Sunt îndrăgostit de Italia, cu precădere de sudul ei. Aici mi se pare că oamenii sunt cei mai omenoși, plini de viață și pozitivism. Mâncarea și băutura sunt absolut senzaționale, iar orașele au un aer aparte, vibrant, dătătoare de energie pozitivă.
Ori de câte ori merg în sudul Italiei mă încarc cu energie din aia bună, chiar dacă din punct de vedere fizic revin în Cluj rupt de oboseală.
Transport
Am zburat în Catania cu WizzAir, din simplu motiv că biletul de avion a fost 100 lei / sens de persoană. După cum vă mai spuneam: sunt prea sărac ca să refuz o astfel de ofertă. Mai bine să-mi cumpăr biletul de avion și să nu merg, decât să îmi pară rău că nu l-am cumpărat… până la urmă e cât o sticlă de prosecco.
- Din Catania am mers cu trenul până în Cefalu și a costat 34,40 EURO (pentru două persoane).
- Din Cefalu până în Taormina, trenul a costat 50,20 EURO (pentru două persoane).
- Din Taormina am mers la aeroport cu autobusul și biletul a fost 7 EURO / persoană
Vă recomand să circulați cu trenul în Italia, este extrem de facil. Trenurile circulă bine, iar biletele (inclusiv cele de autobuz) le-am luat online.
Cazare
În Catania am stat o singură noapte (data viitoare o să stau minim două, pentru că ai ce face) din simplul motiv că acesta am vrut să fie un concediu mai pe relaxare. Nu am vrut să mă tot mut din loc în loc, să apuc să și stau. Drept urmare, am zis că aterizez, mă cazez, mănânc, vizitez puțin și apoi plec spre Cefalu unde voi sta 5 nopți.
- Catania: Stella del Sud – am ales această cazare pentru că este relativ aproape de gară și am plătit 54 EURO / noapte pentru 2 persoane. Recomand, e o cazare bună, aproape de multe puncte de interes
- Cefalu: Luxury Apartment Giglio – un apartament cu două dormitoare, 1 living, 1 bucătărie, 2 băi, 2 balcoane. Am ales acest apartament pentru că eram două cupluri și am avut nevoie de intimitate. Am plătit 71 EURO / cuplu / noapte
- Taormina: Hotel Ariston and Palazzo Santa Caterina – aici am căutat o cazare cât mai centrală. Aveam bagaje după mine și nu mi-am dorit să umblu foarte mult de la și spre autobuz. Realist am fost la 15 minute pe jos de unde ne-a lăsat autobuzul când am ajuns (dacă eram pe fază, puteam să ne dăm jos la 3 minute) și 3 minute de unde am plecat către aeroportul din Catania. În rest, eram în KM zero al Taorminei. Aici cazarea a fost mai scumpă, dar cumva ne-am asumat-o pentru că ne-am dorit să vizităm. 160 de EURO / noapte / cuplu.
Personal spun că mai mult de două nopți nu are rost să te cazezi în Taormina. E frumos sătucul, dar nu prea ai ce să faci… și e cam scumpuleț pentru sudul italiei.
Mâncare
Aici avem o nebunie pentru papilele gustative. Am să vă dau câteva locații grupate pe localitățiile unde am stat.
1. Catania
Aici am stat doar o noapte și nu am reușit să explorez foarte mult, dar vă recomand să ajungeți dimineața în piața de pește și să vă lăsați în voia vântului pe străduțele din cetatea veche.
Noi am mâncat la ceva trattorie (am uitat și nu mi-am notat numele ei) foarte bine pe la ora 19:00, iar apoi, mai spre noapte, ne-am oprit la First Food and More, unde am băut câteva pahare de vin extraordinare și o pizza Margherita.
2. Cefalu
Aici am avut mai mult timp de explorat, așa că ne-am pus antenele în funcțiune și am început să căutăm locuri cu mâncare autentică, sezonieră și la un preț pentru localnici.
Mic dejun / prânz vă recomand să mergeți la salumerii și să vă faceți platouri pe care să le duceți pe plajele sălbatice și să vă bucurați de ce are mai bun insula.
Am mai găsit o cafenea, unde în fiecare dimineață erau prezenți niște domni în vârstă, care își luam micul dejun constând într-un cortado în care se băga cornett-ul. Antica Porta Terra.
- Il Carretto: e un restaurant micuț, care se descurcă cu un singur bucătar și un singur ospătar. Aici am mâncat niște midii (în sos tomat și în vin) extrem de gustoase. Plătești undeva la 20 EURO / persoană.
