fbpx

Mos Nicolae,

Acest instrument de tortura psihologica, nu stiu daca ii inventat de parintii romani, dar cu siguranta a fost adoptat, si perpetuat de ei.

In fiecare zi a anului, coptilu’ este amenintat, acest obicei creator de criminal minds, de catre parinte ca daca nu ii cuminte, nu mai vine mosu’ la el, ca daca nu’i cuminte, mosu’ ii aduce o nuielusa (apropo, inca un exemplu cat de dusi de acasa suntem noi … astia ce respectam traditia, adica plm … nuielusa, reprezinta corectarea pe cale violenta a coptilului, si panglica rosie cu care e impodobita reprezinta sarbatoarea … prin urmare, mintiile noastre de adulti, trecuti prin sarbatori de genu’ celei a mosului Nicolae, il convingem pe mosu’ sa duca celor draji, nuiele impodibite … adica te bat in timp ce rad … ma bucur cand tu esti corectat cu nuielusa … ).

Coptilu’ ii amenintat, extrem de violent toata ziua de 5 decembrie, ca daca nu isi lustruieste cizmulitile … sa’o dus pa apa sambetei toata munca lui de un an de zile … toata infranariile pe care si le’o insusit, datorita sintagmei: daca nu esti cuminte, nu vine mosu la tine…. Toate aste se naruie, si nu mai primeste nimic, daca, coptilu’ nu isi curata cizmulitele … asa ca, de la mic la mare, vezi douazeci de milioane de oameni, care incep sa frece pe cizmulite … pana cand ajung la talpa … luna si bec va spun, luna si bec mi’am facut si eu cizmulitele.

No, si acum, in alta ordine de idei, aseara, m’o vizitat si pe mine mosu’ …. si anu asta, pe semne ca ori am fost io cuminte, ori io fo’ frica sa nu scriu aiurea de el (putin probabil … cu siguranta am fost io cuminte!) nu mi’o aduc nici o nuielusa (bubu sa nu zici nimic de alea primite de la mama! … ca nu traba sa stie toata lumea 😉 ).

Voi, voi ati lustruit cizmulitele … ati gasit ceva in ele azi dimineata?


9 comments
  1. Nu am primit nimic, şi nu pentru că nu am fost cuminte. Am văzut că mai nou se poartă nuieluşele pentru cadou de Moş Niculae, cu fel de fel de podoabe pe nuieluşă. Teoretic ar trebui să te bucuri la primirea unui cadou de la moş, dar nuieluşă?! Sau cele împodobite sunt un fel de resemnare pentru cei care au fost între nebuni şi extrem de cuminţi? Suntem români, pentru noi întotdeauna există o cale de mijloc 😀

  2. Da, la noi in casa toti am fost cuminti, si eu , si Tudor si chiar si mama mea. Iar lui Tudor i-am pus eu direct ghetutele (nelustruite ca imi era lene) pe geam si ghici? tot a venit moshu.
    Concluzie : toti copii sunt cuminti si singura lor preocupare trebuie sa fie joaca, nu curatenie.

  3. A venit mosu si la mine…nu mi-au fost prea lustruite cizmulitele dar tot a venit; am fost cuminte, chiar daca anul asta nu mi-am lustruit papucii!
    Insa mie-mi place tare mult ideea asta cu lustruitul ghetutelor: faza e sa nu se ajunga la “un instrument de tortura psihologica”, cum l-ai numit tu ( ex: daca nu iti cureti papucii nu primesti cadou !) ar trebui privit si transmis de parinti nu ca si ultimatum ci ca si ritual/obicei; in fond si la urma urmei toti copiii (si nu numai) ar tb sa primeasca cadou de mos nicolae nu doar aceia care isi lustruiesc cizmulitele/ghetulele; ( asa cum am primit si eu, de altfel 😛 )

  4. “Eu am gasit niste palinca, da mi-am luat tzeapa ca mi-o turnat-o in papuci” :)) Niste sarbatori pur comuniste..bine ca am scapat de Mos Gerila. Mos Nicolae e doar fratele mai mic a lu’ gerila.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Finante personale

Next Post

TIP si #lmabuburuza

Related Posts

Alexandra a fost la Amador

E un experiment reusit! E ceea ce vrei sa simti cand mergi la cinema. Nici nu cred ca mai trebuie sa mentionez efectul special pe care il dau acestui cinema filmele alese, care redau franturi de realitate din toate colturile lumii.
citește mai mult