Cred că într-o viață anterioară am trăit într-o zonă culinară specific mediteraneană, altfel nu-mi explic de ce sunt așa atras de acest timp de mâncare. Iar Feta saganaki cu creveți e o mâncare emblematică pentru Grecia.
Tulpina de țelină am adăugat-o eu pentru că sunt puțin obsedat de ea acum… și de fenicul.
Ingrediente
- 2 tulpini de țelină (luate de la Mega Image)
- 2 cepe shallot (hașma în română, échalote în franceză – am luat de la Selgros)
- 1 ardei, proaspăt, iute roșu (pentru culoarea din farfurie mai mult, altfel puteți să puneți și verde)
- frunzele de la o andivă (am luat de la Mega Image)
- o cutie de roșii întregi, decojite (puteți lua și cubulețe, dar sub nicio formă să nu fie pastă) de 350 – 400g (am luat conservă Cirio de la Băcănia Turea)
- 150g brânză feta (am luat de la Lidl)
- 10 creveți (am luat de la Băcănia Turea)
- oregano proaspăt (dacă nu aveți, puteți folosi uscat – eu am folosit pentru prima dată oregano proaspăt pe care l-am luat de la Selgros)
- ulei de măsline (eu folosesc Zaliari)
Pași pentru prepararea feta saganaki cu creveți
Și apio. Dar, practic facem o feta saganaki cu creveți, clasică, la care adăugăm tulpină de țelină (apio în spaniolă sau celery în engleză). Bun, să revenim.
- Într-o oală pe care o puteți băga în cuptor ulterior (eu am folosit un vas de email, de 2L, de la Email de Sighișoara), puneți din belșug ulei de măsline (cât să acopere fundul oalei), iar după ce acesta este înfierbântat adăugați ceapa tăiată mărunt și ardeiul (eu i-am scos sâmburii) tăiat.
Totodată porniți cuptorul pe 200°. Pe când veți termina de gătit pe aragaz și cuptorul va fi pregătit termic.
2. După ce s-au prăjit (să fie caramelizate, să aibă culoare aia faină maronie), adăugați roșiile din conserva de roșii pe care le-ați tăiat în prealabil în 4-6 (să fie grosier pentru că ne dorim ca la final să mai simțim și câte o bucată de roșie, lichidul din conservă și ca bonus, puteți clăti cutia conservei cu apă. O adăugați și pe asta.
3. Rupeți funzulițele de pe tulpina de oregano și adăugați-le în preparat.
4. Lăsați oala pe aragaz, la foc mic, timp de 10-15 minute, cât să scadă puțin tot conținutul. Și în tot acest timp amestecați din când în când ca să nu se prindă.
5. Opriți focul aragazului și adăugați creveți, tulpinele țelină tăiate (le-am tăiat cam de 1 cm, iar în partea în care erau mai late, le-am tăiat și pe lungime, în două) și brânza feta sfărmată. Eu nu am decongelat în prealabil creveții pentru că mi-am dorit să păstrez și gustul ăla pe care-l dă pojghița de geață formată pe ei.
6. Puneți la cuptor, pentru 10-15 minute, întreg conținutul.
Servire / prezentare
7. Scoateți de la cuptor, amestecați cu grijă în vasul de email să nu rupeți creveții și apio-ul, dar, în același timp să se încorporeze brânza feta în conținut. Lăsați să se odihnească preparatul pentru 2-3 minute.
Serviți-l pe frunze de andive alături de un vin alb bun. Eu am ales Navicella alb de la Crama Jelna. Merge și un spumant, Bendis Nadir de la Petro Vaselo. Dar, așa cum mi-a spus Ciprian, somelierul de la Personal Cook, asociază cu ce vin îți place ție… pentru că gusturile nu se discută.

Feta saganaki cu creveți și apio
Ustensile
- vas emailat
Ingrediente
- 2 bucăți tulpină de țelină
- 2 bucăți ceapă shallot
- 1 bucăți ardei iute roșu
- 1 bucăți andivă
- 350 g roșii decojite (conservă)
- 10 bucăți creveți
- 1 crenguță oregano proaspăt
- 50 ml ulei de măsline
Mod de preparare
- Într-o oală pe care o puteți băga în cuptor ulterior (eu am folosit un vas de email, de 2L, de la Email de Sighișoara), puneți din belșug ulei de măsline (cât să acopere fundul oalei), iar după ce acesta este înfierbântat adăugați ceapa tăiată mărunt și ardeiul (eu i-am scos sâmburii) tăiat.
- După ce s-au prăjit (să fie caramelizate, să aibă culoare aia faină maronie), adăugați roșiile din conserva de roșii pe care le-ați tăiat în prealabil în 4-6 (să fie grosier pentru că ne dorim ca la final să mai simțim și câte o bucată de roșie, lichidul din conservă și ca bonus, puteți clăti cutia conservei cu apă. O adăugați și pe asta.
- Rupeți funzulițele de pe tulpina de oregano și adăugați-le în preparat.
- Lăsați oala pe aragaz, la foc mic, timp de 10-15 minute, cât să scadă puțin tot conținutul. Și în tot acest timp amestecați din când în când ca să nu se prindă.
- Opriți focul aragazului și adăugați creveți, tulpinele țelină tăiate (le-am tăiat cam de 1 cm, iar în partea în care erau mai late, le-am tăiat și pe lungime, în două) și brânza feta sfărmată. Eu nu am decongelat în prealabil creveții pentru că mi-am dorit să păstrez și gustul ăla pe care-l dă pojghița de geață formată pe ei.
- Puneți la cuptor, pentru 10-15 minute, întreg conținutul.
- Scoateți de la cuptor, amestecați cu grijă în vasul de email să nu rupeți creveții și apio-ul, dar, în același timp să se încorporeze brânza feta în conținut. Lăsați să se odihnească preparatul pentru 2-3 minute.
1 comment