Sincer să fiu nu aveam de gând să îmi fac eu Clotted cream-ul, dar cum nu am găsit la noi acest ingredient, am decis să-l fac în casă.
În principiu, clotted cream, se folosește la desert. Se poate mânca simplu, doar cu niște biscuiți sau se poate folosi la preparate mai complexe. Personal l-am făcut, prima dată, pentru a-mi putea face scoicile cremoase.
E relativ simplu de făcut, singura problemă e că durează mult… 12 ore la cuptor și încă 8 la frigider.
Ingrediente: smântână de gătit, 1L
Metodă:
- Preîncălzește cuptorul la 50°C
- Într-un vas de yena, toarnă smântâna (alege vasul astfel încât la să ai 1-2cm de smântână pe înălțimea vasului)
- Pune smântâna la cuptor pentru timp de 12 ore.
- Scoateți de la cuptor, lăsați la răcit și cu o lingură luați de deasupra partea cremoasă
Greșeli pe care le-am făcut în prepararea Clotted cream-ului.
Normal că un lucru care e simplu de făcut, îți dă cele mai multe bătăi de cap. Glumesc, nu vă impacientați. Chiar nu e greu de făcut clotted cream… mă rog, dacă respectați rețeta. Eu, la prima încercare nu am respectat-o. Am făcut următoarele greșeli:
- am folosit smântână din piață (nu sunt convins că asta e neapărat o greșeală – mai experimentez aici)
- am pus prea puțină smântână, într-un vas prea mare (a fost prea subțire stratul de smântână)
- temperatura din cuptor (în rețeta găsită de mine, zicea să pui pe 80°C dar mie mi s-a ars și am observat că la 50°C mi-a ieșit… poate e cuptorul meu de vină)
Clotted cream
Smântână slow cooked, pe care o poți folosi atât pentru desert cât și pentru un fel principal
Servings: 2
Ustensile
- vas de yena
Ingrediente
- 1 L smântână de gătit
Mod de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 50°C (în rețeta originală scrie 80°C dar mie mi s-a ars și am observat că la 50°C mi-a ieșit… poate e cuptorul meu de vină)
- Turnați smântâna (1L) de gătit într-un vas (să aveți undeva la 1-2cm)
- Țineți-o la cuptor timp de 12 ore
- Scoateți-o de la cuptor, lăsați-o la răcit și cu o lingură luați de deasupra partea cremoasă. Puneți borcanul la frigider pentru încă 8 ore.
Video
Notes
Căutați o smântână grasă, 30-40% și fiți atenți să nu fie ultra-pasteurizată pentru că acest lucru înseamnă că a fost deja tratată termic… deci nu veți mai obține același rezultat.
1 comment