In urma vizitiei mele la Albac, si datorita faptului ca intalnirea a fost sponsorizata de catre RMGC, unul din articolelel mele, a starnit o reactie, (de asteptat, daca ma intrebi pe mine) din partea activistiilor.
Printre putinele persoane, care au intreles ce am scris eu in articol, la ce anume am facut referire, a fost Sorana … tot odata, ei i’am si oferit un guest post pe aceasta tema … asadar, mai jos gasiti
Scrisoarea unui activist căruia îi pasă pe gratis
De ce proiectul de la Roșia Montană nu se va face niciodată
1. Pentru că o parte din teritoriul viitoarei zone industriale se suprapune peste pământurile oamenilor din Roșia Montană, care nu doresc să vândă și nici nu doresc proiectul minier.
Dreptul la proprietate este unul dintre cele mai importante și sensibile drepturi câștigate de români acum 20 de ani. Respect decizia celor care au vândut și au plecat din comunitate. E alegerea lor și dreptul lor la o viața mai bună, pe care sincer sper să o găsească indiferent unde s-au mutat. Dar, trebuie să respectăm și decizia celor care nu doresc să părăsească Roșia Montană și să renunțe la toată viața lor de până acum pentru un proiect minier privat. Nu trebuie să le cerem explicații și nici justificări, nu trebuie să le cerem să creeze locuri de muncă pentru cei care nu au și nici să propună strategii alternative mineritului. Așa cum nici tu nu trebuie să creezi locuri de muncă pentru rromii din Pata Rât sau pentru muncitorii disponibilizați de la CUG, doar pentru ca tu ai un loc de muncă și ai o proprietate. Fiecare dintre noi alegem ce vrem să facem cu viața noastră și așa cum tu nu esti responsabil pentru viața mea și alegerile mele, nici eu nu sunt responsabilă pentru ale tale. Trăim în aceeași comunitate, dar asta nu înseamnă că tu ai dreptul să îmi spui mie ce să fac pe proprietatea mea, indiferent de situația ta materială. Exact la fel este și la Roșia Montană, nu văd de ce acolo ar fi diferit; și nu văd de ce trebuie eu să renunț la viața mea și la casa mea, la dealul meu și la vaca mea, doar pentru ca tu să ai un loc de muncă timp de câțiva ani.
Proiectul minier propus de RMGC este un proiect de interes privat, și nimeni, niciodată, nu va putea expropria un proprietar de teren pentru un proiect de interes privat.
În pofida tuturor presiunilor, oamenii din Roșia Montană știu asta și rezistă de peste 10 ani. Și nu vor vinde.
Pentru că unele lucruri chiar nu sunt de vânzare. Și viața lor nu este. Și nici biserica lor. Și nici mormântul bunicului. Și nici viitorul copiilor lor. Respectă-le decizia!
2. Pentru că o parte din teritoriul viitoarei zone industriale se suprapune peste un monument istoric din patrimoniul nostru național, Masivul Cârnic. Aici se află și cea mai mare concentrație de aur din zonă, dar și cel mai bine prezervat centru minier antic din Europa.
Descărcarea de sarcină arheologică dată acum o săptămână este ilegală și ea va fi anulată în curând. În 2004, ministerul culturii a mai eliberat o dată un certificat de acest gen, care a fost contestat și anulat în instanță. Și nimeni, nici măcar guvernul, nu poate trece peste o sentință judecătorească irevocabilă.
Și eu personal sunt dispusă să lupt până în instanțele europene pentru patrimoniul nostru cultural; pentru că e moștenirea mea, sunt rădăcinile mele și vreau să le transmit și copiilor mei. Faptul că nu avem încă suficienți bani pentru a investi efectiv în cercetarea arheologică și în protecția sitului nu este un motiv să îl distrugem. Pentru că acest sit nu este doar al roșienilor, este și al meu, așa cum mănăstirile din Bucovina sunt și ale tale, nu doar a celor care locuiesc lângă ele. Și toată această moștenire culturală nu este numai a noastră, este și a tuturor celor care vor veni după noi.
Aaaa, pe tine nu te interesează? Nu ți se pare important? Nu e lupta ta? Nu-i nimic, e dreptul tău, dar asta nu mă împiedică pe mine să fac tot ce-mi stă în putere pentru a prezerva acest patrimoniu.
