fbpx
Roșia Montană

Roșia Montană – ghid turistic pentru o zi pe șesuri

Roșia Montană este o destinație turistică de vis, mai ales dacă știi ce să vizitezi. Iar eu, cum mi-am petrecut toate vacanțele aici, în timpul gimnaziului, am reușit să descopăr o sumedenie de locuri absolut fabuloase.

Roșia Montană – ghid turistic pentru o zi pe șesuri

Evident că merită să faceți un concediu complet de 7-9 zile aici, chiar aveți ce face. Dar, pentru că e e relativ aproape de Cluj-Napoca / Alba-Iulia (faci aproximativ 2 ore cu mașina), m-am decis să să vă sugerez câteva locuri / activități pe care să le faceți, poate într-o escapadă de o noapte. De sâmbătă până duminică.

Cum să ajungeți pe șesurile din Roșia Montană cu mașina

Indiferent că veniți dinspre Abrud sau Turda, ca să ajungeți sus, pe șesurile din Roșia Montană, vă recomand să urcați prin Mușca (dacă puneți pe GPS, nu veți primi această rută).

La acest link găsiți ruta pe care trebuie să o parcurgeți (atenție, să setați că mergeți pe jos, altfel google maps nu vă face ruta corectă).

Când ajungeți la intersecția ”Cariera Dealul Jgheabului” cu ”Uzina Dealul Piciorului” veți vedea o barieră. Aici spuneți că mergeți ”sus, în șesuri” și faceți dreapta, spre Dealul Piciorului.

Țineți drumul principal, în partea dreaptă, la un moment dat, veți vedea parcul auto al uzinei, apoi, peste câțiva km, veți vedea, tot în dreapta uzina Dealul Piciorului. Două blocuri părăsite (scrie pe ele A și B), le lăsați în dreapta și continuați drumul, urcați.

În momentul în care ajungeți într-o curbă (în maxim 1 km) de vreo 150 grade (curba face la stânga – în partea dreaptă veți vedea niște garaje) mai mergeți încă vreo 150m (oarecum drept), iar în dreapta veți vedea un un garaj și un drum care merge prin stânga lui (duce spre pădure, pe garaj e scris cu vopsea ”spre fân fest”). Mergeți pe drumul ăla pietruit, prin pădure.

Țineți drumul preț de aproximativ 200m, când ajungeți la o bifurcație, țineți drumul în dreapta (în stânga, dacă urcați mai mult prin pădure ajungeți la stația meteorologică din Rotundu). Mai mergeți încă vreo 400m și ajungeți la încă o bifurcație, faceți la stânga și ajungeți la șesurile din Roșia Montană.

Cazare pe șesurile din Roșia Montană

Escapada propusă de mine presupune că veți sta la cort, în șura unui localnic sau în rulotă. Pentru că aici, sus, în șesuri, nu găsiți cazare.

Odată ajunși în șesuri veți vedea în partea dreaptă câteva case (cred că în total sunt 5 familii care locuiesc în zonă), sunt convins că dacă discutați cu ei vă vor lăsa să dormiți în podul șurii (e o experiență pe care nu am mai trăit-o din liceu) sau să vă puneți cortul la ei în curte (mă rog, unde vă indică ei).

E destul de important să vă puneți cortul într-o zonă îngrădită, pentru că șesurile sunt zonele de păscut ale Roșiei Montane, prin urmare vă veți întâlni cu vaci, capre, oi, tauri, cai și alte animele care pasc pe acolo.

în fundal se vede Rotundu și antenele de la stația meteo

Rulota o puteți parca în șesuri, sus pe vârful Rotundu sau în zona tăului Mare.

Ce să mâncați în zona șesurilor din Roșia Montană

În primul rând să veniți pregătiți să mâncați din brișcă. Eu vă recomand, la fel cum în Grecia intrăm în curțile localnicilor să le ”cerem de mâncare”, să faceți la fel și aici. Să mergeți la oameni acasă și să îi rugați să vă vândă niște produse de la ei din grădină (în funcție de anotimp găsiți de la fasole până la cartofi și castraveți) și produse lactate.

