fbpx
Bari, Ostuni, Lecce și Barletta în ianuarie

Puglia: Bari, Ostuni, Lecce și Barletta la final de ianuarie – început de februarie

Majoritatea escapadelor mele pornesc de la biletele de avion ieftine. Găsesc o destinație cu bilete de avion super ieftine, le iau și apoi încep să-mi fac temele. Nu a fost cazul aici, în sensul că anul trecut am mai fost în Puglia (Bari, Matera, Alberobello și Monopoli), așadar știam că zona este extrem de ofertantă.

Dar tot de la bilete a pornit și acum, doar că nu mi-am mai făcut temele… mă rog, singura chestie pe care am setat-o a fost să vizităm alte zone față de ce am vizitat anul trecut. Deci Matera, Alberobello și Monopoli au ieșit din discuție, drept urmare am ales să vizităm: Ostuni, Lecce și Barletta.

Cazare: 🏠 Bari

Puglia Vacation Homes

La fel ca anul trecut, am ales să ne cazăm în Bari din considerente logistice. Bari este un nod feroviar, iar noi am decis să vizităm zona cu trenul, pentru că, nu-i așa, Puglia are un vin deosebit.

Am ales Puglia Vacantion Homes. O alegere bună. Am fost la 10 minute de mers pe jos de gară și la 15 minute de centrul istoric, unde practic ne-am petrecut fiecare seară, unde am luat cina și unde ne-am plimbat ca să ne atingem obiectivul, neimpus, dar pe care văd că de câteva concedii bune îl atingem, de 25 km făcuți zilnic pe jos.

Booking.com

Noi am plătit 190 EURO pentru 4 nopți, dar Teo, de la Teoskitchen, cu care ne-am întâlnit în transferul de la aeroport, ne-a spus că s-a cazat la 20 secunde de noi și a plătit 150 EURO pentru 5 nopți (a avut o idee excelentă să-și ia cazare cu o noapte în plus, pentru că avionul nostru a decolat la 21:40… deci am avut unde să ne lăsăm bagajele).

Transport 🚆

După cum ziceam, nu am închiriat mașină, pentru că vinul e prea bun în Puglia ca să nu ne bucurăm de el și în plus trenurile circulă foarte bine aici.

Mi-am instalat aplicația Trenit! (tren Italia). O aplicație de unde poți să-ți achiziționezi biletele de tren și totodată se vezi orele de plecare, stațiile unde oprește trenul… practic nu mă mai comportam ca un turist (nu eram impacientat unde să mă dau jos, pe lângă asta aplicația îți arată în timp real și poziția pe hartă).

Sincer vă spun că m-a ajutat să nu pierd timpul prin gări. Mă rog, în Bari Centrale e un bar cu un prosecco la pahar pe care ți-l servesc niște oameni tineri, faini, unde ne-am mai ”pierdut” timpul.

Puglia în 3 zile

Prima zi, am aterizat undeva la ora 17:30, și ultima zi le-am petrecut plimbându-ne prin Bari. Deci nu se pune, sau mă rog, se pune, pentru că până la urmă aici am descoperit un super local. Local pe care l-am vizitat și l-am testat de mai multe ori decât sunt eu obișnuit să o fac, L’ Ancora Bari.

Am testat și La Tana Del Polpo, un local recunoscut pentru caracatiță, dar, din punctul meu de vedere e prea mult buzz în jurul lui pentru nimic. Adică, nu vreau să mă înțelegeți greșit, e bun ce am mâncat la ei, dar L’ Ancora și Osteria Paglionico sunt alegeri muuult mai bune și la prețuri mult mai mici.

Altfel rămâne cum am stabilit, căutați Salumerii și faceți-vă propriul panini.

Ostuni

Am auzit așa de multe povestioare frumoase despre această cetate albă, că efectiv am zis că nu avem voie să o ratăm. E frumos sătucul, nu contest, dar spre deosebire de foarte multe zone extraordinare din Puglia, Ostuni este un sat turistic. Strict turistic.

