fbpx

Panourile foto-voltaice de la Târgul de Crăciun Cluj

Târgul de Crăciun din Cluj a anunțat că își dorește să devină un eveniment sustenabil din punct de vedere al eficienței energetice, motiv pentru care, printr-un parteneriat împreună cu parapet.ro și Primăria Cluj, au montat panouri foto-voltaice pe căsuțele aflate în incinta pieții Unirii.

Se acoperă consumul pentru 3 căsuțe

Din 20. Deci undeva sub 10%. Nu zic că e puțin, nu spun că e mult. Spun că având în vedere cele comunicate mai sus am avut o întrebare (ulterior s-a dovedit că multă lume o avea):

Care e procentul de energie pe care preconizați că o să-l reduceți prin această acțiune?

Pare bună ideea, cu siguranță e faină, dar nu îmi dau seama cât e de eficientă… iar pe website la Parapet.ro am găsit doar ”Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.”

Comentariu lăsat de mine la postarea de pe Facebook

La care am și primit răspuns de la Târgul de Crăciun

Și ulterior un comunicat de presă de la parapet.ro, pe care am să-l redau mai jos exact cum l-am primit astfel încât să nu alterez informația

Panourile foto-voltaice montate gratuit pe căsuțele de la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, o investiție 100% privată, sunt un prim pas spre evenimente sustenabile energetic

20 de căsuțe ale expozanților participanți la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca au fost ”decorate” cu 20 de panouri fotovoltaice, oferite gratuit pentru utilizare (montaj, demontaj, transport, mentenanță, etc) și doar pe perioada târgului (nu rămân în proprietatea nimănui, se întorc la furnizor), de Parapet.ro, în urma unui contract de parteneriat cu organizatorul Târgului, societate privată la rândul său. Acesta este primul pas în direcția organizării de evenimente publice sustenabile din punct de vedere energetic, indiferent de anotimpul în care se desfășoară. Scopul acestei acțiuni este conștientizarea importanței utilizării energiei regenerabile și folosirea unor sisteme care generează energie în mod sustenabil. 

Scopul acțiunii noastre nu a fost acoperirea consumului de energie al unui eveniment de o asemenea amploare. Așa cum au precizat și organizatorii Târgului, este un prim pas spre utilizarea energiei regenerabile, energie care se produce în orice sezon. Sigur că iarna vor fi cantități mai mici, față de sezonul de vară, dar energia se produce.

Dacă este lumină, celulele fotovoltaice generează energie, indiferent de anotimp. Cantitatea produsă este cea variabilă.

Panourile fotovoltaice pot genera energie indiferent de condițiile meteo și de anotimp, chiar și atunci când este înnorat, atâta timp cât este lumină. Aceste sisteme se alimentează de la lumina solară, și nu de la căldură. 

Cele 20 de panouri montate pe căsuțe însumează 10.9 kWp. Producția preconizată, conform locației de montaj (Piața Unirii, Cluj-Napoca), este cea de mai jos:

*Prognoza meteo folosită la preconizarea producției este cea calculată automat, de un program, în baza mediilor lunare înregistrate în locația de montaj.

Deci, conform graficului de mai sus, în luna decembrie preconizăm o producție de 572 kWh, la care se adaugă 13 zile din luna noiembrie, respectiv încă 360 kWh, ducând la un TOTAL PROGNOZAT de 931 kWh producție de energie.

Exemplu: Având în vedere cifrele primite de la organizatorii Târgului, și anume un vârf de consum de 3 kWh pentru o căsuță, cu o medie de 300 kWh pentru întreaga perioadă a târgului pentru fiecare căsuță, putem aproxima că vom acoperi consumul de energie pentru 3 căsuțe în perioada 18 noiembrie – 31 decembrie.

Noi, Parapet.ro, suntem contractor și dezvoltator de proiecte solare mari, oriunde în lume. În ultimii patru ani am dezvoltat, proiectat, construit și asigurat mentenanță pentru peste 150 de proiecte fotovoltaice, în 15 țări din Europa. Panourile fotovoltaice instalate de noi au o putere totală instalată de peste 500 MWp. 

Specialitatea noastră sunt parcurile de mari dimensiuni, cu puteri instalate de peste 1.000 kWp. Acum, în Cluj-Napoca, la Târgul de Crăciun, este prima excepție de la această ”regulă” de dimensiuni, pentru că am văzut în Târg un canal de transmitere a unui mesaj în care credem: acela că folosirea energiei verzi, regenerabile este unul dintre instrumentele prin care putem să sperăm la un viitor mai bun, sustenabil, pentru copiii noștri. Este parte din misiunea pe care ne-am asumat-o și acum am avut și oportunitatea să o comunicăm în spațiul public, la un eveniment la care participa întreaga comunitate clujeană, în orașul unde avem sediul central.

Următorii beneficiari de panouri fotovoltaice: alte evenimente, școli și case de copii

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a fost doar primul pas pe care îl face Parapet.ro. Montarea TEMPORARĂ (pe parcursul evenimentelor) și GRATUITĂ de panouri fotovoltaice, în parteneriat cu organizatorii de evenimente mari, este un proiect național pe termen lung, care va continua și cu alte manifestări pe tot parcursul anului, în toată România.

De asemenea, Parapet.ro are în proiect să doteze cu panouri fotovoltaice, tot în mod gratuit, și de data aceasta permanent, școli și case de copii, acele locuri unde învață și trăiesc cei ce ne vor defini viitorul și pentru care educația energetică, dincolo de beneficiul imediat, este, credem noi, extrem de importantă. Prima școală dotată de Parapet.ro va fi decisă în urma unei campanii naționale pe care o vom începe la 1 decembrie, împreună cu un radio național.

În final, am vrea să venim și cu precizări și în ceea ce privește discuțiile apărute în Social Media legate de informațiile insuficiente existente pe site-ul companiei:

Site-ul nostru este în lucru. Suntem în plin proces de copywriting și de migrare a conținutului de pe o platformă, pe alta. Pentru cei care doresc să arunce un ochi peste site-ul la care lucrăm, îi invităm pe www.parapet.ro pentru a-și face o idee despre cum va arăta. În domeniul nostru de activitate, eficiența se măsoară în cifre, nu în frumusețe!


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Retro Party Romania: Zdob și Zdub, Akcent, Hara, Arsenium (ex-O-zone) și Boney M Xperience

Next Post

EduHack2022, cel mai mare hackathon pe teme de educație formală și informală din România, lansează o provocare privind învățământul în mediul rural, dar și pe Marte

Related Posts