Pe strada Memorandumului la numărul 4, chiar înainte de pandemie, s-a deschis o pizzerie nouă-n Cluj-Napoca: Perfetto Pizza Italiano. Ieri, pentru că… TIFF.19, i-am trecut pragul fiind oarecum grăbit și atras de oferta pizza la felie.
Este o pizzerie clasică italienească. Micuță, axată în principal pe delivery / take away / to go (au și câteva locuri pentru servit pizza la ei – mă rog, acum, datorită realității în care trăim nu se poate servi masa la ei) exact ca o pizzerie pe care o știi din Italia.
Poate nu e chiar ca o pizzerie italenească, din perspectiva desinului interior zic, pentru că e mai aproape de anul 2020. Este aranjată pentru România (știți și voi că la noi e extrem de important să arate ”bine” și interiorul, nu doar produsul pe care-l cumperi).
Pizza la felie
Ăsta e primul lucru care mi-a atras atenția și unul dintre motivele pentru care am decis să le trec pragul. În 2008, când am fost în Veneția, am mâncat pentru prima dată, pe stradă, pizza la felie. De atunci tot așteptam pe cineva care să implementeze această opțiune și-n Cluj.
Mi s-a părut extrem de boem să mă plimb prin oraș, împreună cu Buburuza, cu o felie de pizza în mână, să ne oprim pe o băncuță, înconjurați de forfota TIFF-ului și să ne bucurăm de toată experiența pe care ți-o dă Clujul… mai ales în zilele astea.
Practic am experimentat, din nou, viața de turist la noi în oraș. Tot timpul am fost de părere că noi, localnicii, trăim prea puține experiențe pe care le trăiește un turist. Și încerc să descopăr / trăiesc cât mai multe, exact ca și când aș vizita un alt oraș european.
Să-l redescopăr zi de zi și să mă bucur de tot ce îmi oferă el: de la oameni până la arhitectură, de la facilități până la gastronomie. Și de cele mai multe ori le combin toate acestea astfel încât experiența să fie completă.
Pizza. Perfetto Pizza Italiano
Mi-a plăcut așa mult felia aia de pizza margherita pe care am luat-o, încât după ce ne-am terminat partea de ”turist la mine-n sat”, am decis să mai luăm o pizza la pachet de care să ne bucurăm, alături de un spumant de la Petro Vaselo, Bendis, în parcul de lângă noi.
Aluatul este dospit la rece timp de 48 – 72 de ore, în funcție de produsul final, iar ingredientele sunt 100% italienești. Cred că e extrem de important să ai ingrediente calitative, dacă îți dorești să ai un produs final excepțional.
Discutam cu Paul, bucătarul / DJ-ul meu de suflet, pe tema asta și am ajuns la concluzia că fiecare zonă, datorită terroir-uli, dă ”viață” unor materii prime care efectiv nu pot fi copiate în alte zone. Prin urmare dacă vrei, spre exemplu, să mănânci o mozzarella di bufala adevărată, cu toată savoarea și textura ei, trebuie să-ți iei una făcută în zona Campania… altfel nu e ce trebuie.
Ingrediente 100% italienești
Acesta este motivul pentru care, personal, aleg pizzeriile care folosesc doar ingrediente și rețete italienești. Cred cu tărie că oamenii ăia au în ADN-ul lor cultura gastronomică a zonei și este imposibil să reinventezi roata.
Blatul este fix cum ne place nouă, subțire, cu marginile neuniforme, poate puțin arse, dar suficient de moi, astfel încât în combinație cu sosul de roșii și restul ingredientelor să creeze o experiență pentru palatul gurii.
Pentru mine gustul este extrem de important, dar acesta trebuie să completeze textura preparatului. Experiența gastronomică trebuie să fie completă. Iar dacă discutăm de pizza, aceasta trebuie să conțină cât mai puține ingrediente.
Iar margherita, cu variațiunile ei date de mozzarella, este cea care-mi spune dacă o pizzerie este sau nu adevărată. Asta am învățat de la un localnic din Florența, care mi-a recomandat o pizzerie dintr-un sătuc de lângă.
Acolo, unde mâncau doar localnicii, pentru că nu era o destinație turistică, când am întrebat ce îmi recomandă, proprietarul, care era și pizzaiolo, mi-a spus că în primul rând trebuie să testez margherita. Oriunde merg în lumea asta! Dacă vreau să văd dacă o pizzerie știe să facă pizza, să iau margherita. Dacă margherita e bună, pentru că avem doar 3 ingrediente simple (aluat, sos de roșii și brânză), atunci am găsit un loc bun.
Preț
O felie de pizza, care are în jur la 200g costă în jurul sumei de 8 lei (în funcție de îți dorești să mănânci).
Margherita D.O.P. (aluat cu maia, sos de roșii, buratta, roșii cherry și busuioc proaspăt), care diferă de margherita clasică prin faptul că are în plus buratta și roșii cherry, costă 38 de lei și are în jur la 500g. Margherita clasică are 450g și costă 26 lei.
Am avut de multe ori discuții cu prietenii pe tema ”e scump sau nu un preparat”. Iar concluzia mea, de fiecare dată, este: trebuie să iau în considerare toate aspectele (calitatea ingredientelor, atmosfera pe care mi-o crează localul / oamenii care te servesc, sentimentul pe care îl trăiești datorat aspectului preparatului – inclusiv cum ți-l ambalează / servește, gustul preparatului și cât e de sănătos).
Așadar, dacă iau toate aceste aspecte în considerare, concluzia mea este că nu e scump. Din contră, au un raport calitate-preț excelent.
Perfetto Pizza Italiano | Facebook | Instagram
Strada Memorandumului, numărul 4, Cluj-Napoca
Foodpanda | Glovo
2 comments