fbpx
cer printre copaci

5+1 = 1 termos / 1 pahar reutilizabil

Acum delta T discutam cu Mădă de la Sustenabil Cluj în încercarea de a mă educa, de a înțelege că din păcate o simplă reciclare nu mai e o soluție pe termen lung. Ar trebui să începem să reutilizăm.

Mi se pare extrem de greu să ne schimbăm comportamentul. Nu imposibil, dar e un efort pe care trebuie să-l facem conștient și susținut… iar în ziua de astăzi, fix de asta ne ferim: de efort. În fine, printre altele îmi spunea că paharele pe care le primim la cafea to go fac parte din categoria materialelor nereciclabile.

Eu aveam impresia că paharele alea sunt un soi de carton, deci simplu de reciclat, prin urmare eram împăcat cu mine ori de câte ori (minim 2-3 ori pe zi) îmi luam cafea în paharele astea de plastic.

Odată cu știrea conform căreia începând cu anul 2021 în Europa se interzice comercializarea produselor de unică folosință precum: paie, farfurii și bețișoare de paie

mi s-a întărit și mai tare în cap ideea:

Cum ar fi dacă toate cafenelele care oferă cartonașele alea de 5 + 1 gratis, în loc să-ți dea o cafea gratis să-ți dea un termos, o cană reutilizabilă pentru cafea, ceva din spectrul ăsta. Mă rog, nu trebuie să fie la 5 cafele, să fie la 20 din partea mea. Irelevant numărul.

Ideea e în felul următor:

Îți iei cafeaua la to go sau o bei pe loc, dar nu în paharul ăla nereciclabil, ci în ceva reutilizabil (indiferent că vii tu de acasă cu un pahar – eu spre exemplu mi-am cumpărat paharul reutilizabil de la Jazz in The Park pe care-l folosesc nu doar la ce a fost el gândit, berea din timpul festivalului, ci și la cold brew-ul pe care mi-l iau zi de zi – sau, dacă o savurezi în local, în ceașcă) și primești o ștampiluță sau mai știu eu ce sistem de evidență folosește fiecare cafenea.

Când ai ajuns la numărul de ștampiluțe calculat de local ca să nu iasă în pierdere, tu primești cafeaua (gratuit, poate plusează și cafenelele) în noua ta cană reutilizabilă (termos sau ce o fi)

Ce ziceți? Salvăm planeta înainte să fie obligatoriu?


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

Tu cât de bine te cunoști?

Next Post
Mănâncă local | Slow Food | Eat local

Mănâncă local | Slow Food – eat local