fbpx

Linia între abuz și control

E din ce în ce mai subțire, cel puțin așa lasă să se înțeleagă cei 40 de inspectori antifraudă de la ANAF care se află de câteva zile bune în Cluj.

Mi s-a părut ireal când am citit că au amendat cu 20.000 lei o cafenea din Polus Center Cluj, s-au deghizat în clienți, au consumat o cafea, au lăsat bacșiș, după care s-au întors și i-au amendat pentru că aveau bani în plus în casă (pentru puritanii care o să spună că trebuiau să-și treacă în registrul special banii primiți, îi anunț că legea respectivă a fost abrogată).

Am zis că exagerează presa.

La fel am considerat și când am citit că s-au dat amenzi doar pentru că restaurantele și cafenelele din Piața Muezului Cluj au fost amendate din cauza bacșișului primit de chelneri și ospătari.

Când am uzit că un magazin alimentar din Mănăștur a primit 50.000 2.000 lei amendă pentru că în sertarul casei de marcat erau cu 50 bani (cinzecibani) în plus față de Z, am zis ca ardeleanu când o văzut pentru prima dată o girafă: așa ceva nu există (cu toate că am auzit discuția într-un birou de conta).

Dar, în momentul în care am încercat să las bacșiș la o cafenea din piața Muzeului, iar ospătărița a fugit după mine să-mi dea banii înapoi, m-am prins că ceva e greșit! (am luat o cafea cu 6 lei și i-am lăsat 7, a venit înapoi la mine cu 1 leu și aproape m-a implorat să-i iau, că nu vrea să aibe probleme)

Nu mă înțelegeți greșit, e normal să se facă controale, e normal ca TOATĂ lumea să-și plătească dările la stat (da, eu am un SRL și sunt cu plățile la zi – nu, nu am niciun restaurant/cafenea/ABC, nu eu am fost cel vizat), dar nu e normal ce s-a întâmplat (și încă se întâmplă în Cluj – am înțeles că încă nu au plecat inspectorii).

E destul de ușor să te scapi în partea abuzului, când ai un targhet de îndeplinit. Eu cred că inspectorii nu trebuie să-i răstignească pe acești mici întreprinzători… dacă au greșit (și sunt convins că și ei au greșit) ar trebui să-i învețe să nu mai greșească, pentru a-și putea plăti în continuare dările.  

Featured image


Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Magic Circle

Next Post

Vunk – Înconjurul Lumii la Cluj

Related Posts

Cum se fabrica o stire

Ca tot e un subiect fierbinte … si ca tot nu am fost pe faza … paradoxal, saptamana trecuta s’o intamplat o intamplare intamplatoare, si anume, un amic de’a meu, in timpu’ furtunii de pe mare, printre stropi si vant, ne’o explicat, ca el, a prestat si ca jurnalist … acum taspe mii de ani.
citește mai mult