Un preparat vegetarian pe care l-am făcut nu pentru că sunt vegetarian, că nu sunt, cu toate că sunt un mare fan al acestei arte culinare (și între noi fie vorba, nu înțeleg de ce veganii din RO mănâncă așa ”prost”), ci din motive care țin de risipa alimentară.
Dacă mă deranjează ceva în viața asta, iar prin ”deranjat” spun că starea de nervozitate, o stare spirituală, se transformă în una fizică. Simt cum se propagă fizic ceva în corpul meu și am un discomfort ”palpabil”. Drept urmare fac tot ce știu eu astfel încât să NU arunc niciodată mâncare. Acesta este și unul dintre motivele pentru care gătesc doar cât mănânc eu și Buburuza.
Așadar, pentru că au rămas aproximativ 400g de ciuperci brune de la Personal Cook, și pentru că Paul nu avea nimic de pregătit în următoarele două zile cu ele, mi le-a dat mie să le folosesc.
Ingrediente necesare pentru a face la cuptor ciuperci brune cu vin roșu
- 400g ciuperci brune proaspete (puteți pune liniștiți o caserolă de 500g)
- 1 bulb de fenicul
- 8 cepe shallot (hașma în română, échalote în franceză)
- 1 ardei iute roșu
- 3 rămurele de oregano verde
- 200ml ulei de măsline
- 300ml vin roșu
Am spus-o de fiecare dată și vreau să subliniez importanța ingredientelor de calitate. E imposibil să faceți o mâncare gustoasă care are la bază ingrediente slab calitative. Mă rog, e imposibil, în cazul în care gustul îl veți da strict din ingrediente… că dacă vă gândiți să adăugați mono glutamat de sodiu, atunci e altă discuție. Și nu e una plăcută cu mine 😛
Așdar folosiți inclusiv vin roșu calitativ. Eu am folosit Pinot Noir Wild Yeast – Dealu’ Negru de la Crama Jelna, în ceea ce privește uleiul de măsline, știu că v-am mai spus, dar eu de mai bine de un an de zile folosesc doar uleiul de la Zaliari Olive Oil.
Mod de preparare
Rețeta în sine este extrem de simplă. Spălați ciupercile brune (ale mele au fost micuțe și mai multe codițe – deci le-am lăsat întregi), tăiați feniculul în 4 felii (să fie ca o bucată de carne pentru grill), curățați ceapa (o lăsați întreagă), spălați ardeiul iute (nu-l tăiați), spălați crenguțele de oregano.
În tava emailată de Email de Sighișoara (voi puteți folosi orice vas termoizolant, fără capac) adăugați toate ingredientele, inclusiv vinul și uleiul de măsline.
Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 170° și lăsați-o 45 de minute. Sau mă rog, până se caramelizează ciupercile. Vă mai uitați din când în când și cu o lingură luați din conținutul lichid și hidratați legumele.
Trebuie să se evapore tot vinul (acesta este motivul pentru care nu acoperim tava), rămânând în tavă doar uleiul de măsline îmbibat cu toate gusturile din tavă.
Prezentare / servire
Zoftul ăla din oală o să vă dea pe spate… mai ales dacă-l mâncați cu pâine prăjită. Deci luați o pâine bună, eu am avut pâine integrală cu semințe de in de la Brutăria artizanală Gook (făină integrală 100%, semințe de in, maia naturală, sare neiodată) pe care am prăjit-o în tigaia grill.
Am mai tocat niște frunze de pătrunjel (grosier, ca să le simt și textura), pe care le-am adăugat peste, în farfurie și am mai râșnițat niște piper negru. Îmi place foarte mult gustul / mirosul de piepr negru proaspăt măcinat în râșniță direct în farfurie.
Mi-am turnat un pahar de vin roșu, iar Buburuzei i-am pus un Navicella Alb (tot de la Crama Jelna) pentru că nu a avut poftă de roșu. Eu zic că merge mult mai bine cu vin roșu, dar, așa cum bine a spus și somelierul Ciprian: cea mai bună asociere între vin și mâncare e aia care îți place ție, dată de starea ta de spirit și poftele pe care le ai în momentul respectiv.
Atât! Să vă fie de bine și nu uitați: #LifeIsTooShortForBadFood.
Ciuperci brune cu vin roșu la cuptor
Ustensile
- tavă emailată
Ingrediente
- 400 g ciuperci brune proaspete (puteți pune liniștiți o caserolă de 500g)
- 1 bulb fenicul
- 8 bucăți ceapă shallot
- 1 bucată ardei iute roșu
- 3 rămurele oregano verde
- 200 ml ulei de măsline
- 300 ml vin roșu (eu am folosit Pinot Noir Wild Yeast – Dealu’ Negru de la Crama Jelna)
Mod de preparare
- Spălați ciupercile brune, tăiați feniculul în 4 felii (să fie ca o bucată de carne pentru grill), curățați ceapa (o lăsați întreagă), spălați ardeiul iute (nu-l tăiați), spălați crenguțele de oregano.
- În tava emailată adăugați toate ingredientele, inclusiv vinul și uleiul de măsline.Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 170° și lăsați-o 45 de minute. Vă mai uitați din când în când și cu o lingură luați din conținutul lichid și hidratați legumele.
- Trebuie să se evapore tot vinul (acesta este motivul pentru care nu acoperim tava), rămânând în tavă doar uleiul de măsline îmbibat cu toate gusturile din tavă.