Ordinul nr. 201/2022 privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite / mâncărurilor furnizate de unităţile de restauraţie colective actualizat în 2023, dă bătăi extrem de mari industriei HoReCa.
Vă spun asta din prima linie. Ordinul îl găsiți aici, iar ghidul emis de ANPC nu este de mare ajutor. Cel mai amuzant mi s-a părut afirmația președintelui ANPC, referitoare la valoriile calorice (în sensul că nu avem niște norme după care să calculăm raportul caloric):
Nu trebuie să angajeze astăzi niciun specialist nutriționist pentru a stabili coeficientul caloric.
Trebuie să aibă amabilitatea să acceseze nu una, zeci, sute de pagini de internet în care introduci „roșie” și îți spune exact ce aport caloric are.
Adunarea tuturor acestor sume va da raportul caloric total al produsului respectiv
Horia Constantinescu, președinte ANPC
Drept urmare am căutat o soluție practică pentru a ne conforma și noi la KIBO Cluj cu această cerință. După mai multe săpături, am găsit o aplicație online, care îți face pe baza rețetarului această listă.
Nu spun să o folosiți. Spun că eu asta o folosesc. Pentru mine, din punct de vedere a costului (facem preparate noi săptămânal – deci avem multe rețete) și luând în calcul lejeritatea cu care primesc lista, raportul este unul câștigător.
Acest tip de măsură poate ajuta la creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor în ceea ce privește alimentația sănătoasă și poate contribui la combaterea obezității și a altor probleme legate de nutriție.
Lege fără sens. Așa m-am săturat să primesc legi fără nici un fel de consultare sau logică. Nu despre calorii este ieșitul în oraș.