Orezul negru cremos cu creveți sau Riso Venere con crema di Gamberetti, ca să fim corecți politic, l-am descoperit în una din escapadele făcute-n Italia. Buburaza s-a îndrăgostit de preparatul ăsta, așa că am învățat să-l fac… mai ales că-i simplu.
Partea faină la preparatul ăsta e că te poți juca cu fructele de mare… poți să adaugi suplimentar ce vrei tu. Eu, spre exemplu aici, am pus și niște caracatiță în stil Galician. Pentru că aveam și de ce nu? 😀
Ingrediente pentru orez negru cremos cu creveți
- 1 ceapă albă medie
- 165g orez negru venere
- 200ml smântână de gătit
- 50ml ulei de măsline
- 10 bucăți creveți
Mod de preparare
Îmi place să-mi pregătesc toate ingredientele dinainte, astfel încât în timp ce gătesc să nu fiu agitat și să mă pot bucura de un pahar de vin. Așadar, primul lucru pe care l-am făcut a fost să tai ceapa mărunt (mă rog, eu nu știu să o tai mărunt).
Decongelați creveții și apoi prăjiți-i în uleiul de măsline. După ce s-au prăjit (2 minute pe o parte și încă 1 pe cealaltă parte). Scoateți-i din oala emailată și adăugați ceapa. Caramelizați-o în uleiu de măsline (în 5 minute ar trebui să fie gata).
Adăugați orezul negru și prăjiți-l 10-15s, cât să se îmbibe tot uleiul în el. Adăugați apă (1 la 1) sau dacă aveți stoc de pește (eu am avut stoc de pui) și lăsați să fiarbă la foc mare până se evaporă întreg lichidul. Undeva la 20-30 minute.
După ce s-a evaporat lichidul din vasul cu orez (și e semi-fiert orezul), adăugați smântâna de gătit și dați focul la minim… doar cât să facă bulbuci mici, vorba englezului să simmer 10-15 minute.
Cantitatea de smântână o reglați voi… în funcție de cât de cremos vreți să fie Riso Venere con crema di Gamberetti.
Servire
Dacă doriți să fie mai aspectoasă farfuria, nu cum am făcut eu, puneți orezul în farfurie și apoi așezați creveții (eu, pentru că am vrut să-i ”îmbib” în smântână, i-am pus în oală înainte cu 1 minut să o iau de pe foc).
Peste râșnițați niște piper negru și puneți niște frunze de pătrunjel. Dacă-l serviți cu un pahar de vin alb e și mai bine. Eu am avut poftă de roșu, așa că mi-am turnat un Pinot Noir Wild Yeast – Dealu’ Negru By Jelna, Buburza a vrut alb… așa că a servit cu un Navicella alb.
Să vă fie de bine și nu uitați: #LifeIsTooShortForBadFood.
Orez negru cremos cu creveți
Ustensile
- vas emailat
Ingrediente
- 1 bucată ceapă albă (medie)
- 165 g orez negru venere (mă rog, două poții din punga de orez – e gradat pe marine)
- 200 ml smântână de gătit (dacă vreți să fie mai cremos, mai lichid, adăugați mai multă smântână de gătit)
- 50 ml ulei de măsline
- 10 bucăți creveți (din nou, dacă vreți mai mulți, puteți să adăugați câți vreți – pentru mine asta e o proporție corectă)
- 1 legătură frunze de pătrunjel opțional
Mod de preparare
- În uleiul încins adăugați creveții și prăjiți-i 2 minute pe o parte
- Scoateți creveții prăjiți și caramelizați ceapa timp de 5 minute
- Adăugați orezul negru, lăsați-l 10-15s în vas, cât să aboarbă uleiul
- Adăugați apă (sau dacă aveți stoc de pește) peste orez (cantitate 1 la 1 cu orezul) și lăsați să fiarbă la foc mare 20 minute (până se evaporă tot lichidul – atenție să nu se prindă)
- Adăugați smântâna de gătit și fierbeți timp de 10-15 minute la foc mic.