Horia Șimon organizează un festival gatro-rural. O șezătoare culinară cu pretenții de festival, Cartofiada, care propune o serie de activități care au ca epicentru… cartoful!
Pentru că în zona noastră cea mai important cultură este cea de cartofi, evenimentul propune o serie de activități conexe cartofului, dar și gastro-turismului rural, astfel că, pe parcursul zilei, vor avea loc o serie de dezbateri tematice susținute de specialiști în domeniile lor, de la reprezentanți ai Ministerului Turismului, proprietari de Puncte Gastronomice Locale la cultivatori de cartofi.
19 octombrie 2024
Cartofiada
Mai mult, împătimiții gastronomiei se pot înscrie la concursul culinar, concurs cu rețete pe bază de cartofi. Activitățile zile vor fi completate de un mic târg de producători locali, o proiecție de film și de un foc de tabără.
Pe lângă brunchul cu care v-am obișnuit și concursul culinar, activități dedicate burții, anul acesta eventul nostru își mai lărgește orizontul cu câteva activități dedicate sufletului și creierului.
Așadar, de anul acesta, Cartofiada abordează teme serioase din lumea satului, cum ar fi : viitorul culturilor de cartof din zona montană, turismul, gastronomia și schemele de calitate, tot din zona montană. – Horia Șimon, Clubul Gastronomic Transilvan
Vorbe de potol (food talks)
- Despre cartof
- Ben Mehedin – expert scheme de calitate, Fundatia Adept
- Alin Abrudan – primar, Râșca
- Alin Ispas – cultivator cartofi, Râsca
- Cristina Moldovan – Facultatea de Agricultura, USAMV, disciplina Fitotehnie
- Despre produsul montan
- Sorin Faur -producător local Bunătäti Uscate
- Roxana Morosan – reprezentant Oficiul de Dezvoltare Montanã Gilău
- Deac Stefana – Căsuța la Mustață Punct Gastronomic Local
- Cosmin Giurgiu – Acasă Punct Gastronomic Local
- Despre turism
- Petru Mazga – consultant turism
- Vincze Istvan – Agentia de turism Da Vincze/ Pensiunea Puspok Panzio
- Oana Brinzan – conf. habil. dr. ing., Universitatea Aurel Vlaicu Arad
- Alin Mos – director al Administrației Parcului Natural Apuseni