fbpx

Ii smantanita

Ma, io, dupa cum bine va spune, ori de cate ori am ocazia, sunt o vinitura’n Cluj .. venit de pe Valea Ariesului … un om de munte mai degraba, care o muncit pamantu’, bunicu’ o a vut vaca … si meream la polog … da si beam lapte prospat, de la vaca, … proprietate personala a bunicului.

Asadar, avem laptele … laptele de casa cel mai cel, asta face o smantana exceptionala. Acest lapte este luat de catre procesatori si bagat prin tat felu’ de masinarii, una mai scarboasa decat alta, si obtinem laptele de cumparat, ambalat la tat felu’ de cutii, pungi, si mai nou badoci.

Ai incercat sa pui laptele de cumparat, ala “gras” de 3,5% (io numa din ala cumpar, ca sincer sa fiu, mi se pare extrem de mult sa dau 3,5 lei pe un litru de apa alba – laptele ala de 1,5% grasime) sa il lasi la smantanit … sincer, ai golit laptele intr-o oala lata, si sa il lasi peste noapte sa vezi ce smantana iese? … nu poti sa zici … ca se mai face ceva … cat sa nu poti zice ca nu se face!

No bun, si amu’ exact pe linia gandirii adineauri expusa, va spun cu mana pe inima ca iubita noastra tarisoara este smantanita!

Si daca nu se face ceva, nu o sa mai ramana decat laptele ala ce nu se face nici iaurt … lapte e mult spus … apa colorata!

In invatamant nu mai avem nimic, profesorii tineri, care aveau chemare si talent or’ plecat din tara la cules de capsuni… , or ramas, aia ce nu stiu cat face 1 + 2, da ei predau Geografie (stiti nu, cum profu de mate preda istorie…)

Medicii … rezidentii care inca sunt prin spitalele din Romania, sunt din cauza ca inca nu au reusit sa stranga cativa bani pentru a putea sa plece! … io zic ca inca e mult 2 medici la mia de locuitori

Intelectualii, nu ca am fi avut o groaza, da nici nu putem zice ca nu am avut! Pe langa ca nu se mai fabrica asa ceva la noi … ca no’ … nu’i cul … incep sa moara din ei … si restu’ is in anonimat profund … faptu’ ca inca mai sunt in tara … e un miracol!

No’, avand in vedere ca’i Vineri, sa nu o lunjim prea mult, va intreb:

Cat se poate smantanii tara asta? … pana unde?


comments

Dan Ciulea

Antreprenor, blogger, gurmand, pasionat de fotografie si calatorii. Ma gasiti pe: Twitter, Instagram, Facebook

You may also like...

11 Responses

 1. Adriana says:

  lapte acru maxim!

 2. nicu says:

  Io zic sa insistam si pe corasta

 3. Apropo de smantanit, iata ce am patit eu weekend-ul trecut fiind plecata undeva prin tara noastra minunata, la micul-dejun am cerut ceai si putina lamaie, daca iti spun ca pentru 3 felii de lamaie , m-au taxat cu 3 lei, ce parere ai?

 4. Rasta Man says:

  Man, uite, ramane apa alba, pe care o ingrosi cu un pic de spaga si o vinzi cu eticheta de vopsea lavabila africanilor. Asta daca esti destept, esti institutie de stat, si lucrezi cu diplomati.
  Sau o dai copiilor gratis, in combinatia denumita programul “Cornul
  si laptele” (Perversi astia dom’le)
  Sau o scoti pe ebay, sub forma de lapte de Sugubat pitic din Carpatii meridionali.

  Pot sa mai continui, dar cred ca ai prin ideea.

 5. Dan Ciulea says:

  @Mihaela: io am patit in Piatra Neamt … acum ceva timp, 0,5o bani jumatate de felie de lamie! :-))

 6. io says:

  Ich bin Bauer, und Ich komme aus Salciua. Fettarme saure Sahne??? Und Fettarme Milch??? Hallo??? Was ist los? Das ist falsch!!!

  Alle das Beste aus Salciua!

 7. io says:

  oder…Alles Gute aus Salciua???

 8. yonutr says:

  Stiţi până când? Până ajungem să ne evaporămSau ca şi cei din Egipt să ne batem ca orbii…
  Doamne ai milă de ţara noastră!

 9. animaloo says:

  “da si beam lapte prospat, proprietate personala a bunicului.”
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  • Dan Ciulea says:

   @animaloo nu sarii cuvinte, am scris da si beam lapte prospat, de la vaca, … proprietate personala a bunicului. … inceraca sa urmaresti putin firu discutiei :-)) …

 1. February 4, 2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Dan Ciulea, Dan Ciulea. Dan Ciulea said: Ii smantanita http://goo.gl/fb/7zU2m […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.