fbpx

Pop-up Stories, o experiență locală marca Samsara

Învățând din principiile străvechi cu ajutorul cărora comunitățile strămoșilor noștri se hrăneau și adaptându-le timpurilor moderne, ni se arată o perspectivă sustenabilă a viitorului.
Respectul față de ingredient, față de calitatea lui și a modului în care a fost cultivat se reflectă și în noi. Ori de câte ori alegem ingrediente proaspete, de calitate, ne respectăm corpul și sănătatea.

Că sunt un fan al conceptului farm to table, nu cred că mai e o surpriză pentru nimeni. Darămite că m-am implicat, din dragostea pentru ingrediente gustoase și sănătoase, în susținerea micului producător local. Iar când zic local, nu mă refer strict la Cluj.

Drept urmare când am auzit de conceptul Pop-up Stories, pe care-l implementează Samsara Foodhouse, am zis că trebuie neapărat să-l trăiesc și eu, să particip cel puțin la un exeperiment, astfel încât experiența să fie autentică și să o simt în toată splendoarea ei.

Samsara Pop-Up Stories

O viaţă sănătoasă se construieşte pe o fundaţie puternică, compusă și ea la rândul ei, din mai multe ingrediente. Ingredientul de bază al acestei fundaţii este mâncarea, cea care ne hrăneşte şi ne dă viaţă.

Dacă ești deschis pentru o experiență culinară care valorifică ingredientele proaspete pe care ni le-a dăruit natura, Samsara Foodhouse îți propune o serie de evenimente unice, pop-up, cu meniu de degustare cu pairing de vin și băuturi non-alcoolice, într-un cadru de socializare nonconformist, departe de rutinele weekend-ului

Cina savuroasă a avut loc sâmbătă, 29 august 2020, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, unde, împreună cu Buburuza, ne-am bucurat de preparate gătite din ingrediente locale.

Înainte de cină, Ionuț Crișan, noul head chef Samsara Foodhouse și Andrei Chelaru, head chef la restaurantul pe care il vor deschide în curând, în București, ne-au făcut să credem că preparatele ne vor trimite cu gândul în bucătăria bunicii.

E drept că preparatele din farfurii au reflectat istoria, tradiția și viața din jur și noi ne-am reconectat cu originile noastre, bucurându-ne de darurile solului. Dar sincer vă spun că dacă denumirile și ingredientele de bază m-au dus cu gândul la bucătăria bunicii, preparatele în sine, aranjarea în farfurie și ordinea în care au fost servite, m-au făcut să simt că iau cina într-un restaurant cu o stea Michelin.

Meniul Samsara Pop-Up Stories

  • crănțănele de orez cu jeleu de roșii coapte și busuioc
  • țoi cu prune și cartofi crocanți – shot-ul ăla m-a făcut să îmi schimb total imaginea legată de banala prună
  • zamă clară de răzălăi – clară e, dar numa’ nu mi-am imaginat-o că e solidă. Textura, întotdeauna, e o completare a gustului. Iar în situația de față a fost o surpriză plăcută
  • harbuz roșu și galben cu brânză maturată de Apuseni. Coajă de harbuz murată – dacă îmi spunea cineva că voi aprecia maxim un pepene roșu murat, îi spuneam că nu știe cu cine vorbește. Știu, numa-n Ardeal nu se murează fructele, dar io am mai mâncat pepene roșu murat și nu pot să zic că am fost încântat… până acum!
  • măr copt și afumat cu trifoi – ăsta chiar că m-o dus cu gândul la copilărie. Chiar dacă modul de prezentare a fost surprinzător.
  • sfeclă și alune de pădure, brânză de Țaga, mure murată și sirop de cimbru – sunt fan sfeclă, brânză de Țaga și cimbru… toate astea împreună înseamnă fericire.
  • conopidă cu ardei copți, sos de smântână adevărată și borș – măi, până să gust acest preparat aveam o părere proastă despre conopidă: textură fără gust. Mă repet, până să gust acest preparat. Dacă nu eram un muntean rușinos mai ceream o porție (glumesc, nu mai aveam loc în stomac). Oricum, dintre toate preparatele, ăsta a fost preferatul. Surprinzător, în primul rând pentru mine.
  • halva cu prune fermentate – un soi de baton proteic, superb!
  • lapte cu griș și gălbiori cu polen crud – gălbiorii au fost senzaționali în combinația asta. Bine, eu sunt fan gălbiori și polen crud.

Practic au luat mâncarea tradițională din bucătăria bunicii și au reintrepretat-o vremurilor în care trăim, astfel încât să fie atractive nu doar din punct de vedere al gustului, cât și vizual și al modului de preparare.

Atmosfera Samsara Pop-Up Stories

Când am zis că m-am simțit ca într-un restaurant cu stele Michelin, am vorbit foarte serios. Pentru că locația nu a fost aleasă, zic eu, din cauza reglementărilor impuse de pandemie, ci mai degrabă datorită conceptului ediției Samsara Pop-up Stories.

Muzeul satului – parcul etnografic Romulus Vuia, este o locație cu un potențial extrem de mare, prea puțin cunoscută de clujeni și prea puțin exploatată de România. Dar care, încet-încet, începe să fie adoptat de către mulți organizatori de experiențe (nu am vrut să să spun evenimente, pentru că simt că acest cuvânt nu reflectă întru totul ceea ce personal vreau să transmit).

Așadar, nu doar că au reușit să amenajeze o zonă de fine dining într-un cadru ”de țară”, ci au reușit, datorită muzicii care sună în surdină, să ne transpună într-o lume feerică, de la începuturile României (mai jos regăsiți play list-ul numărul 2, cel ”pe care am intrat” nu am reușit încă să-l fac rost, dar promit să fac update la articol de îndată ce intru în posesia lui.)

Concluzie

Pe scurt, dacă prima ediție Samsara Pop-Up Stories am ratat-o, pentru că eram plecat din Cluj, ediția cu numărul 3 nu o voi rata. Nici 4, nici 5 și nici una de acum încolo. Pentru că e mult, dar mult prea intens sentimentul pe care-l trăiești astfel încât să-ți permiți să nu-l trăiești… ceea ce, de altfel, vă sfătuiesc și pe voi.


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Toți copiii trebuie să aibă oportunități egale!

Next Post
Pensiunea Crama Jelna

Destinație oenoturistică: pensiunea crama Jelna

Related Posts