- Al Faro: este un restaurant, după cum îi spune și numele lângă farul din Cefalu. Pentru că este ”mai departe” (faci 15 minute pe jos), prețul este mai mic ca în majoritatea locurilor cu vreo 15%. Am mâncat aici un risotto (cu creveți, șofran și migdale) magic.
- Il Normanno: la o primă privire ai zice că e scump, dar în realitate cu tot cu vin am plătit aproximativ 35 EURO / persoană. Acesta este singurul loc unde am fost de două ori, pentru că eu mi-am luat un risotto cu portocale roșii de Sicilia, pe care cele trei persoane cu care am fost au zis că trebuie să vină și ele să mănânce acest preparat pentru că, vorba ardelianului când a văzut pentru prima dată girafa, așa ceva nu există. Am și căutat rețeta în secunda doi, pentru că efectiv mi-a dat peste cap lumea risotto-ului.
- Ristorante Via Roma Vecchia: o locație fabuloasă, la malul mării. Și pentru că noi am ales să stăm într-un loc retras, cumva între etaje, la niște butoaie de vin, nu am mai avut coperto pe noata de plată. Mi-am luat ceva carpaccio de ton afumat cu portocală, migdale de m-o făcut să zic că de acum o să pun portocale în orice mâncare fac.
- La Trinacria Cefalù: e o băcănie / vinărie cu produse tipice siciliene și cu bucătărie. Lipit de Al Faro. Aici e puțin mai scump decât la Al Faro, dar insesizabil. Am mâncat o salată rece de carcatiță cu tulpină de celery, morcov crud și alte legume. Genială. Cu tot cu vin am plătit undeva la 35 EURO / persoană.
Bonus: să beți un pahar de vin la Enoteca Le Petit Tonneau. Au consumație minimă de 15 EURO / persoană și înțeleg de ce: au un balcon cu fix 3 mese, de unde prinzi apusul peste mare. Fabulos, vă spun. Noi am plătit 50 de EURO în total, pentru că am băut 2 pahare de vin de unul, o apă plată mare și un platou pentru două persoane cu mezeluri și brânzeturi italienești (a fost așa mare că a trebuit să luăm la pachet mai bine de jumate).
3. Taormina
Am stat o singură noapte, dar am avut suficient timp să explorez partea culinară.
- Să mâncați înghețată cu fistic de Bronte de la Don Peppinu.
- Să beți un pahar de vin la Enoteca.
- Să vă lăsați pierduți pe străduțele înguste și să vă așezați la un restaurant care nu e super aglomerat.
Timpl liber
În Catania ne-am plimbat foarte puțin, dar ne-am propus să ne întoarcem. Cu toate acestea, am apucat să vizităm câteva puncte de interes din zona Amfiteatro Romano Di Catania.
În Cefalu ne-am plimbat mai mult și am descoperit și câteva plaje drăguțe. Vă recomand să faceți o plimbare până la Kalura Beach pentru călătorie, nu neapărat pentru destinație. O să vă placă. Până să ajungeți la scările care vă duc pe plajă (e o plajă cu pietre – să vă luați papuci) o să treceți pe / prin niște proprietăți senzaționale.
Plaja în sine nu este amenajată (deci să vă duceți apă și mâncare).
Altfel, aveți de vizitat de la cetatea veche (cu foarte multe obiective: poarta pescarilor, Lavatoio – spălătoria orașului din Evul Mediu, Piazza del Duomo etc) până la o drumeție pe Rocca.
În Taormina spun doar atât: plimbați-vă pe străduțe, intrați în baruri și magazine pentru că sunt o adevărată comoară (exemplu: barul Dolce & Gabbana din Piazza IX Aprile).
Concluzie
Sicilia nu e la fel de ieftiă ca restul reginuilor din sudul Italiei (Napoli, Ischia, Bari, Monopoli etc), dar e mai ieftină decât nordul acestia… iar dacă e să compar cu orașul de 5 stele Cluj minus Napoca, nici nu intră în discuție.
Este o destinație p care vreau să o repet cel puțin de încă două ori. Mai am de vizitat partea cu Palermo și Siracuza.
Am ajuns la concluzia că dacă vreau să intru în interiorul insulei, să vizitez sătucele de munte, trebuie să-mi închiriez mașină. Pentru că autobuzele circulă rar și orele nu sunt foarte bune pentru excursii de o zi.
Spre exemplu aveam autobuz din Cefalu către Castelbuono la ora 14:00, iar din Castelbuono către Cefalu la ora 06:00 (dimineața)… deci eram nevoit să petrec o noapte în satul unde s-a inventat panettone-ul.
Pe de altă parte nu am căutat dintr-un punct mai bine conectat, Palermo sau Catania.
Oricum: cu siguranță vreau să revin.