Povara triplă a malnutriției
- obezitatea produsă din exces
- subnutriție
- deficiența de micronutrienți
este, de asemenea, o problemă. Atât economică și socială, cât și una politică.
Acesta a fost conceptul fundamental care a apărut ieri la conferința desfășurată la Terra Madre Salone del Gusto 2022 (22-26 septembrie la Torino, Italia) în spațiul dedicat tematicii Alimentație și Sănătate, organizat împreună cu Reale Mutua.
Până acum câțiva ani, aceasta era considerată un fenomen localizat în țările sărace. Acum obezitatea, diabetul de tip 2 la tineri și malnutriția ascunsă sunt, de asemenea, în creștere în orașele mari și în țările cu PIB ridicat.
Din cel mai recent raport FAO privind starea securității alimentare și a nutriției în lume știm că între 2020 și 2021 am avut cu 46 de milioane de oameni înfometați în plus, în timp ce 3,1 miliarde de oameni (38% din populația lumii) nu și-au putut permite alimente sănătoase în 2020 și 670 de milioane de oameni se vor lupta în continuare cu foamea în 2030.
Antonella Cordone, specialist principal în nutriție la i (IFAD), a reamintit aceste cifre în timp ce a afirmat:
Ea a adăugat:
Din 2009, IFAD a colaborat cu Slow Food, în special prin sprijinirea Indigenous Terra Madre Network, cu multe proiecte privind biodiversitatea agroalimentară care vizează tocmai crearea de oportunități pentru comunitățile locale.
Slow Food are, de asemenea, multe proiecte care apără și promovează biodiversitatea agroalimentară, o temă subliniată de Andrea Pezzana, director de nutriție clinică pentru autoritatea sanitară din Torino și consultant pentru alimentație și sănătate pentru Slow Food.
Pezzana a fost unul dintre contribuitorii la documentul de poziție al Slow Food privind alimentația și sănătatea, publicat la începutul acestui an.
„Sistemul alimentar global creează o dietă de proastă calitate”, a spus Corinna Hawkes, directorul Centrului pentru Politici Alimentare din City, Universitatea din Londra.
Ea a concluzionat: