Încep prin a spune că sunt convins și cred cu tărie că Baracca Cluj este un loc de referință pentru lumea Re din HoReCa, nu doar din Cluj-Napoca, ci, probabil, din toată țara.
Totodată aș vrea să subliniez faptul că nu este un local potrivit pentru toată lumea. Cred că fiecare dintre noi avem un anumit fel de a fi, fel care se mulează perfect cu tot ceea ce facem. Cel puțin așa sunt eu, începând de la prieteni și terminând cu hainele pe care le iau pe mine.
Mâncarea
Am să încep din start cu preparatele pentru că este unul din elementele esențiale în alegerea unui local când vine vorba de mâncat în oraș. Iar pentru a avea un preparat calitativ în primul rând trebuie să ai ingrediente de bază calitative. Ceea ce Baracca Cluj are.
Am comandat mai mult ca de obicei, pentru că ne-am dorit să testăm cât mai multe. Drept urmare la aperitiv am ales un foie gras cu piure de pere. Dar, înainte de asta, am primit faimoasa lor pâine de casă cu unt (fotografia de mai sus, embed din Facebook). Știu că pare ciudat să zic asta la un fine dining, dar e senzație pâinea!
Cred că primul lucru care m-a impresionat, după plating, au fost texturile preparatelor. Am plecat din start cu niște așteptări, așteptări care au fost depășite cu mult.
Nici nu știi care de unde să le iei. Adică serios, dacă nu aș ști care e culoarea ficatului de rață, mi-ar fi destul de greu să o separ de textura piure-ului de pere. Orezul sălbatic nici nu l-am simțit până nu am citit că și el face parte din preparat.
Cu toate că nu obișnium să comandăm un aperitiv, două feluri principale și un desert, de data asta am făcut-o. Așa că Buburuza și-a comandat la felul principal texturi de țelină (recunosc, nu am știut ce e și nici nu prea ne-am putut imagina cum o să fie). Dar mă bucur că le-am comandat pentru că a fost demențial.
Buletele alea de, nici nu știu de ce îs, au fost demențiale. Un fel de pogăcici, dar nu chiar. S-au combinat perfect cu texturile din țelină. Vă recomand să încercați și voi.
Eu mi-am ales orezul cu topinambur și bine am făcut. A fost cel mai intens gust pe care l-am experimenat vreodată. Doar Nicu de la Cimbru mi-a mai ”distrus” universul datorită exploziilor, bine gândite, a papilelor gustative.
Evident că nu ne-am putut abține și am comandat și un desert, chiar dacă nu mai puteam să mâncăm… dar am zis că cel puțin să gustăm. Surpriza a fost mare când am realizat că datorită texturii și gustului și Buburuza are un compartiment special pentru desert.
Nu întotdeauna e disponibil, probabil e o cameră pe care nu o deschide decât când vine un VIP în vizită. De data aceasta personalitatea a fost tortul de sfeclă și zmeură.
Ambianța
E clar că localul este gândit pentru fine dining, de la început ești întâmpinat cu o atitudine ”elegantă”. Ospătarii sunt toți frumușei, eu presupun că în timpul liber sunt fotomodeli.
Designul localului și comportamentul oamenilor care te servesc, m-au făcut, involuntar, să vorbesc în șoaptă, Cumva asta mi-a transmis locul. Așa am simțit eu că trebuie să mă comport în local.
Nu e neaparat pe sentimentul meu, nu sunt nici genul de persoană care să urle la masă, dar parcă nici chiar așa în șoaptă nu mă încântă să stau. Apropo de Nicu, același sentiment îl am ori de câte ori merg și la Cimbru.
Nu vreau să mă înțelegeți greșit, nu spun că e un lucru rău, spun că nu e genul de local unde să merg zilnic. Daaar, la o cină romantică sau un prânz de afaceri, e o locație ideală. Părerea mea.
Preț
Știu că din exterior Baracca pare un local scump. Totodată sunt de părere că de multe ori o porție de cartofi de la un local de la colțul străzii e scumpă (raportul calitate – preț), dar și că de multe ori efectiv nu îți permiți să iei masa într-un anumit local.
Nu e cazul la Baracca, porția de orez topinambur a costat 39 lei.
Exact ca și denumirea orezului comandat, te sperie și numele Baracca: e prea fancy pentru mine. În realitate topinambur e o rădăcinoasă cunoscută la mine-n Baia de Arieș sub denumirea cartoful porcului.
- Aperitiv:
- Foie gras | piure de pere – 69 lei
- Fel Principal:
- Texturi de țelină – 38 lei
- Orez | topinambur – 39 lei
- Desert:
- Tort de sfeclă și zmeură – 26 lei
- Bar:
- Apă plată 1 L PANNA – 17 lei
- 3 pahare de prosecco La Marca Trevi – 51 lei (3 x 17 lei)
- Total: 240 lei – la final am primit din partea casei și o pâine (renumita lor pâine făcută-n casă). Nu știu dacă așa se practică sau am fost eu special 😛
Concluzie
Concluzia e că nu am o concluzie, ci mai degrabă un gând de încheiere a articolului.
Mă bucur pentru că există Baracca, mă bucură pentru că ridică ștacheta din cel puțin două puncte de vedere:
- Clientul: ne educă pe noi ce înseamnă un preparat calitativ și un preț corect. Cu toate că de multe ori prețul nu e neaparat corect, ci e unul de educare, ceea ce se traduce că e mai mic decât ar trebui să fie
- Concurența: ridică ștacheta, ceea ce înseamnă că vom avea o industrie HoReCa în adevăratul sens al cuvântului.
Altfel vă recomand să mergeți să testați. Apropo, au meniu special pentru degustare. Cred că e o idee bună, dacă nu le-ați trecut pragul până acum, să începeți cu el.
B|A|R|A|C|C|A
Cluj – Napoca, Strada Napoca 8A
Facebook | Instagram | Website
1 comment