Vineri, 23 septembrie 2022, Slow Food și-a prezentat poziția privind bunăstarea animalelor, prin documentul intitulat „Dincolo de bunăstare: datorăm respectul animalelor” la Terra Madre – Salone Del Gusto, în cadrul conferinței „Tot ce ne trebuie este Slow Farming”.
A fost prezent Andreei Gavinelli, șeful Unității de bunăstare a animalelor din Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene.
Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în relația dintre oameni și animalele de fermă.
Animalele nu sunt mijloace de producție. Ar trebui să poată trăi pe această planetă fără să-și petreacă existența în condiții nefirești de constrângere și adesea suferință.
Nu putem continua să le hrănim cu culturi din cealaltă parte a lumii, cultivate în monoculturi care distrug ecosistemele. Carnea și animalele în sine nu trebuie să parcurgă mii de mile pentru a ajunge în farfuriile noastre.
Trebuie să reconectam creșterea animalelor la pământ.
O astfel de schimbare înseamnă, evident, că trebuie să reducem numărul de animale de fermă și să ne schimbăm dietele. A mânca atât de multă carne este nesănătos, ar fi bine să mâncăm mai puțin și să plătim prețul corect pentru ea
Raffaella Ponzio, liderul Slow Food în domeniul bunăstării animalelor.
Agricultura industrializată a animalelor din ultimii șaptezeci de ani, determinată de cererea din ce în ce mai mare de carne și produse lactate, a dus la proliferarea fermelor mari și poluante.
Între 2000 și 2013, producția globală de carne și lapte la bovine, bivoli, caprine și ovine a crescut cu 13% și, respectiv, 32%.
Este probabil că această tendință va continua să crească dacă nimic nu se schimbă.
În cadrul conferinței au fost abordate mai multe aspecte ale creșterii vitelor.
Larissa Mies Bombardi – profesor brazilian aflat în exil, în Belgia, din cauza amenințărilor primite după publicarea cărții ei din 2017 – Atlas Geografia del uso de plaguicidas en Brasil y conexiones con la Uniòn Europea – a subliniat impactul negativ al producției intensive de soia cu pestivide în America Latină pentru a hrăni păsările de curte, porcii și bovinele (și pentru piețele occidentale).
Sergio Capaldo, președintele Societății Consorțiului Ecosi, a împărtășit bunele practici în ceea ce privește îngrijirea solului în contextul crizei climatice; în timp ce Jacopo Goracci, crescător Slow Food pentru Prezidiul Raselor Maremma, a subliniat rolul fundamental al agriculturii extensive, în special în zonele marginale.
Intervențiile lor au fost urmate de cea a lui Paolo Carnemolla, secretar general al Federbio, care a vorbit despre unul dintre proiectele sale importante privind etichetarea bunăstării animalelor.
Andrea Gavinelli, de la Comisia Europeană (DG SANTE), a încheiat conferința subliniind importanța abordării creșterii animalelor ca sistem:
El a anunțat voința Comisiei Europene de a integra toate aceste aspecte în propunerea noastră pentru un nou regulament al UE privind bunăstarea animalelor, care urmează să fie stabilit în 2023, care va fi convenit în colaborare cu Parlamentul European.
Bunăstarea animalelor este strict legată de cea a omului și a mediului: aceste trei aspecte trebuie astfel abordate în comun.
Slow Food sprijină abordarea „One Welfare”, care recunoaște interconexiunea complexă dintre sănătatea oamenilor, a plantelor, a animalelor și a planetei.
Sănătatea unei populații nu poate fi niciodată garantată dacă nu se ține cont și de sănătatea plantelor, animalelor și a planetei. Acesta este motivul pentru care campania Slow Farming îi sprijină pe cei care cresc animale cu respect, au grijă de sol, asigură biodiversitatea animalelor și a peisajului.
Respectul este un cuvânt cheie al viziunii Slow Food despre creșterea animalelor: trebuie să îi redăm valoarea corectă, să plătim prețul corect pentru produsele de origine animală, să ne reducem consumul și să evităm risipa.