fbpx

Noua oră de sport – #sportulSeJoacă

Vă mai amintiți orele de sport din liceu?

Până în clasa a VII-a încă mai făceam ceva pe la orele de sport, în sensul că nu jucam doar fotbal, ne mai punea proful de sport să mai jucăm și handbal, ba, colac peste pupăză mai făceam și câteva sprinturi, încălziri… una-alta.

Din calasa a IX-a s-a terminat cu ora de sport. Putea să tune și să fulgere, că nu mai mergea nici dracu la teren. Gata. Atât o fost.

Cumva, în zilele noastre, simt că e o nevoie mai mare de sport în aer liber. Nu vreau să mă înțelegeți greșit, nu condamn tehnologia, dar, dacă suntem puțin conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru, o să vedem că din ce în ce mai multă populație tânără (până în 17 ani) e obeză sau în prag de obezitate. Și nu doar la noi în România. Nu, chiar și-n țările mediteranene, care între noi fie vorba, au cei mai supli cetățeni din ce am văzut eu.

De ce Noua Oră de Sport?

Copiii au nevoie de sport. Adulții au nevoie de sport. Familiile au nevoie de sport.

Plăcerea practicării unui sport începe devreme și are impact pe termen lung. La fel și înțelegerea importanței sportului pentru un stil de viață activ și sănătos.

Noua oră de sport este o inițiativă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), implementată cu sprijinul Băncii Comerciale Române, menită să le trezească copiilor și adulților interesul pentru un stil de viață activ și să le deschidă porțile către un întreg univers al sporturilor. Un proiect prin care oricine să descopere bucuria de a face mișcare și beneficiile sportului. Și prin care sportul să devină iarăși important în viețile românilor.

Noua oră de sport combină sportul cu distracția. Cu ajutorul ei, copiii vor descoperi sporturi noi într-un mod inedit, prin joacă.

Vor învăța despre istoria acestor sporturi, cum se joacă, care sunt regulile, echipamentul, sportivii români care au făcut performanță. După introducere, se vor antrena și vor pune în practică ce au învățat, prin activități distractive.

De ce acum?

Pentru că din păcate, sportul a dispărut treptat dintre prioritățile majorității românilor.

Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la practicarea sportului și a mișcării ca activitate de petrecere a timpului liber, conform statisticilor europene.

În același timp, România este pe locul 2 în Europa la sedentarism. Jumătate dintre români nu fac sport niciodată, potrivit datelor Comisiei Europene, iar tinerii din ce în ce mai puţin.

Nici la școală lucrurile nu stau mai bine, ora de sport pierzându-și semnificația. Programa școlară sportivă este una rigidă, nu are activități atractive, iar copii plătesc pentru asta.

Părinții consideră și ei sportul o pierdere de vreme și își încurajează copiii să lipsească de la ora de sport ca să învețe pentru altceva.

Indiferent de vârstă, gen, ocupație, statut social, sportul ar trebui să fie despre bucuria de a face mișcare. Despre plăcerea descoperirii unor noi pasiuni, despre socializare, despre o minte sănătoasă într-un corp sănătos, despre performanță.

Cui se adresează Noua Oră de Sport?

Copiilor, părinților, profesorilor de sport, medicilor de familie, tuturor celor care vor să descopere plăcerea de a face sport.

În weekend am avut plăcerea să particip la SportsFestival, unde, printre altele, câțiva oameni cu greutate în sport (da, nu doar fotbalul este sport în RO) ne-au făcut câteva demonstrații și, oricât de surprinzător ar putea părea, ne-au (re)învățat cum să ne jucăm. Chiar dacă vârsta noastră spune că nu mai suntem chiar copii.

Mihai Covaliu (campion olimpic la scrimă și președinte COSR), Camelia Potec (campioană olimpică și vice-președinte COSR), Alexandru Dedu (multiplu câștigător al Ligii Campionilor la handbal și vice-președinte COSR), Loredana Dinu (campioană olimpică la scrimă), Eva Tofalvi (biatlon) și Ionuț Rada sunt doar câțiva dintre sportivii care ne-au îndemnat și învățat cum să trăim o viață armonioasă, sportivă.


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

La DOT, Cluj, se poate lăsa bacșiș cu cardul

Next Post

ABSOLUT Urban Gallery – galeria de artă digitală în care artistul ești tu

Related Posts