Vin, soare, natură, mâncare, oameni faini, muzică bună… cam asta e tot ce-mi doresc când mă gândesc la un sfârșit de săptămână reușit.
Dacă joi și vineri am fost plecat din Cluj, sâmbătă am revenit cu entuziasm și am mers direct în Parcul Central unde a avut loc cea de-a 2-a ediție a festivalului, comercial de altfel, Central Park Wine Festival.
Sunt genul de persoană care se bucură și îmbrățișează cu zâmbetul pe buze orice oportunitate de a învăța lucruri noi… mai ales în domeniile care mă pasionează. Iar vinul este unul dintre ele.
Wine Gallery @ Central Park Wine Festival
Chiar dacă festivalul este unul comercial, cel puțin așa l-am simțit eu, nu înseamnă că nu puteai să afli lucruri noi.
Am avut plăcerea să-l cunosc pe Mihai Tomescu, somelier Mega Image, cu care am stat la un pahar de vin, timp în care mi-a povestit despre Wine Gallery.
Știți că mă entuziasmez când vine vorba de afaceri care ne educă, într-un fel sau altul. Ei bine, concept corner specializat de vinuri Wine Gallery de la Mega e fix despre asta: informații accesibile, într-un spațiu special / dedicat pasionațiilor de vin.
În decembrie 2014 s-a deschis primul astfel de magazin Mega Image, atunci a debutat, practic, Wine Gallery, iar de atunci și până acum au ajuns la 4 magazine fizice în București și încă 1 online.
Wine Gallery @ Cluj-Napoca
Partea bună e că au în plan să deschidă unul și în Cluj-Napoca. Vă dați seama că sunt eu entuziasmat de toate lucrurile faine care se întâmplă în afara Clujului, că până la urmă avem o sursă de inspirație, dar parcă mă bucur și mai tare dacă ele există în Cluj, astfel încât să pot trăi mai ușor această experiență.
Wine Gallery este un concept corner specializat de vinuri creat pentru aceia dintre noi care iubesc și / sau doresc să descopere lumea vinurilor. Aici găsim peste 850 de sortimente de vin (inclusiv vinuri spumante :D) și mai mult de 50 de sortimente de băuturi spirtoase.
Și, ca să fie experiența completă, tot aici se regăsesc și produse gourmet care se potrivesc perfect lângă vin. Selecția băuturilor a fost făcută pentru a fi pe gustul tuturor: a pasionaților dar și a consumatorilor ocazionali.
Pe rafturi găsim vinuri din toate colțurile lumii: Franța, Italia, regiunea balcanică, vinuri din Maroc, Liban sau Nouă Zeelandă.
România are o selecție specială de peste 300 de vinuri atât din zonele de tradiție ale țării, cât și din zone viticole noi, mai puțin cunoscute, astfel încât să testăm și degustăm vinuri excepționale.
Degustări, food and wine pairing
Sunteți pregătiți?
În fiecare vineri, negreșit, au loc degustări de vin în cornerele Wine Gallery. Reprezentanți ai cramelor sau specialiști din domeniu, vin și povestesc cu tine despre vinul pe care-l deguști.
Nu știu voi, dar eu am ajuns la concluzia că cel mai bine și corect descoperi un vin dacă stai de vorbă cu cel care l-a făcut sau cel puțin cu cineva care cunoaște foarte bine crama, via, cultura și istoria sticlei de vin.
Începând cu 23 august au introdus și conceptul de food and wine paring, ceea ce se traduce că, dacă totul merge conform planului, ne vom bucura, odată cu debutul conceptului pe piața din Cluj și de dezvoltarea în această direcție… indirect astfel de acțiuni vor dezvolta piața HoReCa din Cluj. Nu mi-a zis nimeni că o să vină cu acest concept, este doar speranța mea 😀
Pentru că, nu-i așa, un public educat, înseamnă un public care apreciază calitatea, pe care de altfel o va căuta și va investi din ce în ce mai mult în ea. Ceea ce eu îmi doresc: o piață HoReCa dezvoltată în Cluj. Să avem de unde alege.
Maison de Chefs Mega Image
Este un concept la care doar visez să ajungă și-n Cluj. Momentan este doar în București, zona Floreasca.
Spațiul cu design contemporan minimalist și atmosferă urbană include trei zone distincte, fiecare cu specificul ei: Casual Bistro – unde putem testa meniuri create de chefi locali, Fromagerie – cu o selecție de 135 de brânzeturi speciale și Wine Gallery – cu peste 200 de etichete de vin locale și internaționale.
Alexandru Iacob (câștigătorul premiului Gault&Millau „Marii bucătari de mâine” 2018) este primul chef care semnează rețetele din meniul Casual Bistro, un mix de gusturi creat din ingrediente proaspete provenite exclusiv din gama de produse Mega Image.
Cum deguști un vin?
Dar, cel mai important lucru cu care am rămas după întâlnirea pe care am avut-o cu somelierul Mihai Tomescu este o poveste cu tâlc pe care acesta mi-a spus-o:
Avea un client, fidel, care cumpăra des de la el vin. De fiecare dată cumpăra un bax (6 sticle) și îi spunea că vrea să-l deguste. După aproximativ 1 an de zile, și-a luat inima în dinți și l-a întrebat câte persoane sunt, de cumpără 6 sticle pentru degustare.
Domnul i-a spus că la un moment dat a cumpărat un vin scump, în jur de 300 EURO, pe care l-a decantat corect, 2 ore, după care l-a gustat. A fost cel mai rău vin pe care l-a băut vreo dată. Atât de rău că l-a și aruncat în secunda doi.
La ceva timp după această pățanie s-a întâlnit cu un prieten cu care obișnuiește să deguste vinuri și acesta i-a turnat dintr-o sticlă învelită în hârtie, cu dopul scos de mai puțin de o oră jumate, un pahar de vin. A fost unul dintre cele mai bune vinuri degustate de el.
Mare i-a fost surpirza când a văzut că, de fapt, este același vin pe care el l-a aruncat. Acela a fost momentul în care a realizat, pe propria-i piele, că un vin (la fel ca experiența trăită într-un local, aș adăuga eu) este direct influențat de starea pe care o ai tu în momentul respectiv.
Ai grijă cum etichetezi o etichetă
Motiv pentru care el nu mai etichetează o etichetă de vin (ha, ha, ce joc de cuvinte am făcut) dintr-un singur pahar. De atunci el degustă vinul în diferite momente ale zilei și stări (dimineața, când se întoarce acasă după o zi plină, cu iubita lui la masă, cu prietenii la piscină etc).
Acum e clar că eu nu o să cumpăr 6 butelii de vin pentru degustare, dar mă bucur să văd că nu sunt singurul care are această concepție: gustul se schimbă în funcție de tine și de starea ta, drept urmare nu eticheta așa ușor.
Tare articolul, multumesc pentru postare.