Odata la patru ani, odata cu Jocurile Olimpice, avem onoarea si placerea, ca minunatele noastre medii de informare sa ne mai spuna si altceva in afara de fotbal.
Pe langa sportivii care participa la olimpiada si care, chiar daca ne vine greu sa credem, sunt muuuult mai mediatizati, decat sportivii din umbra. Pentru ca, din pacate avem si asa ceva.
Avem sportivi care participa in fiecare an la cate un campionat mondial, sau european, sau mai stiu eu ce campionate se organizeaza in lumea asta mare. Si nu doar ca participa, dar vin acasa cu medalii de aur.
Si pe langa ca fac un efort, atat fizic cat si financiar ca sa poata participa la astfel de intreceri sportive, nici macar nu sunt apreciati la final.
Un sportiv din umbra este Adrian Petre – campion mondial de Sambo Masters!
Lucreaza la jandarmeria din Cluj Napoca si in timpul liber se antreneaza. Ca sa poata sa mearga la concursuri isi cauta sponsorizari (masa, cazare, drum), pentru ca statul roman nu are fondurile necesare sa il sustina si sa-l incurajeze… cu toate ca vitrina jandarmeriei din Cluj e populata cu o medalie de aur, castigata la Campionatul Mondial din Belarus ce a avut loc in anul 2008 (de mentionat faptul ca in 2008 a inceput antrenamentele pentru Sambo Masters).
In 2010, in Spania la Jocurile Europene de Judo ale Politistilor si Pompierilor a reusit din nou sa urce pe podium, de aceasta data a luat argintul. Tot in 2010, in Croatia, la Campionatul European de Judo, a mai castigat o medalie de argint.
In 2011, in Grecia, la Campionatul Mondial de Sambo Masters, Adrian a castigat medalia de aur. De mentionat ca a fost singurul sportiv roman prezent la acest campionat!
Anul acesta, prin octombrie 2012 va participa la un concurs ce are loc in Casablanca. Pentru a putea participa, a fost nevoit sa-si gaseasca sponsorizari. Si si-a gasit. A reusit sa-si gaseasca transport si cazare (5 nopti, transportul e cu escala si la dus si la intors, deci are o noapte de cazare la fiecare escala plus 3 nopti in Casablanca) cu doar 500 de uero.
Mi se pare fenomenal ce sacrificii face omul asta pentru sportul romanesc, cat se lupta, cat se zbate… Si nici macare chestiile de bun simt (gen cazare si transport la competitii) nu ii sunt asigurate de tara noastra.
Colegii mei de la karate ard tot ce pot pe la campionate mondiale si europene. pana si sensei, dupa ani de pauza (genunchi busiti) a revenit la peste 40 de ani in viata competitionala si aduce bratul de medalii. Toti platesc din banii lor echipamentul (care e destul de scump, in conditiile in care un karategi ceva mai decent trece de 600 de lei), participarile si drumul, dar fac performanta de te sperii. asta este, daca se apucau de fotbal …