fbpx

Gânduri de la un pasionat de cinematografie după filmul Usturoi

Articol scris de Octavian Caldarari

Mi-am luat doza de „Usturoi”. Într-un final am reușit să văd filmul despre care atât de multe am auzit și am vrut să-mi construiesc propria părere. O părere din punctul de vedere al unui pasionat de acest minunat domeniu, cinematografia.

Filmul „Usturoi” sau „Transylvanian Garlic” pe IMDB cu o notă 8.2/10 în momentul în care aceste rânduri sunt scrise este una dintre puținele producții românești care chiar mi-a făcut plăcere să le privesc. Mă bucur că nu am fost nevoit să privesc tot filmul doar pentru că am vrut să studiez filmul respectiv ci l-am privit cu plăcere. Sunt 90 de minute de umor (părerea mea) bine pus la punct.

În film este prezentată sub forma interviurilor relația dintre două clanuri de romi dintr-un sat. Clanurile Usturoi și Ceapă, care, un pic clișeic, sunt unul sărac și unul bogat. Povestea pleacă de la iubirea dintre băiatul din clanul sărac și fata din clanul bogat, respectiv  clanurile Ceapă și Usturoi. La început am crezut că scenariul se va baza mai mult pe istoria de iubire a celor doi îndrăgostiți, dar spre bucuria mea, nu a fost așa.

Este vorba de fapt de doi copii care fac parte din aceste două clanuri. Aceștia sunt foarte buni prieteni, și ca mulți alți copii sunt naivi și visători. Dar spre deosebire de mulți alți copii sunt curajoși și pornesc într-o călătorie. partea cea mai interesantă este că ei nu pleacă pentru dorințele lor, scopul de bază este să devină actori, să facă bani, ca frații lor să se poată căsători. 🙂  Pornind spre „Hollywood-ul Clujean” aceștia trec printr-o serie de aventuri și peripeții. Nu vi le descriu. mergeți la cinema să vedeți!

Am văzut comedie din mai multe surse, am văzut acțiune, adevăr prezentat subtil sau mai puțin subtil, am văzut rezultatul unui joc greu și frumos. Rezultatul unui joc dintre blog și cinematografie. Pe această cale am să-l felicit pe Radu Băzăvan sau cum mulți îl cunosc drept Groparu pentru această capodoperă din punctul meu de vedere și nu numai.

Aș putea spune că în unele momente din film sunetul nu era strălucit, dar acesta este doar un detaliu tehnic care m-a deranjat foarte puțin și pentru puțin timp. A fost compensat de calitatea generală a filmului. nu vreau să intru în detalii tehnice, cadre, lumini și mișcări de cameră pentru că ar trebui să mai văd filmul de câteva ori pentru a vorbi despre toate acestea.

Ca o concluzie finală, consider că producția românească „Usturoi” este un succes și merită pe deplin să fie vizionată în toate cinematografele din țară și din străinătate. Spun și din străinătate pentru că filmul este subtitrat în engleză (fapt care de asemenea provoacă amuzament în anumite momente pentru cunoscătorii limbii române). Iar Radu Băzăvan sau Groparu merită aplauzele noastre pentru curaj, inițiativă și realizare. Un exemplu pentru cei care spun că nu fac pentru că nu au bani. Asta pentru că filmul a fost făcut cu un buget limitat. 🙂

Filmul_Usturoi_AMR_8995

foto by Mircea Roșca


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Bunăăăăăă! Ce faci fată?

Next Post

Libertatea a pierdut procesul cu Gog!

Related Posts