La TIFF.24, mâncarea devine parte din poveste. Gastronomia nu este doar un pretext culinar, ci o cheie prin care descoperim personaje, culturi și emoții, toate redate printr-un limbaj comun al simțurilor.
Secțiunea Film Food a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 13–22 iunie 2025) aduce în prim-plan filme care vorbesc despre identitate, creativitate și transformare prin intermediul artei culinare – iar experiența nu se oprește la ecran.
Ca la edițiile precedente, fiecare proiecție Film Food este urmată de o cină tematică la restaurantul Da Pino, gândită ca o extensie senzorială a poveștii vizionate.
În acest an, meniurile speciale vor fi semnate de Alexandru Dumitru, Cristian Hordilă & Horia Șimon și Alex Petricean.
Cinele Film Food sunt experiențe culinare pregătite cu ingrediente LIDL. Biletele fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/
Programul Film Food 2025:
- 15 iunie 2025: Cină @ DaPino, pregătită de Cristian Hordilă, alături de chef Chef Horia Șimon, prezentată de LIDL
18:30 – Proiecție film: Marcella (r. Peter Miller, SUA, 97’) | Cercul Militar
Un omagiu adus Marcei Hazan, femeia care a schimbat pentru totdeauna modul în care America gătește italian. Cu apariții din partea lui Jacques Pépin, Lidia Bastianich sau Danny Meyer, filmul e o incursiune tandră și vibrantă în viața unei legende culinare.
20:30 – Cină @ DaPino, pregătită de Cristian Hordilă, alături de chef Chef Horia Șimon, prezentată de LIDL
Meniu italian inspirat din rețetele clasice ale Marcellei Hazan – preparate simple, autentice, de suflet: anghinare la grătar, lasagna, risotto și alte delicii „ca la mama Marcella acasă”.
Cristian Hordilă, managerul TIFF și pasionat de gastronomie, revine la Film Food în rolul de guest-chef, alături de Horia Șimon, într-o cină inspirată din simplitatea și eleganța bucătăriei italiene autentice.
Șimon este chef clujean cu experiență internațională, pasionat de reinterpretarea modernă a rețetelor tradiționale. Creează experiențe culinare autentice și surprinzătoare, mereu cu accent pe ingredientul local și emoția gustului.
- 16 iunie 2025: Cină @ Da Pino, pregătită de chef Alexandru Dumitru, prezentată de Nespresso
18:30 – Proiecție film: Mugaritz. Fără pâine și desert / Mugaritz. No Bread. No Dessert. (r. Paco Plaza, Spania, 95’) | Cercul Militar
Un documentar hipnotic despre procesul creativ radical din spatele unuia dintre cele mai inovatoare restaurante din lume: Mugaritz. Fiecare sezon începe de la zero, fiecare meniu este un experiment, iar fiecare fel de mâncare – o provocare pentru toate simțurile.
20:30 – Cină @ Da Pino, pregătită de chef Alexandru Dumitru, prezentată de Nespresso
Un performance culinar în spiritul Mugaritz – 4-5 preparate de tip tasting menu care joacă cu percepția gustului, texturilor și simțurilor. O seară pentru curioși și îndrăzneți.
Chef Alexandru Dumitru este un nume de referință în gastronomia locală, cunoscut pentru bucătăria sa curată, sezonieră și conectată la ingredientele locale. A fost desemnat Chef-ul Anului de Gault&Millau în 2019.
- 17 iunie 2025: Cină @ Da Pino, pregătită de Chef Alex Petricean, prezentată de URSUS