fbpx
Your Personal Cook

Bucătar personal la tine acasă | Your Personal Cook

Your Personal CookBucătarul tău personal, profesionist, care îți prepară mâncarea la tine în bucătărie sau ți-o livrează acasă. Momentan doar în Cluj-Napoca și localitățile limitrofe.

Ideea de bucătar personal nu e una nouă. E veche de când lumea, iar prin afara țării e o idee care prinde la public, din cel puțin două considerente: timp și calitate.

Nouă, mie și lui Paul, ne-a venit în timpul pandemiei. Mă rog, o aveam de ceva timp în minte, dar în perioada de băut vin prin intermediul video conferințelor s-a conturat mai bine.

Cumva am realizat că e fain să gătești acasă, dar de multe ori nu am abilitățile, ingredientele și de multe ori ustensilele necesare pentru a realiza preparatul de care am poftă. Iar pofte am. Zi de zi. În funcție de ce văd prin feed-ul de Instagram, de notificările de la Facebook, emisiunile de la Paprika TV sau chiar amintirile care îmi trezesc simțurile din timpul unei escapade.

Acel moment a venit! Dacă am învățat ceva în pandemie, este să nu o mai ”lălăi” prea mult. Să nu mai aștept momentul ideal, să nu mai aștept ca produsul final să fie perfect, să nu mai aștept să am toată plaja de servicii disponibilă, să nu mai aștept ca website-ul, pagina de Facebook sau contul de Instagram-ul să fie perfecte. Să pornesc proiectul și, dacă e cazul, să mă adaptez pe parcurs.

Ce este Personal Cook?

E fix ce zice: un bucătar, profesionist, personal.

Responsabilitățile unui bucătar personal includ: planificarea mesei, achiziționarea ingredientelor, gătirea mesei și curățarea după prepararea acestora. Pe scurt el se ocupă de tot, de la achiziția ingredientelor și băuturilor pe care să le asociați cu acestea până la prepararea, servirea și curățarea bucătăriei.

Există situații în care vă doriți ca acesta să gătească la voi în bucătărie pentru o cină romantică sau o întâlnire de afaceri pe terasa rezidenței. Sau pur și simplu să vă pregătească masa pentru o întreagă săptămână. Ceea ce înseamnă că bucătarul personal va eticheta și depozita fiecare preparat astfel încât să vă fie cât mai ușoară identificarea acestora în frigiderul sau congelatorul vostru.

Cel mai important lucru este faptul că un bucătar personal lucrează strâns cu voi (noi, că și eu fac parte din categoria asta), clienții. Acesta ține cont de preferințele noastre atunci când se alege meniul.

Indiferent că urmăm un plan de dietă, suntem vegetarieni sau pur și simplu avem poftă de ceva anume (asta se întâmplă cel mai des la mine), tot ce avem de făcut este să discutăm cu bucătarul.

Meniul nu este unul predefinit, pentru că fix asta e ideea: pofta!

Echipa Your Personal Cook

Chiar dacă ideea inițială era doar de bucătar personal la tine acasă, după câteva discuții ne-am dat seama că avem nevoie, obligatoriu, și de un somelier (pentru că, nu-i așa, ce masă e aia fără un pahar de vin lângă) și chiar de cineva specializat pe partea de grill (un smoker la piscină sună bine, nu?).

PAUL – bucătar personal

Pe Paul simt că-l știu de când m-am născut. Cu toate că, realist vorbind, ne-am împrietenit, în adevăratul sens al cuvântului, pe drumul de la Cluj la Bonțida. Drum pe care l-am făcut împreună cu autobuzul care ne ducea la Electric Castle… dacă țin bine minte prin 2015.

Inițial, l-am cunoscut din postura de consumator de festival. Apoi de DJ și apoi, într-un final, cea de bucătar. Recunosc, am bonduit din prima clipă. Iar preparatele lui m-au cucerit de la prima îmbucătură.

Nu-mi dau seama dacă valența în materie gastronomică m-a făcut să-l urmăresc și să îmi doresc să experimentez din preparatele lui, dar cu siguranță aceasta a fost un factor. El a fost bucătarul care mi-a pus pentru prima dată o sumedienie de gusturi pe palatul gurii.

Cel mai bun exemplu fiind chiar preparatul din fotografia de mai sus: Porc în ciocolată cu fulgi de chilli⁣.

Paul este un bucătar care și-a profesionalizat pasiunea. La vârsta de 18 ani a plecat în Italia, unde a lucrat în domeniul ospitalității. Acolo a descoperit savoarea și magia materiei prime preparată, având în minte satisfacerea gurmandului din el.

