fbpx

TEDxCluj, gânduri la finalul ediției 2019

A fost cea mai mare ediție TEDx, dacă nu din țară, cu siguranță din Cluj. Peste 2.200 de participanți la această ediție, ediție care a avut loc la sala polivalentă, BT Arena.

Sunt convins că a fost un efort considerabil din toate punctele de vedere și mă bucur că există oameni care au această energie să implementeze astfel de proiecte. Jos pălăria echipei TEDxCluj

Bun, nu o mai lungesc, că deja m-am lungit cu publicarea articolului, dar știți și voi… a intervenit viața. Am să las mai jos ideile care m-au mișcat cel mai tare din această ediție, într-o ordine aleatorie:

Mănâncă la fel cum te îmbraci.

Foarte tare mi s-a părut comparația și ideea transmisă de Simona Tivadar, medic primar – diabet și nutriție. Ideea transmisă e mai lungă și cu mai multe conotații, dar pe scurt: la fel cum nu ne luăm toate hainele pe noi, seara, când ajungem acasă, la fel e și cu mâncarea, nu ne luăm toate mesele înainte de a ne pune capul pe pernă.

A zis o chestie foarte faină legată de vegani, vegetarieni, intoleranțe la gluten. Recunosc, sunt subiectiv, pentru că a spus-o în ideea mea de acum câteva zile

mă rog, ea a fost doamnă și a zis: evitați extremele. E ok să mănânci și pizza și paste și slănină și ciocolată. Suntem oameni, iar o alimentație sănătoasă trebuie să fie acompaniată de o minte și un suflet sănătos.

Ieșiți la vot

Irina Margareta Nistor a făcut cea mai adevărată și actuală traducere a unui film, culmea, de desena animate:

Roșia Montană nu Montana

Tica Darie m-a zgâriat pe urechi de câte ori a zis Montana (fără ă la final) și practic am înțeles de ce nu a fost ales primar… pentru că nu ai cum să fi ales conducătorul unei localități dacă nu îi știi / pronunța numele.

Nu îmi dau seama dacă am fost rău, nu asta mi-am dorit, dar sunt prea încărcat cu #UnițiSalvămRoșiaMontană… e o discuție lungă, dar concluzia este că Roșia Montană nu a fost salvată (mă refer la locuitorii ei).

Reutilizați

Oana Bogdan – arhitect, mi-a deschis ochii la un adevăr care este în fața noastră de atâta timp: redați clădirilor abandonate un nou scop în viață. Nu le dărâmați și construiți altele.

Sunt mai multe considerente pentru a face acest lucru, dar cele mai importante sunt cele legate de amprenta de carbon pe care o are acest lucru și, tot odată să nu uităm că fiecare construcție are o istorie, istorie care face parte din cultura locală pe care ar trebui să nu o uităm, ci din contră să o exploatăm.

Age is just a number

Cred că am auzit chestia asta de miliarde de ori, dar Carl Honoré e primul om care aduce câteva argumente imbatabile!

Știți teoria conform căreia, doar tinerii pot să fie antreprenori, nu? În toate cărțile de antreprenoriat ți se spune că până în 30 de ani poți să faci chestii, după nu mai are rost să te apuci să inovezi. Ei bine, ce nu se spune în toate aceste ”cărți” e faptul că fiecare antreprenor tânăr, are în spate pe mama / tata / unchiu / familia care investește în el și în ideea lui nu doar timp, bani, ci și energie, relații astfel încât el să reușească.

Da, sunt multe exemple de oameni care au inovat la 60 de ani. Căutați să vedeți, în principiu bariera se sparge la peste 40 de ani…. asta, așa, cât să vă dea de gândit cât de actual e cursul ăla de antreprenoriat pe care-l urmați. S-ar putea să fie învechit.

Viața e frumoasă

Culmea, Amalia Enache, fata ce prezintă știrile la ProTV, a reușit, cumva, nu îmi dau seama cum, să mă facă să rămân cu ideea asta: viața e frumoasă.

Ne-a povestit câteva încercări și provocări pe care viața i le-a trimis, dar, important este că viața este frumoasă. Mulțumesc Amalia Enache pentru discurs!

Oana Pellea

Este ea în sine o idee care trebuie transmisă în cărțile de istorie. Dacă e să-mi aleg un speaker din această ediție de TEDxCluj, atunci o votez pe Oana Pellea. Este un om, nu doar o actriță, ci un om extraordinar!

Ce am vrut să vă spun de fapt:

Să nu ratați ediția de anul viitor de la TEDxCluj, după cum ați putut observa, au crescut de la ediție la ediție, anul care urmează este o ediție aniversară, 10 ani… deci presiune mare pe umerii lor :-))


1 comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Plaja Neversea

Accesul în festival, transportul în comun și restricții de circulație pentru NEVERSEA!

Next Post
Jazz In The Park - Mega Image

Începe Jazz in the Park, începe sezonul festivalurilor de muzică

Related Posts