Pentru că unele lucruri chiar nu sunt de vânzare. Și moștenirea mea culturală nu este. Respectă-mi decizia!
3. Pentru că proiectul minier propus la Rosia Montană a ridicat de la bun început numeroase semne de întrebare legate de siguranță, mediu, legalitate care au rămas fără răspuns
În acest moment există zeci de procese deschise în instanță pentru zeci de motive de încălcare a legislației în cazul Roșia Montană. Începând de la ilegalitatea planurilor de urbanism, a certificatelor de urbanism, continuând cu documentații defectuos întocmite, conflicte de interese și corupție. Legislația din România este valabilă pentru toată lumea; orice investitor, pentru orice fel de proiect, trebuie să se conformeze și RMGC nu o face, preferând mai bine să plătească pentru decizii și avize favorabile. Nu, nu e vina lor, că prost nu e cel care cere, e cel care dă. E vina guvernanților noștri și implicit a noastră, a tuturor, pentru că suntem doar o masă inertă de manevră și prin tăcerea noastră perpetuăm acest sinistru sistem.
Eu personal m-am implicat în acțiunile de la Roșia Montană din 2002, în sprijinul localnicilor care nu doresc să plece și în concordanță cu principiile mele de a crea un viitor mai bun pentru mine și copiii mei. Am petrecut mult timp la Roșia, am făcut tot ce am știut mai bine să îi susțin pe localnici, am acționat și la nivel legal, am elaborat studii, am ridicat probleme de legalitate și siguranță de mediu, am participat la procese în instanță și mi-am exprimat părerea în cadrul dezbaterilor publice, am pus întrebări care au rămas fără răspuns și au fost îngropate sub maldăre de hârtii.
Și eu personal sunt dispusă să lupt până în instanțele europene pentru că am toate motivele și argumentele să cred că acest proiect este unul defectuos și pentru că nu vreau ca eu și copiii mei și copiii copiilor mei să plătească pentru deciziile proaste luate de guvernanții noștri corupți.
Aaaa, pe tine nu te interesează? Nu ți se pare important? Nu e lupta ta? Nu-i nimic, e dreptul tău, dar asta nu mă împiedică pe mine să fac tot ce-mi stă în putere pentru a lupta pentru o țară mai civilizată, în care interesele noastre sunt mai presus de interesele financiare ale aleșilor nostri.
Pentru că unele lucruri chiar nu sunt de vânzare. Și viitorul copiilor mei nu este. Respectă-mi decizia!
Din fericire nu sunt singură, suntem mii de oameni care încă mai credem că banii nu pot cumpăra totul, suntem mii de oameni cărora ne pasă pe gratis. Începând de la țăranul din Roșia Montană care își apără proprietate și până la activistul care luptă pentru moștenirea lui culturală și pentru mediul înconjurător, suntem o forță care nu poate fi cumpărată nici cu toți banii din lume.
Pentru că noi încă mai credem că esența vieții este să plantezi un copac, chiar dacă poate nu vei ajunge niciodată să te odihnești la umbra lui.
Ok. Deci spunem NU RMGC “Pentru că unele lucruri chiar nu sunt de vânzare”. Cam ăsta e singurul pseudo argument care-l văd în textul ăsta. Corectaţi-mă dacă am înţeles greşit. Parcă aşteptam nişte argumente solide… but maybe it’s just me.
sunt pe aceiasi lungime de unda cu Marian … adica, plm rosienii trebuie sa respecte deciza lor ? (ma scuzati daca am fost prea dur) … a celor ce stau cu sezutu’n scaunu’ confortabil din birou?
nu cred ca nu ai inteles ce am vrut sa spun. sunt 3 argumente mari si late spuse sub forma de poveste, sa inteleaga toata lumea. da, dreptul la proprietate e sfant. si patrimoniul cultural. si dreptul meu la un mediu curat. ele sunt sustinute si de legislatie, daca te convinge mai mult pot sa iti dau si legile. nu stiu la ce rosieni te referi. rosienii mei sunt cei care muncesc si care au o viata la care nu vor sa renunte. nu sunt cei care stau la intins mana.
