Cineva, din Portugalia, mi-a spus acum câțiva ani buni, când am întrebat de ce nu aduce și midii în restaurantul lui, că midiile sunt precum mititeii la noi. Că e, că nu e așa, mie îmi plac foarte mult. Le mănânc în toate felurile, formele și pozițiile.
Și de ceva timp am rămas blocat în fenicul și tulpina de țelină (apio / celery). Sunt în faza în care încerc să gătesc orice cu acestea.
Sâmbătă am fost prins cu tot felul de chestii și nu am reușit să gătesc. Fiind târziu și înfometați, am decis să fac ceva rapid… dar, așa cum v-am mai spus, nu concep mâncarea să fie fadă. Așa că am ales midii (că tot aveam o pungă) cu fenicul și tulpină de țelină
Midii cu fenicul și celery
Pe lângă afinitatea mea pentru fenicul și tijele de țelină, m-a atras foarte mult la rețeta asta și simplitatea ei. Nu doar a preparării în sine, ci și a ingredientelor. Practic avem doar 3 ingrediente de bază.
Ingrediente
- Midii – 1 KG (am găsit ceva ofertă faină la Selgros)
- 1 bulb de fenicul (mediu, cam cât o ceapă mare / un măr mediu)
- 3 tulpini de țelină
- 350 ml de vin alb (eu am folosit Pinot Noir, roze, Wild Yeast de la Crama Jelna)
- 1 strop ulei de măsline (eu folosesc Zaliari)
- 1 legătură de pătrunjel frunze
- 50g de unt
Pași pentru a găti midiile cu fenicul și apio
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să tai feniculul și tulpinile de țelină. Le-am tăiat cât să-mi încapă în lingură. Știți, să pot face perfect spoon-ul. Apoi am tăiat frunzele de pătrunjel (inclusiv tijele).
Puneți un strop de ulei de măsline într-o oală și puneți-o pe foc. În momentul în care oala este înfierbântată (nu doar uleiul, ci și oala în sine), puneți midiile, feniculul, țelina, pătrunjelul (mai lăsați puțin pentru ornat) și vinul.
Puneți-i un capac și din când în când mai ”scuturați” oala. Cât să se amestece conținutul. O lăsați pe foc undeva la 3-4 minute, până când se deschid midiile.
După ce s-au făcut midiile, scoateți-le împreună cu feniculul și celeryul în ceva vas de unde să le serviți mai apoi în farfurie. Lăsați pe foc 2-3 minute lichidul și adăugați untul. Eu am mai pus piper pentru asezonare. Sare nu am pus, pentru că midiile erau sărate deja. Dar gustați și dacă simțiți că mai trebuie, adăugați (vă recomand fulgi de sare de mare).
Nu vă faceți griji dacă tuplina de țelină și feniculul sunt ”crocante”. Ele practic trebuie doar să se ”opărească” puțin. Asta e ideea, să ai mai multe texturi în farfurie. Pe lângă gust, preparatul ăsta e bogat și-n texturi.
La final am prăjit niște pâine, tăiată-n felii groase, în tigaia grill (nu-mi place pâinea prăjită-n prăjitorul de pâine, mi se pare că doar o uscă – în schimb, în tigaia grill, mă duce cu gândul la pâinea prăjită la foc, are un gust așa de fum). Am avut niște pâine din maia cu chimion. S-a potrivit de minune.
Lângă am turnat și un pahar de Navicella Alb. Orice masă trebuie desăvârșită, iar Navicella Alb este unul dintre vinurile mele preferate. Mi se pare că merge de minune cu preparatul ăsta ușor, de vară.
Midii cu fenicul și apio
Ustensile
- oală înaltă
Ingrediente
- 1 kg Midii
- 1 bulb fenicul
- 3 tulpini țelină
- 350 ml vin alb (eu am folosit Pinot Noir, roze, Wild Yeast de la Crama Jelna)
- 50 ml ulei de măsline
- 1 legătură frunze de pătrunjel
- 50 g unt
Mod de preparare
- Tăiați feniculul și tijele de țelină
- Puneți un strop de ulei de măsline într-o oală și puneți-o pe foc
- În momentul în care oala este înfierbântată (nu doar uleiul, ci și oala în sine), puneți midiile, feniculul, țelina, pătrunjelul (mai lăsați puțin pentru ornat) și vinul.
- Puneți-i un capac și din când în când mai ”scuturați” oala. Cât să se amestece conținutul. O lăsați pe foc undeva la 3-4 minute, până când se deschid midiile.
- După ce s-au făcut midiile, scoateți-le împreună cu feniculul și celeryul în ceva vas de unde să le serviți mai apoi în farfurie.
- Lăsați pe foc 2-3 minute lichidul și adăugați untul.