fbpx
Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Tu cât de bine te cunoști?

Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Este firesc să îți faci analizele anuale de sânge sau controlul oftalmologic, să faci sport, să ai grijă la data de expirare a alimentelor pe care le consumi, la cantitatea și calitatea acestora. Pentru că este firesc să vrei să te cunoști, să știi care sunt lucrurile care au un impact pozitiv asupra ta și care sunt cele care îți pun în pericol sănătatea.

Acum delta T am fost cu Buburuza la un medic în Ungaria. Eu eram relaxat, pentru că mersesem în calitate de șofer, dar, la un moment dat, medicul, m-a întrebat pe mine dacă consum alcool. Sincer vă spun că m-am blocat, nu știam ce să-i răspund, de frică să nu mă catalogheze alcoolic. Nu zic că e bine, dar așa am reacționat… ca o căprioară prinsă în fața unor faruri.

Adică, voi, cei care mă urmăriți pe rețelele sociale, vedeți că obișnuiesc să mă bucur de un pahar la masa de prânz. Zilnic.

Încă de atunci am realizat că este posibil ca măsurile de prevenire pe care le iau să nu fie suficiente, să nu îmi spună tot ce vreau să știu.

Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Drept urmare, când am auzit de Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool am ridicat mâna sus 🙋‍♂️ și am căutat mai multe informații despre proiect astfel încât să știu ce am de făcut. Chiar îmi doresc să fac acest test.

Așadar, punctual, inginerește, cum îmi place mie să scriu e-mail-urile, am să vă redau mai jos informațiile astfel încât să nu avem dubii pe tema asta și să luăm deciziile în consecință de cauză, informați, așa cum trebuie luată orice decizie în 2019.

Ce este Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool?

Miercuri, 5 iunie 2019, ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) și INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) organizează Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de screening și prevenire a consumului riscant de alcool din țară. 

Românii din toată țara sunt așteptați în cele aproximativ 200 de centre să își evalueze, în doar 5 minute, consumul personal de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, cu ajutorul celor peste 400 de specialiști și voluntari.

În ce constă mai exact testarea?

Pentru a ne testa consumul personal de alcool la centrele din cadrul proiectului, trebuie doar să răspundem la 10 întrebări scurte, care durează 5 minute. Nu-ți fă griji, la centre o să fie prezenți speciliști și voluntari care ne vor ajuta. În funcție de scorul obținut, vom obține informații despre nivelul consumului personal de alcool și vom putea astfel să evităm problemele de sănătate viitoare, cauzate de un eventual consum dăunător.

Chestionarul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant.

Unde e cel mai apropiat centru de testare?

Harta locațiilor din țară în care se află centrele de testare poate fi accesată pe ziuaaudit.ro, din câte am înțeles se actualizează zilnic, deci înainte de a te porni, poate ar fi bine să o mai verifici încă o dată… cine știe, poate a apărut un centru de testatre mai aproape de tine. 

Hartă centre testare Ziua Audit

În Cluj, poți merge în centrele aflate în:

  • Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj
  • Spitalul Clinic Municipal Cluj
  • Spitalul Municipal Dej

Chiar este nevoie de un astfel de proiect?

Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică.

Datele Organizației Mondiale a Sănătații indică faptul că aproximativ 10% din populația adultă a României poate avea un consum problematic, iar consumul mediu de alcool se situează peste media europeană de 10.4 litri alcool pur/locuitor/an (cu 12.6 litri de alcool pur/locuitor/an). 

Importanța conștientizării și a prevenirii consumului abuziv de alcool este demonstrată și de rezultatele unui studiu realizat de ALIAT, care a vizat peste 5.000 de români – beneficiari în ultimii 9 ani ai programului Alcohelp, singurul program din România pentru prevenirea și tratamentul abuzului de alcool. Peste 50% dintre aceștia au aflat în urma testului AUDIT că se confruntă cu un consum de alcool cel puțin riscant. 

Astfel, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool își propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înțelegere mai clară a fenomenul consumului problematic de alcool existent la nivel național, precum și dezvoltarea unor programe de prevenire eficiente.


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

TOM JONES – în concert pentru prima dată la Cluj-Napoca!

Next Post
cer printre copaci

5+1 = 1 termos / 1 pahar reutilizabil

Related Posts