fbpx

Savoarea Greciei într-o farfurie

Acum 9 ani, când am fost pentru prima dată cu velierul în Grecia, am descoperit ce înseamnă savoarea ei. Atunci am fost inițiat în adevărata bucătăriei a Greciei și de atunci m-am îndrăgostit irecuperabil de ea.

De atunci îmi aduc ulei de măsline din Grecia, când mă întorc din concediu, pentru că sincer să fiu nu am reușit să găsesc în Cluj un ulei care să se încadreze în raportul calitate-preț pe care-l găsesc în orice magazin / piață din Grecia. Asta până acum ~3 săptămâni.

Săptămâna trecută, pentru că am învățat dintr-un film cu Jean-Claude Van Damme când eram copil la mama acasă că pot să evadez doar cu mintea din orice izolare aș fi captiv (nu o spun cu nicio tentă negativă), am evadat pe o tavernă din Grecia. M-am ajutat de stimulii papilelor gustative, pentru că aceștia te ajută să simți că ești cu adevărat pe insula imaginată de tine.

Și chiar dacă pare ciudat, pentru că e o mâncare extrem de simplă, pâinea prăjită înmuiată în uleiul lor savuros de măsline cu piper a rămas unul din stimulii cei mai puternici pentru mine. Iar dacă mai ai niște roșii adevărate și un dovlecel la grill, chiar simt că sunt pe o tavernă de pe malul Greciei.

Am cumpărat niște roșii de la aprozarul de la colțul blocului (extraordinare), o pâine de specialitate cu maia și hribi de la Brutăria Ioasim de pe platforma Made in Cluj și ulei de măsline de la Zaliari Olive Oil.

De Zaliari Olive Oil am auzit relativ recent, acum 2-3 săptămâni. Este o afacere mică de familie, familie compusă dintr-o clujeancă și un kalamatean. Au o livadă de măslini în Kalamata (după cum bine știți, cel mai bun ulei de măsline din lume se face cu măslinele din Kalamata) pe care o cultivă și mai apoi presează la rece măslinele și ambalează produsul final. Ulei pe care îl comercializează în Cluj (cred că fac livrări în toată țara, nu sunt sigur).

Nu sunt bucătar, sunt mai degrabă o persoană care apreciază mâncarea gustoasă, făcută din ingrediente simple și proaspete. Drept urmare, acum, mai ales în izolare, caut să îmi pregătesc mâncare savuroasă și cu o încărcătură emoțională, astfel încât să nu simt inconvenientul cauzat de criza COVID-19.


comments

Dan Ciulea

Antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de fotografie si calatorii. Ma gasiti pe: Twitter, Instagram, Facebook

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.