După cum vă spuneam, oamenii cresc animale în zonă. Lapte mai proaspăt ca aici nu știu unde găsiți. Pe lângă asta mai cresc și porci, pentru că, vă vine să credeți sau nu, nu au ce face cu laptele și îl dau porcilor să-l mănânce… deci slănina lor e ceva de vis.

Slănină pe care v-o recomand friptă-n băț și picurată pe pâine (pâinea e bine să o duceți voi, pentru că cel mai apropiat magazin e la 45 de minute de mers pe jos sau juma’ de oră cu mașina).

Acum, pe lânga asta, sunt convins că mai găsiți și niște ouă pe care să vi le vândă localnicii și, dacă prindeți o zi bună, poate chiar niște plăcinte. Oricum, veniți pregătiți cu mâncare astfel încât dacă cumva sunt plecați pentru prima dată de acasă, să nu flămânziți.

Apă găsiți la izvorul ăsta sau ăsta (mă repet, setați google maps pentru mersul pe jos și încercați pe cât posibil să-l folosiți ca direcție de ghidare și nu ca pas cu pas de mers pentru că nu sunt cartografiate potecile).

Ce să faci pe șesurile din Roșia Montană

După ce te-ai instalat și ai mâncat, e timpul să iei la pas șesurile și să descoperi Tăul cel Mare și dealul Rotundu. Îți recomand să urci, pentru început pe Rotundu și de acolo să îți stabileși niște trasee / obiective de vizitat.

Poți urca pe Rotundu cu mașina (vezi la secțiunea drum unde e bifurcația) sau pe jos. Eu îți recomand pe jos.

De jos din șesuri urci pur și simpu dealu’ până ajungi la stația meteo (e destul de simplu… mă rog, vizual e simplu. Ca timp faci în jur de 45 minute).

Dacă vreme îți permite, e o idee să mergi să faci o baie la Tăul cel Mare. Altfel pe platoul din șesuri o să găsești niște bolovani în diferite forme pe care-i foloseam când eram copil pe post de mașini de curse sau mai știu eu ce-mi făta imaginația.

Tot pe acolo o să găsești niște bolovani mai mari, ciucinci, pe care i-am folosit cu succes în a-mi rupe pantalonii. În limbaj modern sunt niște tobogane naturale.

În materie de fotografii, să fii pregătit. Pentru că indiferent de poziția în care te afli, vei vrea să faci poze. Eu, în ultima vizită pe care am făcut-o la Roșia, am făcut peste 200 de poze în mai puțin de 4 ore cât am stat. Și asta în condițiile în care zona nu mai e de foarte mult timp ”ceva nou” pentru mine.

Promovează Roșia Montană

Din păcate Roșia Montană nu a fost salvată de nimeni, nu a fost inclusă în UNESCO (update 28 iulie 2021: a fost inclusă)și, din câte observ eu, pentru că nu mai e ”cool” să vorbești despre această bijuterie, a fost uitată de toți. De la activiști până la hipsteri.

Dar, pentru că eu sunt atașat emoțional de această zonă, vă recomand să o promovați. Să promovați turismul sustenabil. Nu lăsați mizerie după voi, nu mergeți cu aere de orășean, nu mergeți ca un turist de pe Valea Prahovei.

Mergeți cu inima deschisă, pregătită să se conecteze cu natura, cultura și oamenii din zonă care au les să-și ducă veacul în acest loc uitat de lume.

Vă promit că vă veți întoarce mai ”oxigenați” din toate punctele de vedere. De la starea spirituală până la cea fizică.


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post
Pensiunea Crama Jelna

Destinație oenoturistică: pensiunea crama Jelna

Next Post
Delicatese pur românești - restaurant Nativ

Delicatese pur românești – degustare meniu restaurant Nativ

Related Posts