fbpx
supă de pește siciliană

Cea mai bună supă de pește din lume

De revelion Buburuza a avut poftă de o supă de pește, drept urmare l-am rugat pe Paul să-mi dea o rețetă și el mi-a spus: Dane, supa de pește siciliană, aia de la Jamie Oliver e cea mai bună supă de pește din lume… aia să o faci! Și, acum după ce am făcut-o, asta v-o recomand să o faceți și voi.

Surprinzător, nici nu e costisitoare. Am mers la Selgros și am cumpărat 3 kg de tacâmuri de pește. Bine, eu am cerut 1 kg, dar mi-a pus trei. A costat 9 lei, nu am avut ce să comentez pe tema asta. Iar din tacâmurile alea, mi-a dat spinare de somon, am mâncat de două ori, două persoane… extrem de multă carne a fost pe tacâmurile astea.

Stock de pește

Înainte de a te apuca efectiv de supa de pește, ai nevoie de stock-ul de supă. Indiferent de cât faci, să știi că-l poți congela și folosi apoi la risotto, supă de pește sau orice alt preparat îți trece prin minte.

Ingrediente necesare pentru stocul de pește:

  • 1 kg de tacâmuri de pește (găsiți la Selgros, Metro sau alt magazin care vinde pește filetat)
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 2-3 tulpini de țelină
  • jumătate de bulb de fenicul
  • 5-10 boabe de piper negru
  • 1 frunză uscată de dafin
  • 1 legătură frunze de pătrunjel

Prepararea stocului pentru supa de pește:

Mi-o plăcut rețeta asta pentru că e extrem de simplă. Toate ingredientele se taie grosier, se pun într-o oală și se acoperă cu apă. Le lași să fiarbă 30 de minute. Personal le-am lăsat la fiert 2 ore și am mai adăugat din când în când apă, pentru că mi-am dorit să ”scot” tot gustul din pește.

La final strecurați supa printr-o sită densă. Eu am strecurat-o de trei ori, pentru că am vrut să mă asigur că nu există niciun os. O puteți păstra în frigider trei zile sau o puteți ține muuult timp la congelator.

Dacă aveți prea multă, cum a fost cazul meu, puteți să o mai țineți la foc astfel încât să se reducă la jumate cantitatea supei și apoi să puneți în forme de gheață pentru a o congela. Practic când aveți nevoie de stoc de supă, luați cubulețele înghețate și le folosiți la prepaprat.

Sfat: puneți la fiert doar tulpinile de la frunzele de pătrunjel și folosiți frunzele la servirea supei de pește sau orice alt preparat.

Supa de pește siciliană

Nu degeaba îi spune ”cea mai bună supă de pește din lume”. Serios, chiar e și, în stilul caracteristic lui Jamie Oliver e și ușor de făcut. Nu știu voi, dar eu, cu toate că îmi place să mănânc, nu am fost niciodată atras de preparatele care necesită foarte mult timp în bucătărie… sau îndemânare. Mă rog, sunt atras, dar nu să le prepar eu.

Ingrediente pentru cea mai bună supă de pește din lume:

  • 1 ceapă roșie
  • 2 tulpini de țelină
  • jumătate de bulb de fenicul
  • ghimbir (în rețeta originală sunt 2 căței de usturoi, dar eu sunt alergic la el)
  • 1 ardei iute (să scoateți semințele din el)
  • ulei de măsline (vi-l recomand pe cel de la Zaliari e demențial)
  • 1 pahar de vin alb sec (am constat că are o savoare aparte dacă folosești Prosecco)
  • 800 g conservă de roșii decojite (am folosit Cirio pulpă)
  • jumătate de dovleac plăcintar dat prin răzătoare (mă rog, să nu fie dovleac din ăla imens, căutați unul mai micuț)
  • jumătate de litru stock de supă de pește
  • 200 g pește roșu
  • 300 g pește alb
  • 12 bucăți de creveți decorticați (eu i-am decorticat înainte de a face stocul de supă și am pus la fiert alături de tamurile de pește și capul / cochilia de la creveți)
  • jumătate de lămâie
  • o legătură de frunze de pătrunjel

Modalitatea de preparare a supei siciliene

După cum vă spuneam, nu sunt un adept al lucrului mult în bucătărie… probabil și din cauză că nu sunt priceput. Sunt mai degrabă, așa cum o spun ori de câte ori am ocazia, un gurmand, nicidecum un bucătar. Drept urmare caut să fac rețete simple, ca tehnică, dar cu un gust bogat, ofertant, chiar copleșitor. Îmi doresc ca fiecare masă pe care o iau acasă cu Buburuza să fie o adevărată explozie de arome, să-mi copleșească toate simțurile: de la miros, gust până la textura preparatului.

Iar supa de pește în stil Sicilian, fix asta face. Bun. Să revenim la modalitatea de preparare.

Primul lucru pe care-l aveți de făcut este să dați pe răzătoare dovleacul plăcintar. Eu am folosit răzătoarea aia mare. Dacă vă întrebați ce caută dovleacul plăcintar în supa de pește, să știți (și eu am aflat de la Paul, că pe lângă aroma faină / subtilă pe care o dă supei, are rol de a echilibra aciditatea roșiilor. Alți bucătari folosesc zahăr, dar eu nu sunt fan zahăr (încerc să mănânc pe cât posibil sănătos).

Tocați mărunt ceapa, ghimbirul și ardeiul iute. Tulpina de țelină și feniculul le-am tăiat așa mai grosier (cât să pot face perfect spoon de fiecare dată când iau câte o îmbucătură). Puneți toate astea în uleiul de măsline înfierbântat și țineți-le pe foc mare până când se înmoaie / sticlește ceapa (să nu le prăjiți efectiv). Adăugați vinul, roșiile, dovleacul plăcintar și stocul de pește. După ce începe să fiarbă, dați focul pe mic, cât doar să facă mici bulbuci de fierbere.

Fierbeți jumătate de oră și asezonați după gust. Eu am adăugat doar piper negru proaspăt măcinat.

Peștele și fructele de mare le-am adăugat doar în supa pe care o serveam în secunda doi. Am luat de pe foc oala, am pus într-o altă oală două porții în care am adăugat peștele, fructele de mare (creveți, scoici și aveam și niște caracatiță pregătită în stil Galician) pe care am ținut-o la foc mic să fiarbă 10 minute (cât să se deschidă scoicile).

În farfurie am pus frunze de pătrunjel tăiate mare și niște suc proaspăt de lămâie (am sesizat că un strop de suc de lămâie proaspăt stors în farfuria cu supa de pește potențiază aromele).


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

2020 in review

Next Post
Tokyo Japanese Restaurant – Cluj Napoca

Tokyo Japanese Restaurant – Delivery Cluj Napoca

Related Posts