Update 28 iunie 2021: La Cuptor Sibiu, meniu primăvara – vară 2021.
Articol inițial:
La Cuptor Sibiu este localul meu și al Buburuzei de suflet. Vreau să pornesc cu această propoziție din start ca să înțelegeți de ce nu ratez nicio ocazie de a mânca aici.
Drept urmare să nu vă miriați de faptul că am mers zilnic La Cuptor în această expediție pe care am făcut-o la Sibiu. Da, în general explorez, testez, dar pentru că la Sibiu mă simt ca acasă, am zis că o să le explorez / testez noul toamnă – iarnă 2020 de la Cuptor.
La Cuptor: Ambianța
Sunt convins că fiecare dintre noi are un local de suflet unde se duce cu inima deschisă știind că din momentul în care îi trece pragul va păși în Paradis.
Jur că așa ne simțim noi aici. Ambianța și preparatele sunt din altă lume, cu toate acestea, dacă oamenii care ne servesc nu ar completa experiența, nu ar mai fi la fel.
Pe noi ne-a cucerit un ospătar de la ei, Iulian. Efectiv ne-a făcut să ne îndrăgostim de locul ăsta!
La Cuptor: Meniu toamnă – iarnă 2020
Dacă acum 2 ani, când am descoperit pentru prima dată restauranul La Cuptor meniul era unul, nu neaparat variat, cât mai degrabă unul care să mulțumească marea masă de clienți (găseam de la fructe de mare până la coaste în cuptor).
Meniul de acum, ăsta de toamnă – iarnă 2020, mi se pare unul cu o amprentă puternică locală. Mă rog, ingrediente locale. Cel puțin așa mi se pare mie.
Adică la aperitiv găsim Amouse Bouche (din păstrăv și alte specii de pești), Creme brulee de foie gras flambat cu vinars.
Eu am încercat și am fost extrem de încântat măduva la cuptor (asta era și în meniurile trecute) și budincă din brânzeturi (telemea de oaie, telemea de vacă, brânză de burduf cu pojghiță de slănină de mangaliță și foi de castraveți proaspeți infuzați în sirop de soc și oțet de caise).
Măduva, care cu toate că e la aperitiv, eu niciodată nu am reușit să o termin pentru că m-am săturat înainte, costă 36 lei. Iar Budinca de brânzeturi costă 40 lei. E ”mărul” ăla din dreapta (mă rog, dacă citești articolul de pe mobil, atunci e din fotografia de jos). Câteodată mai vine și sub formă de pară.
Pentru prima dată am mâncat o supă la ei. Nu știu de ce nu am mâncat până acum, dar mă bucur că am încercat supa din coadă de bou, pentru că a fost din altă lume. V-o recomand. Iar prețul, dacă vă vine să credeți sau nu, este 15 lei.
Trecând peste faptul că e scris pe farfurie, cam asta e prezentarea ei. Cu un os cu măduvă în mijloc. Genial ardeiul iute copt. Am cerut supliment, cu toate că a fost ardei iute adevărat!
Nici supa cremă de dovleac plăcintar copt la lemne cu ulei și semințe nu e de ratat. A testat-o Buburuza, am gustat-o și eu și dacă nu avea usturoi, cu siguranță făceam schimb la jumate. Tot 15 lei costă.
Cu toate că oamenii ăștia sunt recunoscuți pentru partea de cuptor, prin urmare coastele de porc la cuptor cu chips-uri de cartofi și gem de ceapă sunt la mare cerere, eu nu mi-am comandat niciodată.
Nu mi-am comandat din simplul motiv că de fiecare dată mi-a făcut altceva cu ochiul. Coastele sunt 47 lei.
Midiile în sos de roșii sunt ”moartea” Buburuzei. Sincer vă spun că nu înțeleg cum reușesc, îi laud, să păstreze calitatea la midii.
Îs cele mai mari midii pe care eu le-am mâncat în România. Și culmea, ori de câte ori le-am comandat la ei (și le-am comandat la fiecare vizită pe care am făcut-o în Sibiu), au fost la fel de mari, cărnoase și gustoase.
Midiile sunt în plan secund, în prim plan sunt spaghetele negre cu fructe de mare, ardei iute, gălbiori și brânză neagră cu cărbune. Exact, leșin instant și nu din cauza prețului, pentru că sincer mi se pare, vorba francezului, value for money, foarte bun. Midiile costă 40 lei, la fel ca spaghetele .
Tocănița de ardei copt cu bulion de casă și cimbrișor sălbatic în coajă de pâine cu iaurt acru de bivoliță și uleiuri aromate-vegetarian, care din păcate conține usturoi, a fost (este!) demențială.
Nu am mâncat, dar jur că astfel de preparate mă fac să-mi plâng de milă că nu pot mânca usturoi. În schimb Buburuza s-a bucurat din plin de acest preparat.
Buburuza nu e încântat de rață, în general. Nu e ceva care să o atragă. Asta până să o guste pe cea făcută aici. Tocănița e la 35 lei, iar pieptul de rață 48 lei.
Eu am încercat și pulpa de raţă învelită (foie gras, gem de ceapă de casă, crustă de foietaj) cu cremă de varză roșie și salată crocantă. Dacă vă place pulpa de rață, atunci pe asta o să o iubiți. E la 46 lei.
Meniul e mult mai generos de atât, o să găsiți inclusiv salate, burgeri, vită, pasăre și alte chestii mai mult sau mai puțin vegane / vegetariene. Practic nu cred că ajunge cineva acolo și să zică nu are ce mânca. Nu cred! E bogat meniul.
În fine, nu o mai lungesc și trec direct la desert. Mamă, mamă, mamă! Desertul e ireal, din altă lume.
Dacă Buburuza e îndrăgostită de ciocolata amăruie, drept urmare nu există să nu încerce peste tot pe unde vede lava cake-ul, iar aici este coborât din Rai. Eu sunt înnebunit după nucă.
Și sincer să fiu în prea puține locuri din lumea asta largă am mâncat un desert pe bază de nucă care să mă miște. Cred că nuca este unul dintre cele mai neglijate ingrediente de bază. Cel puțin în bula mea.
Și parcă mi-a citit gândurile Iulian, ospătarul nostru favorit, pentru că mi-a sugerat să testez săculețul cu ”nisip” de nuci, cremă fină de mere cu tarhon, piper roz, lasagna de măr proaspăt și dulceață de nuci verzi. Zi sincer, ai salivat citind descrierea? Eu am salivat tastând-o!
O să ziceți că-s eu prea atașat emoțional de locul ăsta, dar jur că este cel mai bun desert pe bază de nucă pe care l-am mâncat în viața mea!
Au o selecție de vinuri foarte bună. Mă rog, eu m-am bucurat că am găsit Lechburg. De o vreme încoace îs îndrăgostit de vinurile din podgoria Lechința, cu precădere de cele de la Jelna.
Concluzie
În loc de concluzie am să vă spun că îmi doresc ca fiecare local căruie îi trec pragul să aibă câte un Iulian (nu știu dacă e genul de om care să suțină seminarii și sau workshop-uri, dar ar trebui să o facă).
Dacă treceți prin Sibiu neaparat să le treceți pragul și dacă vă mai amintiți de articolul ăsta să vă întoarceți la el să-mi lăsați un comentariu prin care să–mi spuneți cum a fost. Ce ați comandat și cât ați plătit. Experiența trăită La Cuptor.
La Cuptor Sibiu
Str. 9 mai Nr 7, Sibiu
Facebook | Instagram
3 comments