fbpx

Roșia Montană e în UNESCO

Sunt extrem de atașat emoțional de Roșia Montană (Montană, cu ă, nu cu a!), motiv pentru care realizez că sunt subiectiv și ”ușor sensibil” legat de acest subiect.

Desigur, includerea Roșiei Montane în UNESCO nu va rezolva, peste noapte, problema comunităților din Apuseni și din România.

În anii care vin e nevoie de cel puțin la fel de multă energie și implicare pentru a valorifica statutul UNESCO în beneficiul comunităților locale și al României. Mai este enorm de mult de muncă!

Mihai Goţiu, politician

Nu mă înțelegeți greșit, m-a bucurat extrem de tare vestea: Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol. Nu e vorba de asta. E vorba că din 2013 se tot salvează Roșia de nu se mai poate.

Iar când spun asta, o spun cât se poate de răspicat: nimeni nu s-a gândit efectiv la locuitori și zonă. Roșia Montană nu e doar un peisaj, e un adevărat patrimoniu cultural. Și, până acum cel puțin, a fost salvat doar relieful geografic. E bine și asta. E un pas.

Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.

Klaus Iohannis, președintele României

Vizitați Roșia Montană

Cred că primul și cel mai la îndemână lucru pe care-l putem face, noi, cetățenii de rând, este să vizităm Roșia.

E drept că nu avem nici drumuri, nici unități de cazare suficiente, nici unde să luăm masa sau să ne petrecem timpul… în mod tradițional. Dar, dacă vrem să o salvăm cu adevărat, o să vedeți că nu e chiar efortul la care te aștepți. E, mai degrabă, o răsplată pe care o merităm… mai ales după anul 2020.

Administrație: Pasul 1

Faceți drumurile. Cât de cât prcticabile. De la Turda la Abrud și de la Alba – Iulia la Câmpeni. Nu cred că cerem prea mult. Dar ăsta e primul pas pe care îl aveți de făcut și se poate face azi. Nu mâine, nu ieri. Azi. Reparați drumurile și o să apară în investitorii în turism.

Speranțe

Am, dar nu mari. Adică să fim realiști, din 2013 se putea salva Roșia Montană dacă se dorea. Dar îi suspectez de rea intenție… dacă nu pe toți cei implicați, pe mulți dintre ei.

Roșia Montană, inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO

🔵 Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris astăzi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfășoară online în perioada 16-31 iulie 2021.


Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial.

O idee care a crescut și a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunității științifice naționale și internaționale, instituțiilor de specialitate, comunității locale și societății civile strânse în jurul său și adusă de România în atenția UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când țara noastră sărbătorește 65 de ani de la aderarea la Convenția UNESCO.


🔴 În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție.

În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol.

Este astfel deschis drumul cooperării internaționale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relație cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoțesc statutul de sit al patrimoniului mondial.

Institutul Național al Patrimoniului

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Premieră filme online de la TIFF.20

Next Post

EC_Special: mai mult decât muzică

Related Posts