fbpx

Dezinformare și fake news – scuza pentru cenzură

Polonia și Ungaria i-au inspirat și le-au insuflat încredere guvernanților noștri să facă pasul, cel care poate degenera / genera un precedent periculos. Cenzura.

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit.ro.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

Profit.ro

Dragoș Stanca atrage atenția asupra faptului că lupta cu fake news și dezinformarea în digital ar avea o șansă, teoretică, abia atunci când se vor întâmpla 3 lucruri:

  1. Clasa politică va avea cultura tehnologică și media necesară pentru a înțelege cum funcționează, de fapt, acest ecosistem.
  2. Măsurile luate vor adresa adevărata problemă, rădăcina problemei, nu vor zgâria doar suprafața (generând, totodată, un precedent cu potențial periculos).
  3. Big tech va renunța la ipocrizie și va recunoaște, cinstit, că are o problemă etică majoră – dar care generează, momentan, un cost potențial prea mare pentru a fi rezolvată mai rapid (deși poate că miliardele investite în construcția unor lumi virtuale s-ar putea cheltui mai bine reparând întâi câte puțin lumea asta, încă reală).

Pentru a înțelege cum funcționează ecosistemul de media în digital și ce măsuri sunt cu adevărat necesare, eficiente și mai ales care nu generează un precedent periculos care să degenereze în cenzură irațională avem nevoie de cel puțin două elemente-cheie:

  1. Politicieni independenți și educați din punct de vedere tehnic / digital – care să poată lua decizii logice și corecte, în interesul public (nu al platformelor tech).
  2. Lideri big tech lipsiți de ipocrizie, transparenți, și cu adevărat cooperanți în a implementa soluții eficiente, pe termen lung (nu doar măsuri punctuale, care “să dea bine” în criză – după care… “business as usual”).

Să lași unor politicieni (hai să fim ancorați în realitate și să recunoaștem că de cele mai multe ori sunt incompetenți și în marea majoritate sunt doar recunoscători că sunt angajați la stat și au asigurată o pensie) puterea de-a decide din pix, netransparent, ce e și ce nu e fake news, sau cine are voie și ce are voie să posteze pe rețele sociale… astfel încât să nu fie asociat cu ”propagandă rusă”, numai democrație nu mai e.

”Guvernul României dezaprobă şi va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public. Lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”

preciza Executivul, într-o postare pe Facebook

🚩 Grijă la ce vorbiți

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică şi extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei”, au explicat cei din echipa de comunicare a Guvernului în mesajul adresat departamentelor de comunicare din ministere.

Narative specifice

a. „Palierul de decizie de la București este corupt” SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă” CONTEXT: “corupție”, “incompetență” MARKER DE DEZINFORMARE: “furtișag”, “mizerie”

b. „Lipsa de legitimitate a intervenției României în sprijinul Ucrainei” SUBIECT: “România”, “ajutor”, “sprijin” CONTEXT: “Războiul din Ucraina” (dimensiunea e complet codată) MARKER DE DEZINFORMARE: “nu este prietena”, “nu suntem prieteni”, “dușmani”, “noua ordine mondială”

c. „România este o colonie a Vestului” SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă” CONTEXT: Războiul din Ucraina MARKER DE DEZINFORMARE: “slugi”, “colonie”, (“renunțare” AND “suveranitate”)…

Profit.ro

În loc de conculzie

Nu spun că nu trebuie să facem nimic. Dar, cenzura nu face parte din lumea liberă în care vreau să trăiesc. Nu sunt de acord cu controlarea informațiilor și mediilor de informare de către stat. Nu sunt de acord cu închiderea website-urilor (da, nu aplaud închiderea sputnik.ro)…

Nu sunt de acord ca publicațiile de profil să nu mai poată face investigații (pentru că da, asta înseamnă inclusiv că nu vom mai vedea articole despre deturnări de fonduri, proiecte promise și nefăcute sau mai știu eu ce).

Nu sunt de acord să nu-mi pot exprima opinia vis-a-vis de conducătorii noștri.

Personal aș investi mai mult în educație. Să trecem de hopul mulți văd, puțini pricep.

Grijă ce ne dorim, susținem și aplaudăm… libertatea e mult mai fragilă decât pare!

Imagine Kristina Flour on Unsplash


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Munții noștri AUR poartă

Next Post

Să știe tot poporul!

Related Posts

#BizAnalytics, un nou eveniment business în #Cluj

BIZ Analytics este o serie de evenimente gandita special pentru oamenii de afaceri din tara. Evenimentele vor avea loc in principalele orase din Romania si in Bucuresti. Prima editie BIZ Analytics are loc la Cluj si va aborda teme referitoare la Business Analytics, Digital Marketing si Big Data.
citește mai mult