Booking.com

În afara sezonului e destul de tristuț și nu mă refer că nu e nimeni pe stradă, pentru aceast lucru nu e neaparat un lucru rău (în Matera și Alberobello de exemplu le-am resimțit aceste lucruri ca argumente pozitive), efectiv nu găsești aproape nimic deschis. Iar satul fără florile colorate nu mai e alb, e mai degrabă gri.

Cu toate acestea, indiferent de moment, susțin că e un punct pe hartă pe care nu aveți voie să-l ratați.

Noi am luat trenul din Bari, biletul a costat 5,8 EURO / persoană / sens. Odată ajunși am luat un autobuz, care ne-a costat 1 EURO / persoană / sens, care ne-a dus până în cetatea albă.

Biletul pentru autobuz se ia de la barul din gară, iar sfatul meu este să va luați și pentru întors deoarece, după cum spuneam, nu prea e activitate în sat și sunt șanse mari să nu găsiți nimic deschis de unde să vă puteți lua bilet înapoi.

Lecce

Senzațional orășelul. Am tot citit de el și acum înțeleg de ce îl laudă toată lumea care l-a vizitat.

S E N Z A Ț I O N A L

Trenul ne-a adus în 1:40H, iar biletul a costat 10.9 EURO / sens / persoană. De la gară până în centrul istoric am făcut undeva la 10 minute pe jos.

Am această extalzare legată de Lecce, pentru că nici nu ieși bine din gara centrală că și începi să înțelegi și să apreciezi arhitectura acestui oraș.

Și aici ai ce vizita! Noi am stat undeva la 6 ore și nu cred că am reușit să vizităm, cu adevărat, mai mult de 10%. Ne-am plimbat pe străduțe, ne-am minunat de clădiri și arhitectura orașului, ba am și mâncat într-un loc, unde, zicem noi, mănâncă localnicii, Osteria Da Angiulino.

Altfel nu-mi pot explic de ce, cu toate că era destul de gol orășelul, la ei era plin și au fost oarecum mirați când ne-au văzut că am ”aterizat” la ei în local.

Am mâncat 2 chifteluțe din carne de cal (aparent carnea de cal face parte din bucătăria tradițională locală), orecchiette (pastele tradiționale din Puglia) cu sos de roșii, Buburuza și-a comandat cu ricotta, iar eu cu gavoi (e prima dată când mânc brânză din asta – excelentă), o carafă de vin la 0,5L și o apă plată la 1L. Cu tot cu coperto am plătit 20€

Barletta – comoara escapadei

Am ales să vizităm acest oraș din considerente de timp. Efectiv ne-am uitat pe hartă și am estimat cam cât faci cu trenul din Bari până în Barletta, mă rog am trasat un cerc imaginar în jurul nostru și așa am ales mai multe orășele pe care am putea să le vizită.

Știu, nu e cel mai bun mod de a alege un loc pe care să-l vizitezi, dar în situația dată a fost cea mai bună alegere pe care o puteam face. Și mă bucur extrem de tare că am făcut-o, pentru că altfel nu descopeream această comoară a Pugliei.

E concurentul numărul 1, din punctul meu de vedere, al Monopoliului.

Cetatea veche e fabuloasă: străduțe înguste, clădiri demențiale, locuri de băut prosecco senzaționale. Nu mai spun nimic de o foccacia mâncată pe plajă.

La fel ca Monopoli și Barletta e un loc de vizitat chiar și-n extrasezon. Poate e chiar mai fain în extrasezon, deoarece te poți bucura de tot ce îți oferă arhitectura orașului, fără ”deranjul” aglomerării cu turiști.

Și fiindcă e un oraș în care se trăiește și în afara sezonului, găsești locuri fabuloase unde să stai și să te bucuri de un pahar de prosecco pe terasă la soare. Da, în timpul zilei am avut, în 01 februarie, 18 grade Celsius.

Puglia la final de ianuarie – început de februarie este o alegere foarte bună pentru o escapadă de 3-4 zile. Bari, Ostuni, Lecce și Barletta au fost alegerile de anul acesta. Anul trecut am vizitat Matera, Alberobello și Monopoli.


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
cocktail din țuică de la DOT

Drink local. DOT Slow drink

Next Post
Lumos coffee and brunch Sibiu

Lumos coffee and brunch. Un local fain din Sibiu

Related Posts