Persian Lamb
Home » Persian Lamb

Persian Lamb

Când mi-a zis Paul ca primul eveniment culinar cu Personal Cook să aibă ca vedetă mielul, i-am zis: Băăăă! Nu că nu-mi place mielul, dar nu mă dau în vânt după el… sincer să fiu. Dar, la fel ca toată lumea care a participat la Persian Lamb by Personal Cook @ Secret Garden și eu m-am schimbat părerea legată de ce înseamnă, de fapt, o tocăniță de miel.

E cu totul altceva. Știam că bucătăria Persană înseamnă explozie de arome și culori în farfurie, dar jur că în momentul în care am gustat, când am pus lingura cu Persain Lamb-ul ăla în gură, am făcut ochii mari de uimire pozitivă, precum o mangustă care își caută familia într-o oază de lei.

Bine, nu e o rețetă ușor de făcut. Nici foarte greu. E puțin, pentru mine cel puțin, descurajant când vezi lista de ingrediente.

Ingrediente Persian Lamb:

Ingrediente pentru miel în stil persan

  • 130 g miez de nucă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 500 g ceapă shallot
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță chimin măcinat
  • 1 linguriță curcuma măcinat
  • 0,5 linguriță nucșoară măcinată
  • 1 baton scorțișoară
  • 1-2 bucăți de cojă de la o portocală
  • 1 kg pulpă de miel tăiată în cubulețe de aproximativ 2cm
  • 100 g merișoare stafidite
  • 3 linguri melasă de rodie
  • 2 linguri miere de albine
  • 500 ml supă de pui
  • 1 legătură frunze de pătrunjel tocat – pentru ornat
  • 1 legătură frunze de mentă proaspătă – tocată, tot pentru ornat

Ingrediente pentru orezul auriu

  • 450g de orez basmati
  • 1L stoc supă de pui sau de legume
  • 1 linguriță de curcuma (turmeric) măcinată
  • 1 lingură de unt
  • sare după gust.
Persian Lamb
Persian Lamb cu orez auriu | 📸 Fred Dwe în cadrul evenimentului Persian Lamb by Personal Cook @ Secret Garden.

Mod de preparare

Miel în stil Persan

Începem cu mielul, pentru că durează cel mai mult. Acum și timpul ăsta pe care l-am scris pentru gătirea mielului diferă de la miel la miel… în funcție de cât e de fraged. Țara de proveniență. Știți cum se zice, mai băgați furculița în el, verificați, vedeți voi.

Bun, revenim. Mie îmi place să-mi pregătesc totul, să fie la îndemână când am nevoie, că altfel mă panichez. Așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să pun la prăjit miezul de nucă. L-am pus într-o tavă, l-am lăsat în cuptorul încălzit la 200°C vreo 15 minute. Apoi le-am dat prin robotul de bucătărie, să le mărunțesc (nu făină, că am nevoie și de puțină textură).

În timpul ăsta m-am apucat de tăiat carnea de miel. Am curățat-o de grăsime, tendoane și cam toate inserțiile alea albe. Carnea am tăiat-o în cubulețe de vreo 2 cm.

Într-un bol am amestecat pus scorțișoara, chimionul și curcuma măcinată. Am pregătit și coja de portocală: cu un peeler de legume am luat 3 fâșii de coajă de portocală.

Am curățat ceapa și am tăiat-o julienn nu contează cât de mare sau de mic, pentru că oricum hașmaua se dezintegrează :D. Stocul de supă l-am avut făcut de câteva zile.

Bun, după ce mi-am pregătit toate ingredientele, m-am apucat de treabă: într-un vas suficient de încăpător am caremelizat ceapa în unt și ulei. După care am adăugat coaja de portocală și condimentele măcinate. Nucșoara am dat-o pe răzătoare direct în oală.

Le-am lăsat pe foc 1 minut, după care am adăugat carnea. Cu toate că am tamponat carnea cu un șervet, a lăsat suficient lichid încât să nu fiu nevoit să adaug eu. Am ținut pe foc vreo 15 minute, cât să se schimbe puțin la culoare.

Am adăugat melasa de rodie, miere și batonul de scorțișoară. Am mai ținut 10 minute pe foc și apoi am adăugat stocul de supă și merișoarele. Am lăsat să fiarbă la foc mic, vorba englezului zimmer, timp de 2 ore. Apoi am adăugat nuca și am mai lăsat pe foc încă o oră.

L-am lăsat să se odihnească. A 2-a zi a rupt gura târgului. Știți, orice tocană e mult mai bună dacă stă 24 de ore.

Orez auriu

Mega simplu. Încălziți untul, adăugați jumătate de linguriță de turmeric și căliți-l puțin (atenție să nu-l ardeți), adăugați orezul și țineți-l pe foc 15s. Adăugați stocul de supă și lăsați-l să fiarbă, cu capac, timp de 10 minute. Adăugați restul de curcuma, puneți capacul și lăsați să se absoarbă tot lichidul în orez (ar trebui să fie aproape absorbit).

Servire

Puneți câțiva sâmburi de rodie, pătrunjel și mentă proaspătă tocată. Merge de minune cu un pahar de vin roșu. Negru de Petro Vaselo mi s-a părut excelent.


Miel în stil Persan

o rețetă de miel cu extrem de aromată
Prep Time30 mins
Cook Time3 hrs
Course: Main Course
Cuisine: Persan
Keyword: miel
Servings: 6
Calories: 1565kcal

Ingrediente

  • 130 g miez de nucă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 500 g ceapă shallot (puteți înlocui cu ceapă albă)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță chimin măcinat
  • 1 linguriță curcuma (turmeric) măcinat
  • 0,5 linguriță nucșoară (proaspăt) măcinată
  • 1 baton scorțișoară
  • 1-2 bucăți de cojă de la o portocală (atenție să nu luați și partea albă, din interior, pentru că în general e amăruie)
  • 1 kg pulpă de miel tăiată în cubulețe de aproximativ 2cm
  • 100 g merișoare uscate (stafidite)
  • 3 linguri melasă de rodie
  • 2 linguri miere de albine
  • 500 ml supă de pui
  • 1 legătură frunze de pătrunjel tocat – pentru ornat
  • 1 legătură frunze de mentă proaspătă – tocată, tot pentru ornat

Mod de preparare

  • Prăjiți miezul de nucă
  • Caramelizați cepa în uleiul de măsline și unt
  • Adăugați condimentele măcinate împreună cu batonul de scorțișoară și coaja de portocală și mai țineți pe foc 1-2 minute
  • Adăugați mielul și țineți-l pe foc până își schimbă culoare în maroniu (să se prăjească puțin). În cazul în care nu lasă suficient lichid, adăugați voi puțin stoc de supă
  • Adăugați melasa de rodie, mierea și merișoarele.
  • Adăugați stocul de supă și fierbeți la foc mic timp de 2 ore.
  • Adăugați miezul de nucă și mai țineți pe foc pentru încă 1 oră


comments

Un comentariu la „Persian Lamb”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.