fbpx

Gustul copilariei…

lapte de pasare

Ieri seara, am fost la unul din cumantii mei (am doi, ala mai mare 🙂 ) si am mancat … Lapte de Pasare…. hmm hmm hmm … va mai aduceti aminte de laptele de pasare?

Cat timp a trecut de cand papilele voastre nu au mai fost delectate de aceste delicioase trairi?

Chestia asta cu nostalgia copilariei, o am de o saptamana, cam in tot ce fac, gasesc cate un motiv sa ma gandesc la ea, nu stiu ce anume a declansat-o … poate frigul, poate lipsa de timp, poate stresul cotidian de care am parte in ultima vreme… cert este ca o am. Iar, in ceea ce priveste “gustul copilariei”, totul a inceput Duminica seara, cand in drum spre cumnata mea (numai una am … momentan), mergeam ca sa ne jucam Reteaua Energetica, in masina pe langa mine si soferu’ (normal ca nu am condus eu … noi ne pregateam de o bauta) mai era cumnatu’ (ala mai mare) si prietena lui, am inceput sa vorbim (printre alte baliverne) de Crema de zahar ars … o alta delicatesa din perioada copilariei mele. Binenteles, cand ajungem la destinatie, cumnata mea, extrem de politicoasa ma intreaba cu ce sa ma serveasca, eu, un necioplit, ii raspund … Crema de zahar ars 😀 … ea (dupa cum ii spuneam si ei: nu rezolvi mare lucru cu politetea) ma intreaba: vrei? Eu, din nou, fara pic de jena (de cand ma stiu am fost asa, in studentime, mergeam in fiecare seara la ea in camin sa mananc…) ii spun CLAR … si uite asa Duminica seara, profitand de pe urma bunatatii sufletesti am mancat crema de zahar ars 😀 … binenteles ca mi s-a promis si lapte de pasare… promisiune tinuta… ieri, am fost si am mancat si lapte de pasare (binenteles ca motivul principal nu a fost sa mananc … nu sunt foarte sigur de asta).

Si acum, va intreb pe voi:

Care e gustul copilariei? Ce mancaruri va aduc aminte de acele momente?

Pentru mine, pe langa cele doua enumerate mai sus, mai e unu…sau doua…., nu stiu cum ii spune, dar stiu cum se face (cand ajung acasa am sa imi fac): galbenus de ou frecat cu zahar, sau sambure de nuca prajit la cuptor, si sa il ingurgitez cu miere…


19 comments
  1. ce de bunatati :)) noi mancam destul de des spuma de capsuni (rulada cu spuma…yam yam)

    P.S. Merci ca m-ati invitat si pe mine la lapte de pasare 😛

  2. @Bogdan Epureanu dupa cum spune si tilu, contine lapte si oua 😀 , iti dau mai jos reteta:
    Ingrediente:
    1 l lapte; 5 oua; 200 g zahar, 2 pliculete zahar vanilinat, 3 lingurite faina
    Mod de preparare:
    Laptele se pune la fiert cu 100 g de zahar si cu zaharul vanilat. Intre timp ouale se separa si albusurile se bat spuma tare, incorporand restul de zahar – spuma trebuie sa fie foarte tare. Cand laptele fierbe se da focul mic si cu o lingura se ia din albus si se pun bulgarii in lapte. Se fierb 2 minute pe o parte, se intorc si se lasa inca 2 minute. Se scot cu spumiera intr-un castron mare sau in castronele mici. Cand am terminat albusul, laptele se ia de pe foc si se lasa la racit 10-15 minute. Intre timp amestecam galbenusurile cu 3 lingurite de faina. Cand laptele s-a racit putin, turnam putin in galbenusuri sa aiba aceasi temperatura cu laptele. Amestecam pana se omogenizeaza, punem laptele din nou pe foc mic si adaugam galbenusurile amestecand bine. (Dupa aceasta operatie se strecoara compozitia intr-o oala curata daca raman mici gogoloase de galbenus cu faina sau bucatele de albus). Se tine pe foc mic amestecand continuu pana incepe sa se ingroase sau se face testul pe lingura de lemn – cand scoasa din crema se poate face o dara cu degetul si lasa urma, e ok sau se mai lasa maximum 2 minute. Crema fierbinte se toarna in bolul (bolurile) cu bulgari de albus si se pune la rece. Se serveste rece, eventual se orneaza cu ciocolata rasa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Salvati … Rosia Montana!

Next Post

Cei 7 ani de acasa

Related Posts

Visul lui Crinel Turnălceanu

Se juca cu roboţei făcuţi din pachetele de ţigări ale tatălui şi visa că într-un viitor nu prea îndepărtat fiecare om va avea un robot care îi va coordona activitatea stăpânului şi va raporta Robotului Şef orice mişcare necuvincioasă şi rebelă. La gradiniţă el era acel băieţel nevinovat care îi spunea tovarăşei educatoare care dintre copii arunca jucăriile pe jos, cine făcea pipi în pantaloni, cine nu îşi termina sendvişul, cine fugea prin curte. Şi pentru această muncă, tovarăşa educatoare îl recompensa cu buline roşii, drept urmare avea cele mai multe buline; la fel şi în şcoală şi la facultate doar că primea altfel de recompense uteciste
citește mai mult