Sâmbătă, 17 februarie 2018, a avut loc concursul SlanăFest 2018, concurs care s-a desfășurat în cadrul târgului de la ExpoTransilvania. Nu am să vorbesc despre târg, în sine, din simplul motiv că mi s-a părut mai slăbuț față de anul trecut (din punct de vedere al participanților) și, totodată, pentru că nu-l consider un eveniment demn de anul 2018 (mă refer strict vizual: locație, cum sunt aranjați vendorii, design eveniment).
Slănina face parte din cultura noastră, a țăranilor din Transilvania, drept urmare nu pot decât să mă bucur că cineva s-a gândit să-i aducă un omagiu și mai mult, organizează de câțiva ani o competiție a ei.
Am avut 3 categorii de jurizat:
- Categoria A: slănină afumată și maturată
- Categoria B: produse pe bază de slănină
- Categoria C: produse de carmangerie crud – uscate
Au fost participanți din toată țara, și fiecare dintre ei s-au prezentat lăudabil. E drept că acest concurs a fost de fapt organizat de către ACEEA (cea mai mare organizație gastronomică din România).
Am jurizat slănină din guşă de porc, de pe spatele porcului, slănina fiartă în moare de varză, cu coriandru şi piper, slănina cu chutney de chili şi lime… au fost prezentate mai multe tehnici de afumare şi preparare a slăninei.
Totodată concurenții au venit pregătiți cu produse de carmangerie crud – uscate, de la tradiționalul cârnaț până la jambon și salam de vânat. Indiferent de preparat, elementul principal a fost slănina de porc. Toate aceste preparate s-au învârtit în jurul acesteia.
De departe, pentru mine cel puțin, cea mai impresionantă categorie a fost cea cu produse pe bază de slănină, categoria B. Și asta datorită doeamnei Mihaela Ulman, care de altfel a și câștigat cupa.
Știu că nu noi am inventat combinația dintre ciocolată și slănină, sincer să fiu nu știu cine sunt vinovați de această combinație: mexicanii, rușii, sau cineva din țările nordice, dar mă bucur că Mihaela a decis să participe la eveniment, pentru că am avut ocazia să-mi extind experiența culinară.
Cu toate că tortul a făcut cele mai mari valuri, personal am fost încântat de ciocolata care avea în mijloc o surpriză, o bucățică de slănină. Practic am fost trecut printr-o mulțime de stări și gusturi care culmina cu un gust sărat (după cum bine știți, după dulce este recomandat să mănânci ceva sărat pentru a desăvârși gustul și totodată pentru a nu mai simți pofta de mai mult).
Foto Val Vesa