Conform promisiunii facute saptamana trecuta, revin cu reteta pentru susnumitu’ (respectiv susnumita), in ciuda faptului ca nu este un blog cu specific culinar … dar, in fond nu are nici un specific… oricum, ideea de baza e ca, pe langa faptul ca fusesem santajat emotional de catre amica mea care so’ intors din Germania, pentru cateva zile, sa ii fac aceasta minunata mancare (ea satula fiind de varza si carnati din aia albi buni, pe care ii servea impreuna cu o halba de bere nefiltrata!).
Asadar, fara prea mult tam-tam, am sa va spun ca va trebuie fasole boabe (de preferinta fasole rosie, din piata de la tarani), carne de porc (obligatoriu afumata! – in partea stanga a pozei e ciolan afumat cu tot cu soric), carne de vita si optional carnat.
Nu cred ca mai are rost sa va spun, ca pentru binele vostru, cat si a celor din jur, ar fi indicat sa lasati fasolea in apa peste noapte. Asadar, se iau toate cele de mai sus, se arunca cu nesimtire intr-o oala (eu unu folosesc o oala care fierbe sub presiune … daca as fi avut ceaun… era cu totu’ altceva) si se lasa la fiert. Dupa, ce s-au complacut in oala, si au facut schimb de lichide intre ele, obosite fiind de la tata fierbere, se incepe cosmetizarea bobguyasului.
In primu rand, ca sa il poti numi bobguyas, trebuie sa ii adaugi galuscutele (aste se fac extrem de simplu, niste faina si un ou le amesteci cu apa), si nu in ultimul rand, pe langa rantasu’, subtirel facut cu boia de ardei cumparat de la tanti din piata care nu stie romaneste, trebuie adaugat ingredientu’ magic … ingredient,pe care din pacate nu il prea gasesti la magazinele din Romania (decat pe la magazinele de la scara blocului cu patron maghiar), dar in schimb e plina Ungaria de el.
Obligatoriu, dar obligatoriu, trebuie servit celor dragi (ideea de baza e una simpla, daca nu dai celor dragi din mancarea facuta de tine, zeul culinar, se supara si iti ia acest har!)
Asadar, va doresc salivare placuta pe tastatura si nu in ultimul rand spor la treaba!
P.S.
Intentionat nu am scris ingredientu’ secret … orice bucatar are un ingredient special, care ii face mancare unicat, si in ceea ce priveste proportiile, pot sa va spun ca am folosit un kg de fasole si 1,5 kg carne (total, amestecata) … trebuie sa aveti in vedere ca mancarea aceasta nu e nici ciorba, nici tocanita … e undeva la mijloc… ca sa va verificati daca consistenta ei e buna, puneti o lingura intr-o farfurie adanca, plina cu bobguyas, si daca sta in picioare, e perfecta consistenta 😉
Ciulea…now i’m gonna kill you!
Cum sa faci pofta la lume printr-un post :))
Foarte bun, va asigur, …cred ca eu am mancat jumate din el
f.bun,
nu uita de smantana si salata de ceapa rosie cu otet.
eram mai incantata daac punei poze cu tot procedeul.:P
Uite ce talente ascunse de care nu stiam ai; sincer sa fiu sunt tentat sa incerc si eu, dar la ce dezastru sunt in bucatarie cred ca mai bine apelez totusi la cineva care se pricepe. :))
uhm gustosssss
bai, deci trebuie sa incerc si eu…deci trebuie neaparat