fbpx
botniță

Libertatea de expresie

Libertatea de expresie, această scuză după care se ascund așa mulți oameni este, în fapt, libertatea de exprimare.

Articolul 30 din constituția României ne garantează acest drept!

  1. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  2. Cenzura de orice fel este interzisă.

Sunt total de acord și susțin acest drept. Dar să nu uităm că trăim într-o democrație și acest lucru, surpriză!, vine cu niște restricții. Cum? Restricții în democrație?

Dreptul tău se termină acolo unde începe dreptul meu!

Cred că asta avem foarte mulți să învățăm și să punem în aplicare. În momentul în care tu faci ceva (sunet, miros, vizual etc) care îmi îngrădește mie libertățile, nu mai ai voie să faci. Complicat, știu! Pentru că în sinea ta, tu ai voie să faci orice… că ești liber să o faci. Doar nu trăiești în comunism.

Botnița, bășcălia dialogului.

Ei bine, pentru că nu trăiești într-un regim totalitar, NU AI VOIE să faci orice. Repetă după mine: libertatea ta se termină acolo unde începe a mea.

Exemplu: am dreptul să mă odihnesc noaptea, prin urmare tu nu ai voie să faci chef… că nu mă mai pot odihni. Așadar, îmi îngrădești un drept.

Alt exemplu: am dreptul să muncesc fără să mă îmbolnăvesc, de asta tu nu ai voie să fumezi în bar. Nu pentru că nu e dreptul tău să te îmbolnăvești, ci pentru că eu am dreptul să muncesc fără să mă îmbolnăvești tu.

Exemplul pandemic: Masca o porți NU ca să nu te îmbolnăvești tu, o porți ca să NU mă îmbolnăvești pe mine. Pentru că e dreptul meu să NU mă îmbolnăvești.

Da, e dreptul tău să te aberezi și să zici orice vrei tu… atâta timp cât nu îmi încalci mie vreo libertate sau un drept. Ai înțeles? E simplu, doar trebuie să nu mai gândești egoist.

Democrația este despre societate, nu despre individ.

Imagine pesedită de la Marian Porumb care o furat-o de la Razvan T. Coloja care o furat-o de la Adrian Cucu care o furat-o… din popor. Fur-o și tu să nu ne-o furăm cu toții!

Așadar, vă rog eu, terminați cu scuza ”nu port masca pentru că e dreptul meu”, că nu e. Că-l încalci pe al mei. Iar prin faptul că declari public că nu o porți, declari public că încalci legea… drept urmare e normal să existe repercusiuni. O știi pe aia cu instigare?

Altfel, eu zic să fim mai flexibili și deschiși dialogului. Că până la urmă doar așa putem să conviețuim: spunându-ne și găsind cele mai bune soluții pentru toți.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
clotted cream

Clotted cream

Next Post
Midii cremoase cu cidru

Midii cremoase cu cidru

Related Posts