Shakshuka cu apio
Home » Shakshuka cu apio

Shakshuka cu apio

Shakshuka este un fel de mâncare original din Africa de Nord, popular în tot Orientul Mijlociu și de ceva timp și prin România. Mă rog, eu de câțiva ani am tot căutat prin Cluj un restaurant unde să pot servi Shakshuka. Anul trecut am mâncat o varaiantă locală, reinterpretată, în Sibiu. Acest fel de mâncare ușor și sănătos, din ouă, este vegetarian, fără gluten și incredibil de delicios.

Am ales să-l reinterpretez și eu, puțin, în sensul că am adăugat apio. Știu, sunt obsedat de apio în ultima perioadă. Nu știu ce să vă zic, dar simt că îi dă o notă de prospețime preparatului. Îl face, oarecum, văratec. Oricum, sunt mega încântat de ce a ieșit, motiv pentru care vă recomand să încercați și voi această rețetă de shakshuka cu apio.

Ingrediente necesare pentru a face shakshuka cu apio

trage de ”despărțitorul” dintre imagini pentru a vizualiza ingredientele și tăia legumele
  • 1 ardei California (eu am avut 2 jumătăți, unul portocaliu și încă unul verde)
  • 1 ceapă medie
  • 2 tulpini de apio
  • 1 ardei iute
  • puțin ghimbir (rădăcină)
  • 2 tulpini de țelină (apio)
  • 1 conservă de roșii
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 ouă (puteți pune liniștiți 4)
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel

Suplimentar:

  • brânză feta grecească

Eu încerc să am puțină grijă la ce și cât mănânc, pentru că m-am pogănit în ultima perioadă și aș vrea să revin… să dau jos vreo 5kg. Ăsta este motivul pentru care am pus doar 2 ouă (unul de persoană) și pentru care nu mai adug sare. Voi adăugați după gust.

Mod de preparare

Atenție! Preparatul este unul picant, dacă nu sunteți fani picant reglați ardeiul iute și ghimbirul după gust. Altfel, dacă vă iese prea picant pentru gusturile voastre, puteți să ”reglați” cu câteva linguri de iaurt grecesc în farfurie.

trage de ”despărțitorul” dintre imagini pentru a lua capacul de pe vasul care conține shakshuka cu apio

După cum bine știți, eu nu sunt bucătar, prin urmare fac rețete culinare care sunt simplu de făcut din punct de vedere tehnic și nu implică un timp mare de pregătire a acestora. Shakshuka cu apio nu e o excepție, se prepară extrem de simplu și în maxim 30 de minute este în farfurie.

6 pași simpli pentru a prepara Shakshuka cu apio

  1. Primul pas este să tăiați toate legumele
    • ardeii California i-am tăiat bastonașe
    • ceapa am tăiat-o mărunt
    • ghimbirul l-am tăiat felii subțiri (eu fiind alergic la usturoi, îl înlocuiesc cu ghimbir – dar vă sfătuiesc să încercați rețeta așa, să vedeți ce savoare faină dă ghimbirul)
    • ardeiul iute felii subțiri
    • apoi l-am tăiat în destul de micuț, cât să intre într-o lingură 2-3 bucăți
    • frunzele de pătrunjel le-am tăiat grosier, iar tijele le-am tăiat mărunt
  2. În vasul de email (voi puteți să folosiți orice tigaie) am pus uleiul de măsline. După ce s-a încins am adăugat ceapa, ardeiul iute și ghimbirul.
  3. După ce s-au caramelizat, adăugați și ardeiul. Lasăți-le pe foc până să se înmoaie puțin.
  4. Adăugați lingurița de boia afumată și amestecați încontinuu astfel încât să nu se ardă boiaua.
  5. Turnați peste tot conținutul conserva de roșii, adăugați apio-ul și tijele tăiate de pătrunjel. Lăsați întreg conținutul să fiarbă, cu capacul pus pentru a nu se evapora, 20 de minute, amestecând din când în când, ca nu cumva să se prindă de oală.
  6. Faceți câte o ”gropiță” pentru fiecare ou, cu lingura, în shakshuka, și adaugați-le cu grijă să nu se spargă. Puneți capacul și mai lăsați-le la foc mic timp de 5-6 minute (în funcție de cât de făcute vreți să fie ouăle).

