fbpx
Trip To Cipru - google maps Cluj - Larnaca

Cipru la final de septembrie, început de octombrie.

Cu autobuzul. Nu până acolo, ci pe acolo. Am decis să nu ne închiriem mașină, din două motive:

? Vinul

Nu știu dacă știți, dar au cel mai vechi vin dulce din lume – Commandaria. Nu sunt eu băutor de vin dulce, din contră, îmi place ăla sec. Dar faptul că au cel mai vechi vin din lume, înseamnă că oamenii ăști fac vin de ceva timp și cu siguranță se pricep. Și se pricep!

Practic fiecare casă care dă și masă are propria viță de vie de unde îți servește vinul casei… probabil de aici și această denumire: vinul casei. La ei fix asta înseamnă, că e făcut de ei și că nu-l mai găsești altundeva.

Volanul pe dreapta nu e neaparat o problemă. Având în vedere că la ei e permis condusul cu câteva pahare de vin la bord, am zis că nu are sens să mă complic și mai bine să mă bucur de un pahar de vin, două, trei, ori de câte ori am chef, ori de câte ori mănânc ceva, ori de câte ori fac o pauză.

Mai ales că au un sistem de autobuze bine pus la punct, e destul de simplu să ajung dintr-o parte în alta cu autobuzul și e și ieftin. E prima dată când merg într-un concediu și nu-mi înciriez mașină, am să mai repet experiența. A fost bine!

? Cazarea

Am decis să ne cazăm în Larnaca, tocmai pentru ca să ne fie mai ușor să ne plimbăm pe insulă. Am ales ceva aproape de plajă, stațiile de autobuz și punctele de interes. Nici foarte departe de aeroport. Pe Airbnb am găsit Fikilini Butterfly, o casă din piatră, veche, recondiționată recent, cu o curte superbă, unde în fiecare dimineață ne luam micul dejun, iar seara, după ce ne întorceam de la vizita, ne mai bucuram de încă un pahar de vin. Pentru 7 nopți, noi am plătit undeva la 1.300 lei.

Fikilini Butterfly Larnaca

?️ Vremea

Toată lumea cu care am discutat ne-a spus să mergem la final de septembrie. E drept că e final de sezon, probabil că și prețurile sunt mai mici decât în plin sezon, dar sincer să fiu nu-mi dau seama cum rezistă turiștii în sezon. Noi, în 3 octombrie, ziua în care am zburat înapoi spre Cluj, am avut seara (pe la 19) 30 de grade.

Apa e super caldă. Singurul inconvenient pe care-l văd, e că se întunecă mai repede decât în august. În rest, doar plusuri.

Nissi Beach

? Top 3 locații de vizitat

Am plecat cu gândul ca ăsta o să fie concediul de odihnă, dar nu m-am putut abține să nu merg în fiecare zi pe undeva, să vizitez ceva, să explorez. Am, așa, un tremur interior, o mâncărime-n fund și nu pot sta locului. În general, în concedii, mă rup în două, încercând să vizitez cât mai mult, să simt cât mai bine pulsul culturii locale.

  • Prima chestie de pe lista mea, experienața care m-a marcat cel mai tare a fost vizitarea capitalei Ciprului, Nicosia / Lefkoşa.

Am trecut granița pe celebra stradă, Ledra. Citisem eu pe net că e singurul oraș din lume care ține de două țări diferite, dar nu mi-am imaginat ca în 50 de metri să avem așa o diferență culturală.

E ceva ce cuvintele nu pot exprima. A fost singurul loc, din tot acest concediu, unde am fost de două ori. Tocmai pentru că am fost uimit de cât de bine și-au păstrat cultura cele două părți, în pofida faptului că sunt despărțite doar de o linie pe hartă.

  • Omodos, satul de munte, este numărul doi pe listă. Dar motivul pentru care nu e numărul unu, este fix șocul cultural pe care l-am avut când am vizitat Nicosia.

Omodos e un sătuc care are doar 284 de locuitori, cochet, în vârful muntelui, dar care și-a păstrat farmecul vremurilor trecute.


https://www.instagram.com/p/BZnmCXoAlvb/

Faptul că am mers cu autobuzul ne-n ajutat foarte mult. Am reușit să trăim exact cum o fac localnicii. Experiența cu autobuzul către satul de munte a fost extraordinară. Cu toate că în general oamenii vorbesc engleză foarte bine, șoferul care ne-a preluat (am schimbat de 3 ori autobuzul) să ne ducă în Omodos era cât se poate de autentic.

  • Limassol e un oraș care m-a surprins pozitiv. Din câte am înțeles este cel mai bogat oraș din Cipru.

Personal l-am simțit extrem de asemănător, din multe puncte de vedere, cu Thessaloniki. Are un farmec aparte, cu localuri făcute în vechile depozite marine, clădiri futuriste, situri arhelogice, cluburi de fițe unde în timpul verii mixează cei mai renumiți DJ ai lumii, taverne autentice, restaurante luxoase pe maulul mării.

