fbpx
WineUP Fair in Transylvania

Gânduri euforice după WineUP Fair in Transylvania

Weekend-ul ce tocmai s-a încheiat a avut loc, în Cluj-Napoca, la palatul Banffy mai exact (muzeul de Artă) WineUP Fair in Transylvania.

M-am bucurat de prezența a peste 300 etichete de vin și când spun că m-am bucurat, spun că m-am bucurat de poveștile pe care le transmit oamenii din spatele sticlei de vin. M-am bucurat pentru că am descoperit câteva crame deosebite, am redescoperit câteva crame, am auzit povești minunate care stau în spatele unor podgorii, pe scurt a fost un weekend educativ.

WineUP Fair in Transylvania

Motivul principal pentru care mă bucură astfel de evenimente (târguri, festivaluri, workshop-uri de vin etc) este că prin intermediul lor pot să mă dezvolt, să mă educ. În fapt se educă întraga societate, ne educăm și noi, cei care nu suntem specialiști în domeniu, dar care ne bucurăm, așa, în neștiința noastră, de un pahar de vin și, totodată se educă și piața HoReCa.

Ediția WineUP Fair in Transylvania din acest an a fost despre experiențe. Experiențe pe care să le trăim în primul rând, noi, cei neinițiați. Și le-am trăit, am experimentat, cât am putut eu de bine. M-am plimbat prin fiecare încăpere cu deschiderea pe care o are un copil când merge pentru prima dată la școală. Am întrebat, am gustat, am fotografiat etichete care mi-au plăcut, astfel încât pe viitor să pot cumpăra din magazinele de specialitate (marea majoritate a etichetelor care m-au încântat pe mine se comercializează doar în magazine de specialitate sau HoReCa).

La un pahar de vin, pe terasă, am aflat cu bucurie că WineUp Official Selection Tasting se va publica într-un catalog, catalog care, printre altele, va conține și primul info grafic care te va ajuta să-ți alegi vinul. Info graficul va fi unul vizual și pe înțelesul tuturor, extrem de simplu de utilizat, astfel încât să nu ne poticnim în exprimări greoaie și poate uneori exagerate, care într-un final ne va ajuta să luăm cea mai bună decizie în deschiderea buteliei de vin.

Bun, nu o mai lungesc și vă spun, cu liniuță, surprizele plăcute pe care le-am (re)descoperit la WineUP Fair in Transylvania:

  • Busuioaca Magnum de la Domeniile Averești a fost cea mai mare surpriză, pentru mine, de la WineUP. L-am descoprit doar acum și a fost singura butelie pe care am achiziționat-o din cadrul târgului, motivul fiind unul destul de simplu: momentan nu se găsește pe piață. Este îmbuteliat în sticlă de 1,5L și eu l-am cumpărat cu 97 lei.
   Busuioaca Magnum - Domeniile Averești
  • Am fost surprins pozitiv de Casa de vinuri Cotnari. Am mers să (re)gustăm roze-ul Busuioaca de Bohotin – COLOCVIU. Cu toate că am mers setați pe acest vin, am plecat fotografiind toate etichetele de alb și roze. Nu știu ce știți voi despre Cotnari, dar eu îi aveam în minte cu imaginea pe care mi-am făcut-o în liceu, de vinul ăla dulce și ieftin din toate punctele de vedere. Ei bine, acum când o să merg într-un restaurant cu siguranță voi consulta și pagina dedicată casei de vin Cotnari… ceea ce vă recomand și vouă!
   Colocviu roze a urcat pe podium alături de Magnum.
  • Încă de anul trecut, datorită celor de ReWine, am descoperit ”lumea nouă”, ei au fost cei care mi-au deschis apetitul pentru vinurile din Noua Zeelandă, Argentina, Chile, Australia. Acum, la WineUP m-am bucurat de Mud House, El Loco de Finca La Colina Verdejo 2016 (vă recomand toată gama asta cu etichetele în direcția asta) și de Tinpot Hut – Sauvignon Blanc 2017. Mai aveau foarte multe etichete de unde să aleg, dar sincer să fiu m-am axat doar pe alb și roze… mai mult nu am reușit să degust 😀
  • Am descoperit cu bucurie-n suflet câteva etichete de la Jidvei: Maria – Feteasca Alba și Pinot Gris, Ana Sauvignon Blanc. Mi-a plăcut în mod deosebit Mysterium PN+CH+FA
  • Aurelia Vișinescu, așa cum le spuneam și celor care m-au servit, a rămas în continuare o alegere sigură (când merg la un local și nu știu vinurile din meniu, aleg Aurelia Vișinescu, pentru că niciodată nu am dat greș cu el)
  • Galicea Mare m-a surpsins plăcut cu un Chardonnay din 2016.
  • Vinul Cavalerului, sincer să fiu, era un vin care nu mă atrăgea deloc… asta până la WineUP, când m-am bucurat de ce experiența pe care mi-a oferit-o Rezerva Contelui Alb 2016

Mă rog, nu mai continui pentru că aș termina în 2 zile.

Pe scurt vreau să vă spun că datorită WineUP 2018 am descoperit câteva podgorii faine, mi-am schimbat câteva preconcepții despre alte case de vinuri, am trăit și experimentat senzații noi, am învățat lucruri noi, practic, am devenit o persoană mai bună… ceea ce vă doresc și vouă!


2 comments

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cenghia Giulia: Experiența TEDx Eroilor – Mind the Gap

Next Post

Tu unde îți hostezi site-ul? Eu nu la Webfactor.

Related Posts