fbpx

Denumire

Inca din cele mai stravechi timpuri, gasirea unei denumiri care sa reflecte exact ceea ce reprezinta, a fost un hop de trecut, un cal de sarit, un taur de ucis … ce sa mai, copacu’ de daramat!

Sa luam spre exemplificare denumirile de localitati: Baia de Aries … evident ca exprima existenta minei (Baie) si Aries ii rau ce trece pe langa. Ne miscam mai departe si ajungem la nume de oameni: Vasilica, zic ca nu gresesc deloc cand spun ca pe taicas’o il cheama Vasile, si si’o dorit baiat.

No’, acum ajungem la mancaruri … aici cumva, pana la revolutie parca toate isi aveau locu’ bine definit … adica, no’ … erau inteligibile, exemplu: zacusca, vine din termenu’ popular oltenesc fierbem toate legumele din gradina, le bagam in borcan, si le conservam pentru la toamna … ca cine stie ce drac o sa manc in postu’ Craciunului … buna zacusca, nu zic nu.

Numa’ ca, dupa revolutie, au inceput sa ramana in pana de idei … sau de modele? … oricum, au inceput sa apara prajiturile: Televizor (care apropo ii chiar buna .. nu am mai mancat de un secol … cred), Ion Iliescu, Petre Roman, si alte preparate cu denumiri mai mult sau mai putin legate de scatofilismul politic in care ne afundam pe zi ce trece, precum o rata cu piciorele legate de un flacon cu mercur.

Saptamana trecuta, sora’mea o facut zacusca, acasa la parinti, si ma suna mama sa ma intrebe daca nu vreau sa’mi trimita iubifortii (UB40)


comments

Dan Ciulea

Antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de fotografie si calatorii. Ma gasiti pe: Twitter, Instagram, Facebook

You may also like...

4 Responses

  1. roscabgdn says:

    De Ion Iliescu am auzit. Petre Roman facea furori atat ca prajitura cat si ca om politic. Dar de iubiforti pana acum nu.
    P.S. : publica si reteta 😉 poate sunt oameni curiosi

  1. September 1, 2011

    […] La cerera publicului si avand in vedere ca e sezonu’, m’am dat peste cap, precum greucenu’, si am facut rost de reteta picanta, a verisoarei zacuscai’, supranumita iubiforti (UB40) […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.