Aseară s-a publicat ORDONANȚA MILITARĂ nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.
Printre măsurile luate, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu unele excepții, printre care și deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.
Dar, suntem obligați să avem asupra noastră cartea de identitate (buletinul de identitate) și o declarație pe proprie răspundere, completată conform modelului, dată și semnată.
Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:
(1) a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;
Ministrul afacerilor interne, stirioficiale.ro
b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.
(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.
(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.
Atenție unde și cui furnizați datele voastre cu caracter personal!
Fiind din scurt toată treaba asta, multă lume a căutat un model al acestei declarații. Iar ca răspuns am găsit câteva aplicații on-line / website-uri care generează automat această declarație, tot ce aveți de făcut este să completați cu datele voastre personale și să o salvați.
Personal nu am încredere în aplicații online / website-uri care nu au minimul de informații astfel încât să-i pot identifica.
Acord o atenție sporită la reglementărilor GDPR și nu îmi transmit datele oricui. Verific de zece ori înainte de a-mi transmite CNP-ul aiurea în tramvai.
În momente de criză, apar oportuniștii. Grijă mare cu cine partajați datele personale!
Modelul OFICIAL al declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei.
Guvernul României a publicat un model al declarației (update 26 martie 2029) în format pdf, un format care nu este la îndemâna oricui să-l completeze electronic (e destul de simplu să-l printezi sau să-l copiezi olografic). Dar, pentru că îmi doresc să nu ucidem toți copacii din cauza acestei declarații, am transformat acel pdf în doc, astfel încăt să-l puteți completa și salva electronic.
Pasul 1: Download declarație
După ce ați dat jos modelul declarației, îl deschideți cu orice editor de documente (Microsoft Word, Open Office, Pages de la Apple sau mai știu eu ce editor pentru documente aveți instalate pe calculator). Personal folosesc Google Docs.
Pasul 2: completați cu datele personale
Printre altele, trebuie să spuneți motivul urgenței. Fișierul atașat acestui articol este formatat astfel încât să puteți bifa căsuța / căsuțele corespunzătoare motivului pentru care circulați în afara locuinței / gospodăriei.
Pentru cei care nu știu cum se face acest lucru în Google Docs, găsiți mai jos procedura:
Pasul 3: Scanați-vă semnătura și atașați-o în document.
Eu folosesc aplicația CammScaner pentru scanarea documentelor cu mobilul, dar sincer să fiu de curând am descoperit că aplicația de Dropbox are această funcție, de scan și e extrem de ușor de utilizat. Pe lângă că are și editor de documente încorporat.
Așadar, semați pe o foaie albă cu un pix / stilou colorat (să nu fie negru, de preferat albastru).
Scanați semnătura și salvați-o în format jpg sau png (în funcție de aplicația pe care o folosiți, vedeți ce format vă permite).
Reîntoarceți-vă la declarație și inserați semnătura.
Pasul 4: Salvați în format pdf / jpg și transferați declarația pe telefon.
După ce ați terminat de completat declarația, exportați-o în pdf sau jpg (astfel încât să nu poată fi modificată. Pentru că spre exemplu un document de tip word poate să arate într-un fel pe computer și altfel pe telefon – se strică aranjarea în pagină și nu vă doriți să generați o discuție inutilă cu autoritățiile. Nici ei nu au timp și nici voi nu vă doriți să le îngreunați munca).
Apoi transferați acest fișier pe telefon / tabletă sau ce dispozitiv electronic dispuneți. Printre cele mai simple modalități de trasnfer, este e-mail-ul. Dar asta e în funcție de dispozitiv.
Nu uitați, informați-vă doar din surse oficiale, verificați constant sursele și #stațiÎnCasă!
UPDATE 28.03.2019
Grupul de Comunicare Strategică anunță că începând de astăzi este activă platforma electronică formular.sts.ro și precizează că aceasta este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator.
❗Ulterior generării, documenentul se tipărește și se semnează. Așadar, nu vă recomand, pentru că, nu-i așa, vom distruge toate pădurile inutil.
Fac update modelului de declarație, ori de câte ori se modifică și apare ceva în mod oficial, cu toate acestea recomandarea mea este să verificați constant sursele oficiale.
Foarte utile articolele de genul, desi nici politistii nu dau amenzi ca „n-ai caciula”…