Gurile rele spun că Twitter a copiat, prin Twitter Spaces, rețeaua socială bazată pe ”camere” audio, Clubhouse. Așteptăm răspunsul Facebook (au anunțat că și ei lucrează la o aplicație similară).
În decembrie 2020, Twitter a anunțat că va lansa această aplicație. Ba chiar, în ianuarie 2021 au și lansat o variantă beta, pentru un număr limitat de utilizatori. Am avut norocul ca, săptămâna trecută, să fiu și eu selectat. Astfel că am primit acces în Twitter Spaces.
Ce este Twitter Spaces
Twitter descrie Spaces ca ”un loc de întâlnire construit în jurul vocilor oamenilor care folosesc Twitter, comunitatea Twitter”.
Cu alte cuvinte, la fel ca în Clubhouse, Twitter permite utilizatorilor să se alăture sau creeze spații (Spaces) unde pot participa activ la discuțiile live. Acestea se văd și sunt disponibile doar în timp real. Odată ce s-au terminat, nu vor mai fi disponibile public pe Twitter.
Twitter a declarat că va păstra copii ale conversațiilor din Spaces timp de 30 de zile pentru a ”revizui dacă nu există încălcări ale Regulilor”. Acest lucru se traduce prin faptul că organizatorii (gazdele camerelor – Spaces) pot descărca o copie a conversației avute în cadrul Spaces. Vorbitorii (cei care s-au înscris și au primit acces ca Speaker) pot descărca o copie a transcrierii celor spuse – Pentru cei care poartă discuții în limba engleză (momentan, aștept să apară și pentru Ro), există opțiunea de subtitrări în timp real (un mega avantaj pentru persoanele cu deficiențe de auz sau pentru cei care nu pot / nu vor, din diverse motive, să asiste la conversații audio).
Unde găsesc Twitter Spaces?
În ecranul principal, Home, în partea de sus unde este Fleets, vor apărea și toate spațiile audio (Spaces). Pe măsură ce prietenii voștri de pe Twitter se vor alătura acestor Spaces în desfășurare vor apărea deasupra timeline-ului.
Cum funcționează Twitter Spaces?
Crează un Spaces
- Ai 2 posibilități să pornești un Spaces:
- Ține apăsat lung pe iconița ”compuneți un tweet nou” și alege opțiunea Spaces
- Atinge-ți imaginea de profil din Fleet, derulează spre dreapta și alege Spaces.
- Puteți invita până la 10 oameni să vorbească. Aceștia pot să răspundă cu emoji-uri în timp ce altcineva vorbește (mi se pare o soluție excelentă prin care poți să-ți faci cunoscut acordul sau dezacordul cu cele spuse de Speaker, fără a-l întrerupe).
- Microfonul este pus pe mute, ca opțiune default, așadar cei care vor să vorbească trebuie să-l activeze (din nou, excelent).
Poți controla cine vorbește?
Da! Când pornești un Spaces ai 3 posibilități:
- Everyone
- People you follow
- Only people you invite to speak (trimiți prin intermediul DM-ului invitații).
Indiferent de ce alegi poți oricând să schimbi, în timp ce Spaces e pornit, setările.
Poți controla cine să intre / participe? Ascultătorii din Spaces?
Nu. Cel puțin momentan, Spaces este public. Asta se traduce că oricine se poate alătura ca ascultător. Practic dacă pornești un Spaces, urmăritorii tăi vor vedea acest lucru în secțiune Fleets.
Spre deosebire de Clubhouse, nu este limită la numărul de ascultători.
În calitate de host (cel care a pornit Spaces), ai posibilitatea să: remove, report și block utilizatori într-un Space. În orice moment.
Cum poți avea acces în Spaces?
Teoretic, momentan cel puțin, oricine folosește aplicația Twitter pentru iOS va putea să se alăture unui Spaces. Practic s-a lansat în faza beta și pentru Android. Trebuie să vă instalați Twitter Beta.
După cum spuneam, doar o mână restrânsă de utilizatori pot crea Spaces. Twitter testează această funcție într-o „varietate de comunități” și intenționează să ”extindă lista persoanelor” care pot crea Spații.
Cum mă pot înscrie pe lista de Spaces testeri?
Simplu, completați formularul pus la dispoziție de către Twitter Spaces și așteptați răspunsul lor. Valentin s-a înscris în decembrie 2020 și a primit răspuns, pozitiv (cred că doar răspunsuri pozitive se primesc), în 26 februarie 2021.
Eu m-am înscris în 26 februarie 2021 și am primit răspuns pozitiv la 3 minute după ce am transmis formularul. Presupun că are legătură cu momentul în care-l completezi și transmiți. Toate verificările și aprobările se fac manual, deci scrieți cu atenție.
Gata, am completat și eu, aștept să vând dacă mă acceptă 🙂
Doamne ajută!