Caracatița, dacă este gătită corect, este un deliciu culinar. Am găsit o rețetă extrem de simplă pentru a pregăti caracatița. În stil galician. Știți voi, Spania. Cu boia afumată și soare.
E extrem, extrem de simplu de făcut, singura chestiune e că durează. Adică ai de așteptat până să o mănânci… trebuie să o păstrezi la frigider, într-un sos special, de azi pe mâine. Dar, ca orice lucru bun, merită să aștepți.
Ingrediente:
- caracatiță (mai bună ca la Turea Cucina nu am găsit, deci iau doar de la el)
- 400 ml vin roze (merge și cu alb sau spumant – am folosit Pinot Noir Rose Wild Yeast de la Jelna)
- 50 ml ulei de măsline (v-am spus, folosesc uleiul de la Zaliari)
- 1 bucată ceapă albă
- 3 frunze dafin
- 50 g boia afumată
- 1 legătură frunze de pătrunjel
- 1 bucată lămâie
Mod de preparare a caracatiței în stil galician:
Rețeta asta de caracatiță în stil galician e mega simplă. Nu aveți nevoie de abilități speciale (mă rog, toate rețetele publicate de mine sunt simplu de făcut din punct de vedere tehnic… că doar nu sunt, nici eu, la rându-mi, bucătar). Atât doar că nu o puteți mânca imediat ce e gata.
Așadar, primul pas pe care-l aveți de făcut este să tăiați ceapa peștișor, dar grosier. Nu trebuie tocată. Puneți uleiul în vasul emailat și când s-a încins, adăugați ceapa.
O lăsați pe foc mare 1-2 minute, doar cât să se facă translucidă (atenție, să nu o caramelizați, doar să se înmoaie puțin). Apoi adăugați boiaua afumată. Foarte puțin o țineți pe foc, cât să se amestece cu uleiul încins și ceapa. 20-30s.
Adăugați caracatița, vinul, tijele de la legătura de pătrunjel și foile de dafin. Dați focul pe minim și lăsați să fiarbă 2-3 ore… până se face caracatița.
Mă rog, dacă caracatița e prefiartă, o să fie gata în maxim o oră. Important e să o fierbeți cu capacul pus (ca să nu se evapore din lichid) și să verificați din când în când… dacă e cazul adăugați vin (atenție, nu amestecați vinul!)
După ce e fiartă carcatița, turnați întreg conținutul într-un vas termoizolant, stropiți cu zeama de la o jumătate de lămâie și după ce s-a răcit lăsați-o la frigider până a 2-a zi. Minim 12 ore.
Servire
A 2-a zi o scoateți din sos, o ștergeți cu un prosop de hârtie și puneți-o în tigaia grill încinsă. O țineți pe fiecare parte 2-3 minute, cât să prindă gustul ăla de ”ars”.
Dacă doriți să o serviți ca aperitiv, o tăiați bucățele mici, mai puneți niște ulei de măsline și frunze de pătrunjel peste și aia e.
O puteți servi ca fel principal, cu niște cartofi fierți pe care-i tăiați felii. Stropiți cu ulei de măsline, mai puneți niște boia afumată, pătrunjel proaspăt, puțină zeamă de lămâie și niște piper proaspăt râșnițat.
Sau puteți să o folosiți ca ”actor principal” în orice preparat precum risotto. Da, practic imaginația voastră în materie gastronomică este limita unde și cum o puteți mânca.
Să vă fie de bine și nu uitați: #LifeIsTooShortForBadFood.
Caracatiță în stil galician
Ustensile
- vas emailat
Ingrediente
- 4 tentacule caracatiță
- 400 ml vin roze
- 50 ml ulei de măsline
- 1 bucată ceapă albă
- 3 frunze dafin
- 50 g boia afumată
- 1 legătură frunze de pătrunjel
- 1 bucată lămâie
Mod de preparare
- Tăiați ceapa Julien (grosier)
- Puneți uleiul de măsline în vasul emailat și când este încins, puneți ceapa
- Lăsați pe foc mare, 1-2 minute, cât să devină translucidă ceapa (să nu se caramelizeze)
- Adăugați 2 lingurițe de boia afumată și mai țineți 30-40s pe foc (atenție să nu se ardă boiaua)
- Adăugați caracatița, vinul, frunzele de dafin și tijele de la frunzele de pătrunjel
- Lăsați să fiarbă la foc mic 3-4 ore până când carcatița este făcută
- Turnați întreg conținutul într-un vas termoizolant și lăsați-l la răcit în frigider peste noapte
- Scoteți-o din marinată, tamponați-o cu un șervețel și țineți-o pe tigaia grill 2 minute pe fiecare parte
Nasu, in Galicia nu se lasa in niciun sos;) totul e sa stii sa „fierbi“ caracatita:):* dar versiunea de sus merita incercata. Xoxo