Monopoli la început de iunie.

Italia. Mare. Soare. Mâncare senzațională. Vin rece… ce altceva îți mai poți dori? Poate un bilet de avion și o cazare ieftină.

Așa mi-am început căutarea de bilete de avion. În plus am mai avut o condiție: să fie înainte de TIFF (să mă întorc pe când începe festivalul de film).

Transport ✈️

Nu am avut în minte o destinație anume, doar o perioadă și să fie la mare. Drept urmare, când am găsit bilete la Wizz cu 130 EURO dus-întors, pentru două persoane, nu am mai stat pe gânduri și le-am luat.

Din aeroport am luat autobuzul până-n gara din Bari (5 EURO / persoană), iar din Bari Centrale am luat trenul până-n Monopoli (3,9 EURO / persoană).

La întoarcere, am luat trenul din Bari Centrale până la aeroport (5,3 EURO / persoană).

Cazare 🏠

Am ales Monopoli, pentru că ne-am dorit un concediu de odihnă. Dacă ne doream unul de explorat, cu siguranță ne luam cazare în Bari pentru că au legături cu trenul foarte bune puse la punct.

Dar, teoretic, a fost unul de odihnă, practic nu am avut zi sub 20.000 de pași.

Și, pentru că era un concediu de odihnă, am căutat o cazare în orașul vechi și aproape de plaje.

Monopoli Heartbeat – Apartment 200m from Sea. Un apartament spațios, răcoros, cu o bucătărie, living, baie și un dormitor. Am plătit din 3 până-n 7 iunie, 270 de EURO pentru amândoi. Vi-l recomand. E ce trebuie după standardele mele (doar dormim în el)

Mâncare 🪸

Practic tot concediul nu am făcut altceva decât să mâncăm. E primul concediu în care mănânc și la amiazi. Nu știu de ce, că nu îmi era foame, dar era atât de gustos, că nu mă puteam abține. Trebuia să gust din fiecare farfurie pe care o vedeam.

Il Guazzetto

Vă recomand să vă faceți rezervare, pentru că altfel sunt șanse extrem, extrem de mici să găsiți masă liberă. E printre puținele restaurante din Monopoli (centru vechi) care e deschis și în afara sezonului.

Am mâncat la ei:

  • Frittura mista dell’Adriatico con verdurine croccanti: € 16,00
  • Il Guazzetto zuppa di pesce con crostoni di pane: € 22,00
  • Spiedini misti di mare con calamari, gamberi e alici: € 14,00
  • Carpaccio di Spigola profumato all’aneto, con spicchi d’arancia e pepe rosa: € 24,00
  • Carpaccio di polpo: € 13,00
  • Calamarata crema di peperoni, stracciatella, granella di pistacchio e Tartare di tonno: € 18,00

Sticla de vin / prosecco e €20.

Il Guazzetto, pentru mine, e un fel de La Cuptor. Senzațional!

La locanda dei pescatori

E fix lângă Cala Portavecchia, cu o terasă care te freci de toți turiștii și cu o mâncare extraordinară. Aici sticla de prosecco a fost €24

  • Tartare di di Tonno rosso.mela verde e frutti di bosco: € 16
  • Impepata di cozze con veli di pane tostato: € 14

Pugliami – Racconti di gusto

Un local turistic, ai zice, dar cu un meniu extrem de gustos și cu un personal din altă lume! Am mers de două ori la ei, la amiazi să mâncăm și a 2-a zi (care a fost cu o zi pauză între), ne-a recunoscut și a ținut minte ce vin am băut.

Foarte faini oameni, mâncare foarte gustoasă și prețuri mai mult decât decente.

  • Grigliata di mare: € 18
  • Impepata di cozze e vongole: € 14
  • Cacio e pepe con tartare di gamberi: € 15

Osteria San Giovanni

Un restaurant ascuns pe străduțe, cu o terasă drăguță la umbra clădirilor, deci răcăroasă și mâncare gustoasă.

  • Cavatello allo scoglio € 16

În fiecare zi, San Giovanni, au câteva preparate speciale care nu se află în meniu, și care costă € 18.

Poze cu unele preparate amintite mai sus 👇

Anul ăsta am descoperit că le place foarte mult carnea de pește / fructe de mare crudă. Să încercați tot ce conține, carpaccio, tartar sau mai știu eu ce. Cacio e pepe cu tartar de creveți a fost ceva care mi-a redefinit concepția legată de brânză și fructe de mare.

Obligatoriu să mâncați și un carpaccio de doradă de la Il Guazetto. Efectiv mi-a stins lumina.

Plaje 🌊

Sunt destul de multe plaje în zonă, vă spun doar că până-n 2026 Cala Porta Vecchia e închisă (se fac ceva lucrări), iar Lido Pantano e o plajă privată unde trebuie să plătești 5 EURO / persoană plus 60 EURO pentru șezlong cu umbrelă.

În rest sunt plaje faine, gratuite și cu baruri / restaurante lângă, astfel încât să nu ai problema deshidratării. La Porto Rosso spre exemplu o sticlă de apă plată era 1 EURO, iar un Aperol Spritz 7.

Timp liber

Plimbări prin centrul vechi, pe faleză, vizitat biserici și orașul nou. Chiar ai ce să faci în Monopoli, nu te plictisești.

Dacă ești mai pe explorat, îți recomand să vizitezi: Ostuni, Lecce și Barletta și / sau Matera, Alberobello.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Start concurs BATRA 2025: est.etic, tema Bienalei de Arhitectură Transilvania

Next Post

Începe TIFF.24. Ce nu trebuie să ratezi în primul weekend de festival

Related Posts
Restaurant NATIV

Re: Nativ

Povestea restaurantului Nativ a început anul trecut în august. A fost o mișcare… îndrăzneață să deschidă (mai ales…
citește mai mult