Restaurantul Twelve  a fost locul unde, timp de 4 ani, a experimentat cel mai mult în materie de preparte. Din toate colțurile lumii. Aici, ca să-l cităm pe el, a fost locul unde și-a ”dat delir”.

Se axează mai mult pe conceptul comfort food, când vine vorba de aranjat mâncarea în farfurie. Da, e de acord, că mâncăm și cu ochii. Dar, în primul rând, este un exercițiu senzorial gustativ.

SORIN – grill master

Sorin a fost cel care a răspuns DA, din toată inima, atunci când eram în căutarea unui depozit (și a unei dube de marfă) care să ne ajute pentru sortarea și livrarea pachetelor din cadrul proiectului Nepoți de Crăciun.

De atunci am rămas prieteni și am realizat că avem valori comune. De fiecare dată s-a implicat activ (nu doar a pus la bătaie resursele sale materiale, ci și timpul și chiar pe cele financiare). Știu, sunt subiectiv. Dar nu cred că ai cum altfel, în astfel de situații.

Dar motivul pentru care l-am rugat să se alăture proiectului Personal Cook, nu a fost prietenia. Nu! A fost abilitatea lui de a găti. Dacă credeți că știți ce înseamnă coaste adevărate înseamnă că nu ați mâncat din cele pregătite de Sorin.

Sorin a fost pasionat de lumea gastronomică încă de când era copil și urmărea, salivând, la bunici, la țară, pe un vecin – fost bucătar pe un vas în timpul războiului – care pregătea mâncare la cazan pentru evenimente mari.

Și-a îmbinat hobby-ul pentru mașini cu pasiunea pentru bucătărie, materializat în Food Truck-ul pe care l-a echipat cu ustensile din SUA… pentru că cine știe să facă grill-uri mai bune decât americanii?

Ciprian – sommelier

Pentru că un pahar de vin completează masa, de la atmosferă până la gust, am decis să aducem în echipă și un somelier. Și cine altcineva să fie mai potrivit, decât cel care mi-a povestit, în cadrul nenumăratelor degustări la care am participat, fix pentru cunoștințele lui legate de această înclinație bahică, despre vin, struguri, procesarea acestora?

Ciprian este somelier acreditat, cu experiență de peste zece ani în domeniu. Cunoaște vița de vie, strugurii, vinul și anul în care acesta a prins viață. Într-un cuvânt Terroir-ul.

Cred cu tărie că un serviciu de tipul personal cook nu poate funcționa fără să ai o relație… personală cu bucătarul. Trebuie să te conectezi cu el, să te simtă, să te cunoască. La un moment dat sunt convins că vom ajunge să ne înțelegem dintr-o privire.

Va ajunge să mă cunoască atât de bine, încât să știe că dacă îmi doresc o cină romantică, să-mi pregătească midii în sos tomat, pentru că e mâncarea preferată a Buburuzei. Să-mi servească alături vinul ăla care-i place atât ei, cât și mie.

Cumva, Universul a uneltit excelent în direcția asta și ne-a adus împreună. Sunt convins că, în timp, toți cei care vor apela la aceste servicii vor ajunge să zică același lucru: am o relație cu bucătarul meu personal și înafara bucătărie.

Cum funcționează serviciul de personal cook?

În primul rând, nu e delivery. Această piață e foarte bine acoperită în Cluj, există afaceri la care se poate apela cu succes (mă refer la faptul că rezultatul final, preparatul din farfurie, e ce trebuie). E un serviciu construit pe ”pofta” și / sau nevoia voastră.

Am gândit două scenarii:

  • evenimente punctuale (o cină romantică, o petrecere la piscină, o cină de afaceri etc.). Pe scurt: se întâmplă o singură dată într-un interval dat
  • mese zilnice (nu neaparat zilnice, dar se întâmplă cu o anumită periodicitate)

Indiferent de nevoi / pofte, primul lucru pe care îl aveți de făcut este să ne dați un telefon sau, dacă vă este mai ușor, să completați formularul de aici. După care vă vom suna și vom stabili, împreună, toate detaliile: număr de invitați, preparatele și numărul acestora, dorințe speciale etc.

Simplu!

Așadar: spune-mi, ce ai poftă să-ți prepare bucătarul tău personal?

Your Personal Cook
Cluj-Napoca și localitățile limitrofe
Website | Facebook | Instagram

Personal Cook

1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
We make Cluj, together

Notebook: Made in Cluj [allyourtime] limited edition

Next Post
Să Învingem Depresia - metoda Kintsugi

Să învingem depresia – metoda Kintsugi

Related Posts