fbpx
Food Waste Combat - Chef Florin Dumitrescu alaturi de Dan Ciulea

Experiența Food Film | TIFF.18

TIFF, încă de la prima ediție la care am participat, a înseamnat mult mai mult decât o selecție de filme. TIFF-ul e despre emoții, trăiri, timp de calitate, artă, atmosferă, oameni fericiți, forfota din oraș, instalații și asocieri inedite. TIFF-ul e o direcție pe care mă bucur să o urmez.

Film Food

Chef Florin Dumitrescu și Dan Ciulea

Evident că în stilul caracteristic, oamenii de la TIFF nu au putut doar să proiecteze niște filme și gata. Nu! Au reușit să construiască o adevărată experiență în jurul acestor filme.

Din cele patru evenimente film food, am reușit să ajung la trei. Nu am să vă vorbesc despre filme în sine, ci mai degrabă despre experiența trăită, mâncare și mesajul pe care organizatorii l-au transmis odată cu cina tematică.

Food Waste

Cred că una dintre cele mai mari probleme din zilele noastre este risipa alimentară.

După proiecția filmului Risipa Alimentară, Chef Florin Dumitrescu a pregătit cina din ”resturile” de alimente ce rămân de obicei prin frigider. Acțiunea vine în sprijinul demersului Food Waste Combat (m-am bucurat să aflu că în Cluj-Napoca au un parteneriat activ cu ONG-ul care încearcă să schimbe mentalități pe această zonă) în care s-a implicat Lidl – și anume de a lupta cu risipa alimentară, prin susținerea și fondarea unei rețele naționale de bănci de alimente.

În acest moment sunt 3 funcționale: la București, la Cluj și la Roman. Scopul acestora este de a prelua alimente sau produse non-food de la retaileri (sau HoReCa, însă trebuie să fie organism juridic), care nu mai sunt conforme pentru vânzare – de exemplu: termenul de garanție expiră în puțin timp, au etichetele rupte – și de a le livra unor ONG-uri care se ocupă de persoane vulnerabile.

Chef Florin Dumitrescu ne-a povestit puțin despre ce înseamnă risipa alimentară și cum putem să o combatem și noi, acasă. Un lucru evident, dar pe care nu l-am conștientizat, a fost faptul că noi aruncăm undeva la 25% din legumele pe care le gătim prin simplul fapt că nu le spălăm înainte de a le curăța.

Practic ne-a dat un pont: spălați legumele înainte de curățare, iar din coajă faceți un stock de supă pe care mai apoi să-l folosim în prepararea mâncării. Ne-a exemplificat ce pierdem dacă nu facem acest lucru cu sosul demiglace pe care l-a pregătit pentru felul principal.

Extravigin

Este povestea fascinantă a uleiului de măsline. Eu l-am descoperit în prima excursie pe care am făcut-o în Grecia și de atunci îl consum în toate pozițiile.

Evident că Florin Dumitrescu, alături de Chef Bogdan Vandici au dus povestea asta, a uleiului de măsline, la un nivel superior, pregătind chiar trei shoturi în nuanțe de verde, care să facă trecerea între felul principal și desert.

Încă de la aperitiv am fost introduși în lumea mediteraneană datorită plating-ului pe care cei doi bucătari l-au pregătit cu atâta minuțiozitate. Practic a fost una din cinele pe care le savurezi cu ochii, apoi cu papilele gustative și nu în ultimul rând datorită miresmelor îmbietoare.

Atât vă spun: dacă aveți ocazia să mâncați ceva pregătit de chef Florin Dumitrescu, nu o ratați. Veți avea parte de o experiență completă.

Restaurant de familie

Experiență Film Food a fost deschisă, pentru mine, de către Adi Hădean și filmul Restaurant de familie.

Sunt fan Adi Hădean încă de când gătea la Camino Cluj și nu ratez nicio ocazie când vine vorba să mănânc ceva gătit de el… cea ce vă sfătuiesc și pe voi. Și, din punctul meu de vedere, carnea este semnătura lui.

Asta nu înseamnă că nu te lingi pe degete și la restul preparatelor, dovada fiind chiar antreul pregătit din tortilla de cartofi cu caviar și tartar de vită.

Desertul, sincer vă spun, că m-a surpins plăcut, datorită faptului că, cu toate că ne-a atras atenția asupra ”miezului afumat”, tot nu mă așteptam.

Lidl este prezent la TIFF pentru cel de-al doilea an consecutiv, unde, printre multe acțiuni și activări drăguțe, a susținut seria Film Food, prin asigurarea ingredientelor necesare pentru realizarea meniului cu inspirație din tema filmului din fiecare zi.

Ce am vrut să vă spun, de fapt, este: anul viitor când veniți la TIFF să nu ratați experiența Film Food. Vă promit că nu veți regreta. Singurul meu regret este că nu m-am trezit la timp, ardelean fiind, și am ratat primul eveniment Film Food: 2 Women Chefs: Oana Coantă și Mara-Elena Oană. Mă rog, poate e mult spus regret.

Până una, alta, dacă sunteți prin Cluj, TIFF-ul continuă, așa că vă recomand, ca pe lângă filme să vizitați și zonele experimentale pe care ni le propune TIFF-ul. Aveți de unde alege: de la Art Hub-ul din Piața Unirii (unde este o zonă și pentru cei mici – aceștia pot primi fructe proaspete din Piața Lidl la cererea părinților) până la Plaja Grigorescu unde este amenajată o zonă pentru relaxare.


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
TIFF Unlimited

TIFF lansează TIFF Unlimited, platforma de streaming care continuă online experiența festivalului

Next Post

George devine o platformă de open banking și se deschide pentru antreprenorii din zona de tehnologie

Related Posts