Dacă vă uitați la mine în fotografie o să observați că sunt mai crude. Eu am luat oala de pe foc la 3 minute după ce am adăugat ouăle pentru că nu doream să se întărească foarte tare în timpul în care făceam fotografia și până apucam să mănânc. Au fost perfecte pentru mine când le-am servit cu Buburuza.

Prezentare / servire

Shakshuka cu apio
Shakshuka cu apio

Chiar dacă e o mâncare pentru micul dejun, noi am servit-o într-o duminică la ora 12. A fost prima masă pe ziua respectivă, deci a fost un soi de brunch.

Merge foarte bine cu un vin alb, ușor sau cu un spumant. Noi am ales MO-FR de la Crama Jelna. Un cupaj care reuneşte cu pasiune aroma explozivă a muscatului, miere, flori de tei, cu cea a feteştii regale şi anume lămâie şi lime. Structura şi corpul sunt dominate de Fetească, pe când post-gustul lung şi proaspăt este al Muscat-ului.

Frunzele de pătrunjel le adăugați în farfurie, chiar înainte de a vă înfrupta din preparat. Merge foarte bine cu o pâine gustoasă, artizanală, din maia, cu ceva semințe și prăjită în tigaia grill.

Atât! Să vă fie de bine și nu uitați: #LifeIsTooShortForBadFood.


Shakshuka cu apio

Shakshuka este un fel de mâncare original din Africa de Nord, popular în tot Orientul Mijlociu și de ceva timp și prin România.
Prep Time5 mins
Cook Time25 mins
Timp total30 mins
Course: Breakfast
Cuisine: Middle Eastern
Keyword: apio, ardei gras, ardei iute, boia afumată, ceapă, ghimbir, pătrunjel, roșii, ulei de măsline
Servings: 2
Calories: 200kcal

Ustensile

  • vas emailat

Ingrediente

  • 1 bucăți ardei California (eu am avut 2 jumătăți, unul portocaliu și încă unul verde)
  • 1 bucată ceapă (medie)
  • 1 bucată ardei iute
  • 1 bucată ghimbir (rădăcină ghimbir)
  • 2 bucăți tulpini de țelină (apio)
  • 1 conservă roșii (350g – conservă roșii)
  • 1 linguriță boia afumată
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 bucăți ouă (puteți pune liniștiți 4)
  • 1 legătură frunze de pătrunjel

Mod de preparare

  • Primul pas este să tăiați toate legumele:
    – ardeii California i-am tăiat bastonașe
    – ceapa am tăiat-o mărunt
    – ghimbirul l-am tăiat felii subțiri (eu fiind alergic la usturoi, îl înlocuiesc cu ghimbir – dar vă sfătuiesc să încercați rețeta așa, să vedeți ce savoare faină dă ghimbirul)
    – ardeiul iute felii subțiri
    -apio l-am tăiat destul de micuț, cât să intre într-o lingură 2-3 bucăți
    – frunzele de pătrunjel le-am tăiat grosier, iar tijele le-am tăiat mărunt
  • În vasul de email (voi puteți să folosiți orice tigaie) am pus uleiul de măsline. După ce s-a încins am adăugat ceapa, ardeiul iute și ghimbirul.
  • După ce s-au caramelizat, adăugați și ardeiul. Lasăți-le pe foc până să se înmoaie puțin.
  • Adăugați lingurița de boia afumată și amestecați încontinuu astfel încât să nu se ardă boiaua.
  • Turnați peste tot conținutul conserva de roșii, adăugați apio-ul și tijele tăiate de pătrunjel. Lăsați întreg conținutul să fiarbă, cu capacul pus pentru a nu se evapora, 20 de minute, amestecând din când în când, ca nu cumva să se prindă de oală.
  • Faceți câte o ”gropiță” pentru fiecare ou, cu lingura, în shakshuka, și adaugați-le cu grijă să nu se spargă. Puneți capacul și mai lăsați-le la foc mic timp de 5-6 minute (în funcție de cât de făcute vreți să fie ouăle).

Video

Notes

Atenție! Preparatul este unul picant, dacă nu sunteți fani picant reglați ardeiul iute și ghimbirul după gust. Altfel, dacă vă iese prea picant pentru gusturile voastre, puteți să ”reglați” cu câteva linguri de iaurt grecesc în farfurie.

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.