fbpx

Bere de ghimbir – love or hate

Nu știu voi cum sunteți, dar eu iubesc ghimbirul. Motiv pentru care în momentul în care am gustat berea de ghimbir de la DOT, m-am îndrăgostit de ea.

E mult spus bere, că de fapt e un soi de limonadă. Mă rog, nu are alcool. Dar, datorită procesului prin care e făcută, se numește bere.

Evident că am vrut să o avem și la KIBO. Cu toate că suntem conștienți de faptul că este genul de băutură pe care o iubești sau o urăști. Nu există cale de mijloc. Exact ca și gustul de lavandă. Lui Paul, spre exemplu, nu-i place berea asta de ghimbir.

Am vrut să o avem pentru că suntem genul de oameni care nu mai încearcă să reinventeze roata. Dacă cineva face ceva bine, îl felicităm și încercăm să colaborăm cu el. Consider că așa e cel mai sănătos pentru economia locală. Eu fac asta, tu faci aia și toată lumea se bucură de un produs final calitativ la un preț corect.

DOT Ginger Beer

Ginger Beer sau berea de ghimbir nu este nimic mai mult decât: ghimbir, apă, lime și zahăr în diferite proporții.

Acum mulți multi ani pe când lucram în bar, în România aveam disponibil un singur brand de bere de ghimbir. Nu zic ca nu era bună, dar se putea și mai bine.

Primisem de ziua mea o carte de mixologie, Dale Degroff – Craft Cocktail. Țin să precizez că pe acea vreme nu puteai da un simplu google search la – how to make ginger beer – și în doua zile erai expert în bere de ghimbir. Trebuia să îți cumperi cărți și sa le citești ca sa fi informat.

Răsfoind această carte, pe care o recomand by the way tuturor barmanilor care se afla la început de drum sau celor care vor să își îmbunătățească meșteșugul de făcut cocktailuri acasă, am dat din pură întâmplare la pagina 206 și am și văzut scris mare: Cum sa faci o bere de ghimbir homemade.

Am studiat rețeta si am reprodus-o cu toate amănuntele. Eram entuziasmat maxim, de abia așteptam să se răcească sa o pot gusta.

S-a răcit, am gustat și am rămas tare dezamăgit. Am înțeles instant ca Dale Degroff era american și acea carte era dedicata americanilor.

Depinzând de regiunea în care te nasti și crești, gusturile și ce iti place ți se dezvolta diferit față de alte regiuni geografice.

Așa că am păstrat schema logica din carte și am început sa adaptez proporțiile ingredientelor, timpul de infuzie și timpul de fierbere. Aș putea zice ca am tot modificat și schimbat timp de 3 ani acea rețeta ca sa devină azi ceea ce poți gusta la KIBO.

Am pus ghimbir în ea pana a strigat TE ROG EU NU MAI PUNE CA DEJA ITI BATI JOC, extrem de putin zahăr, niște lime cu tot cu coajă și apa. Simplu.

De precizat că acest produs ori îl iubești, ori îl urăști din prima. Nu e pentru toată lumea, însă dacă ești fan ghimbir, te-am câștigat pe loc.

O recomand la orice răceală (poți sa o încălzești pe foc sau la microunde pentru un delicios ceai de ghimbir), la orice durere de burta sau disconfort dar mai ales ca și leac pentru mahmureala. Știi cum iti trece?

Între timp am început sa lucrez și la o rețeta acidulata. Dacă iti plac bulele, las-o 6 zile la temperatura camerei și apoi savurează. 

O gasiti la DOT si SKY GARDEN în varianta de 330 ml, iar la KIBO și pe Bolt/Glovo/Tazz în varianta de 1L.

Eu am scris pe ea termen de valabilitate 2 saptamâni, însă nu știu sa îți zic când anume se strică. După o luna în frigider am gustat-o și era la fel, poate chiar ușor mai buna.

Marian Porumb – owner DOT

Băieții de la DOT fac multe chestii faine pe care le poți comercializa și tu. De la limonadă până la negroni de casă. Îi găsești pe Potaissa la numărul 10 în Cluj-Napoca. Le poți scrie pe Facebook, Instagram sau îi poți suna la numărul de telefon +40790672466 ca să te înțelegi cu ei.


3 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

UNTAMED by UNTOLD

Next Post

Brașov Jazz & Blues Festival aniversează 10 ani

Related Posts