fbpx

Patriotism. Ești patriot?

Pandemia / războiul din Ucraina, combinat cu explozia rețelelor sociale, a scos la iveală o categorie de conaționali care se consideră adevărați patrioți. Aș vrea totuși să îi întreb dacă sunt cu adevărat patrioți și nu cumva sunt doar niște idioți utili.

PATRIÓT, -Ă, patrioți, -te, s. m. și f. 1. Persoană care își iubește patria (1) și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. 2. (Înv.) Persoană originară din aceeași patrie sau regiune cu altcineva; compatriot. [Pr.: -tri-ot] – Din ngr. patriótis, fr. patriote, germ. Patriot.

DEX ’09 (2009)

Iar patria este definită:

PÁTRIE, patrii, s. f. 1. Țară în care s-a născut cineva, considerată în raport cu acesta. 2. Mediu politic, social și cultural în care s-a născut, își desfășoară viața și activitatea fiecare popor; teritoriul, locul, cadrul geografic și modul de viață al poporului, limba, cultura, tradițiile.

DEX ’09 (2009)

Pe scurt: un patriot adevărat iubește și luptă pentru prezervarea mediului social, cultura, tradițiile și limba.

Ești egoist? Nu ești patriot!

O să zici că ce treabă are capra cu varza și cu prefectura.

O persoană care își iubește patria, luptă cu abnegație pentru binele poporului și e gata să facă sacrificii pentru a-i asigura un viitor fericit.

Hai, că nu a trecut așa mult de când te-ai bătut cu pumnul în piept că tu nu porți mască. Pentru că tu ești sănătos. Pentru că tu ești tânăr. Pentru că tu nu crezi în virus. Dar nu despre asta a fost (încă este) vorba. Nu. Ci despre protejarea aproapelui.

Ai învățat vreun meșteșug?

Serios întreb. Că mi se pare ireal să zici că ești cel mai mare patriot și restul sunt doar niște neo-marxiști cu gleznele goale.

Să știi că ăștia pe care îi arăți tu cu degetul, sunt cei mai înfocați luptători în păstrarea și transmiterea mai departe a meșteșugurilor și tradițiilor vechi.

Ce îți mai place să zici că pe vremea ta. Doar că, pe vremea ta, la fel ca și acum, tu nu făceai nimic. Ești patriot? Învață un meșteșug străvechi și transmite-l mai departe.

Datini și tradiții. Le transmiți mai departe?

Când ai fost ultima dată cu colinda? Serios, bunicii noștri mergeau cât îi țineau picioarele. Tu ce scuză ai?

Sau orice altă tradiție / datină pe care bunicii o țineau și te-au învățat. Cine te-a oprit să o transmiți mai departe. Să o ții în viață?

Un patriot nu își găsește scuze, ci modalități prin care să respecte onoarea și tradițiile strămoșești.

Ești analfabet? Nu ești patriot!

Știu, o să zici că ce importanță are că nu am pus un ”i” sau am pus unul în plus? Ce contează că nu ai pus o cratimă sau ai pus-o unde nu trebuia? E irelevant că nu cunoști semnificația cuvintelor pe care le folosești cu atâta patos în argumentarea ta, așa-i?

Păi cam are. Că dacă ești patriot, înseamnă că faci tot posibilul pentru ca aceasta să nu se piardă. Iar dacă tu nu ești capabil să o înveți, la tine acasă, cum te aștepți să o învețe altcineva.

Îți iubești vecinul?

Să știi că bunicii ridicau garduri ca să nu intre animalele. Tu ridici garduri imaginare împotriva vecinilor tăi, din pură răutate. Da, vorbesc de războiul din Ucraina. Îți e frică că vin cei care fug din calea bombelor și te fură.

Poate e o idee să te uiți în sufletul tău și să analizezi de unde izvorăște acest sentiment urât. Pentru că un creștin adevărat nu e egoist, nu e plin de ură și, în general, nu îl interesează pe cine ajută… atâta timp cât are nevoie de ajutor. Un creștin adevărat înțelege ce înseamnă patriotismul. Poate și din cauză că a citit, nu răsfoit.

Economia. Ce ai făcut tu pentru prosperitate?

O tot dai în sus și-n jos cu slugile occidentului, dar tu nu faci nimic altceva decât să te plângi. Mergi la supermarket să îți cumperi legume și fructe (pentru că sunt mai ieftine decât în piață).

Îți faci abonament la Netflix, dar o secundă nu te gândești să îți faci și la Tiff Unlimited.

Ești împotriva energiei verde, dar te plângi că e scumpă benzina.

Vrei să fim suverani, dar te plângi că Rusia o să ne taie gazul.

Aloci toată energia pentru a găsi soluții să șuntezi statul, în loc să cauți soluții pentru un trai mai bun. Pentru tine, familie și întreaga țară.

*Patriotismul ți se termină unde îți încep interesele.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Opțiuni de cazare pentru UNTOLD 2022

Next Post

Speakeri noi la TEDxCluj 2022 – Choices

Related Posts

O pizza ciulea.ro va rog!

Cu putin ajutor si din partea voastra, e foarte posibil, ca atunci cand mergi la Daniel Berar, si te uiti pe meniu sa vezi la categoria specialitatea bucatarului, cu influente onlineristice, sa gasesti pizza ciulea.ro Ce inseamna asta? {...} - aluat, subtire, cu marginile umplute cu branza mucegaita
citește mai mult