Limassol

Aici, în Limassol, obligatoriu, dar obligatoriu să mergeți să vizitați marina. Îmi place să cred că am vizitat la viața mea câteva chestii și că m-am expus la multe experiențe vizuale, dar sincer vă spun că e cel mai luxos complex de marină pe care l-am văzut. M-am simțit ca oamenii ăia din videoclipul lui Everlast ce se uitau pe geam la familia care mânca în restaurant.

  • Fără a avea o ordine anume, am să vă las câteva localuri de care eu am rămas impresionat și pe care vi le recomand:  Λαζαρής – Lazaris BakeryBar (cea mai bună cafea din Larnaca, cea mai bună feta chesse pie din Cipru / Grecia, cel mai bun Galaktopoureko din lume), Stories day&night (un wine bar pe care aș vrea să mi-l deschid în RO când o să cresc mare), Souvlaki.gr (un lanț de fast food grecesc în care inițial nu am vrut să intru, dar care m-a suprins plăcut – până și aici vinul casei, înseamna vin făcut de proprietarii francizei din Larnaca), Kykkos de pe str. Ledras – Nicosia (sincer să fiu nu sunt convins că așa se numește, dar așa l-am găsit pe swarm. Oricum, aici am mâncat una (unul?) din cele mai bune saganaki shrimps).

? Mâncarea

Cel puțin culinar vorbind, ciprioții sunt o mixtură între arabi, turci și greci. Am mâncat foarte bine indiferent de regiunea culinară pe care am ales-o.

Suprinderea mare a fost să văd așa multe fast food-uri. Și nu mă refer la shaormerii, ci la lanțuri internaționale: KFC, McDonald’s, T.G.I. Fridays etc. Probabil că asta e o influență englezească (știu, am fost rău).

Oricum, stau foarte bine gastronomic, indiferent din ce parte gastronomică vă decideți să mâncați.

?️ Plaja

Trebuie să recunosc, am fost doar 3 zile la plajă, că după cum spuneam, ăsta a fost concediul de odihnă, în care trebuia (cuvântul cheie este ”trebuia”) să stau să lenevesc, dar din fericire nu am făcut-o și m-am plimbat dintr-o parte în alta.

Cu toate acestea am reușit să ajung la câteva plaje, iar Mackenzie beach e una dintre ele. Mackenzie este o plajă drăguță, foarte aproape de aeroportul din Larnaca.

Pe plajă se află și câteva cluburi unde se bea Moët & Chandon.

Nissi beach, din Ayia Napa, este o plajă renumită pentru nisipul alb și apa smaraldie. Personal cred că este populară tot din cauza cluburilor de pe plajă. Nu spun că nu e drăguță, pentru că e, doar că ce am văzut în Sardinia a fost mult mai ”uau!” Iar pe coastă, găsești câteva plaje, mai puțin frecventate de turiști, care sunt la fel de frumoase, dacă nu mai frumoase, decât Nissi.

Din păcate nu am ajuns la plajele din Paphos, cu toate că am ajuns aici, dar nu am stat prea mult… doar cât să mâncăm ceva și să vizităm Tombs of the Kings (mormintele regilor), un domeniu mult mai mare față de ce am preconizat eu (vă recomand să mergeți să vizitați de dimineață – e foarte cald – și să vă alocați minim 3 ore pentru asta).

Pe lista plajelor se mai află și cele din Protaras.

? Oamenii

În dex, la cuvântul amabilitate, cred că se află o poză cu un cipriot. Dacă noi, românii, suntem primitori, ei sunt Dumnezeu! Spre deosebire de alte nații care au fost învățate de englezi serviabilitatea, oamenii din Cipru ți-o transmit prin starea lor de a fi. Efectiv se simt bine când te ajută, când te servesc, când îți dau indicații, când beau cu tine.

Indiferent că vorbim de oamenii din industria ”turismului” (HoReCa, transport, magazine etc) sau de simplii oameni de pe stradă, din orașele mari. Nu contează, efectiv e în gena lor să-ți transmită o stare de bine când vorbești cu ei.

Chiar dacă singurul motiv pentru care am ales să mergem în Cipru a fost că am găsit bilete ieftine de avion (570 lei, pentru 2 persoane, dus – întors), nu regret deloc că am ales această destinație. Ba mai mult, pentru la anul îmi fac planuri, cumva, să mergem să stăm 2 săptămâini, pentru că e o țară extrem de ofertantă și mai am foarte multe chestii pe care trebuie să le bifez: de la excursie cu velierul până la vizitarea site-urilor arhelogice (totuși, e insula zeiței Afrodita) și la drumul vinului.


1 comment
  1. Trec ai eu destinatia pe lista. Sa stii ca mai sunt orase impartite intre 2 tari. In Franta sigur. Si eu am stat aproape de unul impartit intre Cehia si Polonia si se simtea foarte tare diferenta in dezvoltarea lui.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Adriana Gog

Adriana Gog: de la doctor inginer chimist la unicul coach RelaxKids din România

Next Post
LollyBoom Bucuresti 2017

LollyBoom 2017, ediția București

Related Posts