Sorana, exceptand pe dl. Jurca, eu nu cunosc nici un Rosian care sta cu mana’ntinsa 😉
super atunci, inseamna ca in afara de jurca is toti bine si lucreaza. ce mai povestim atunci?
poate faci schimb cu ei … asa un an 😉 .. si in timpu’ asta sa ii lasi pe ei sa decida ce e mai bine pentru tine …
oricum, nu cred ca are sens sa continuam discutia in directia asta.
nici eu nu cred ca mai trebuie sa continuam pentru ca e clar ca nu intelegi sau ca nu vrei sa intelegi care este diferenta dintre proprietatea privata si cea publica si cum merg lucrurile intr-o societate normala.
eu nu decid pentru nimeni, decid pentru mine, asa cum cei care nu vand terenurile decid pentru ei. ca iti convine sau nu, daca ei nu vor vinde, proiectul nu se va faca.
restul sunt povesti.
sorana, eu nu am nici o treaba cu cei care nu vor sa vanda … serios, e treaba lor!
in fapt eu nu am nici o treaba cu nimeni!
eu pur si simplu’ le bat obrazu’, la aia ce stau confortabil in scaunu’ lor directorial de la birou’ din bangladesh si spun, ca sa nu ne vindem tara, patrimoniu’ …
intelegi unde bat eu? 😉
hm, aproape. dar emiti judecati de valoare nefondate fata de cei care nu vor sa isi vanda patrimoniul sau mediul. nu stiu daca toti stau cu curul la birou toata ziua. eu cunosc f multi dintre ei si pot sa iti spun ca nu e deloc asa. si chiar daca stau e treaba lor si alegerea lor. faptul ca stau cu curu la birou nu inseamna ca nu am dreptul sa iau atitudine fata de ceva ce nu imi convine. tu cum faci? tu cum stai la birou, in ce pozitie ca parerea ta sa conteze? numa zic…
@Sorana
se prea poate, nu zic nu
doar ca diferenta e, ca eu nu le impun la oameni cum sa isi traiasca viata, pentru ca io nu vreau sa’mi vand tara … eu despre asta vorbesc…. de aici si indemnu’ meu de a face schimb cu cei de’a colo … bine, tu nu cred ca esti un exemplu bun, sunt convins ca tu vei putea sa stai toata viata acolo … nu contest asta, si ma aplec in fata reusitelor tale (excursia de 400 km – pentru cei care nu stiau)! … vorbesc de ceilalti 99%
Nu mai bine bati obrazul celor care au inchis mina de stat pentru a baga oamenii in somaj?
Sau celor care au interzis toate activitatile cu exceptia mineritului?
@Alex
vorba filmului next, on Dallas 😀
Exact cum spune și Marian: Noi nu ne vindem țara. Așteptăm să fie furată de tot sau să fie ruinată și să om putem da gratis, ca în anii 1990.
Marian, nu cred ca e nevoie de argumente, ele sunt de la sine intelese.
1.Nu mai trebuie sa ne vindem tara (asta insemnand firme de genul Petrom, etc… sau exploatari din mare sau de la Rosia Montana). E pe teritoriul nostru, ar trebui exploatate de noi… si sa nu aud scuza ca nu avem bani si nu e cine sa faca asta, ca e stupida.
2.Se poate exploata si fara substante periculoase si fara urmari negative pentru mediu si oameni, mai incet dar se poate.
Am ajuns sa vindem tot, muntii, apa, pamantul arabil… dar e ok, atat timp cat primim bani, nu? Eh, o sa se termine si astea candva si in plus oare de ce cumpara strainii teren arabil sau resurse naturale aici ?!? Pentru ca in tarile lor nu prea ar ava voie sa faca ce vor cu ele, ca aici.
@radhoo:
1. faza cu sa nu ne vindem tara mi se pare stupida … statu’ nu isi permite sa faca o autostrada, si tu vrei sa investeasca in restaurare de situri? Nu ne permitem sa tinem nici macar o mina productiva, de pe vremea raposatului, de cum sa deschidem una noua …
2. Se poate, clar ca se poate, dar daca nu e profitabil, nu isi are sensu’ … eu zic ca au fost facute niste studii de caz … te’ai interesat, si ai vorbit din scaunu’ tau confortabil de la birou?
Chestia cu fac la noi, ca la ei nu se poate, e putin comunista … zic si eu … suntem totusi in UE, daca noi nu suntem in stare sa ne protekjam, stai linistit ca o fac altii. Ne supunem si noi regulilor UE … deci …
😉
haha. Cred ca scriam in acelasi timp :)))
Cred ca am anticipat scuza ca nu avem bani… avem, nu ii vezi tu. Si e naspa ca pentru o excursie sau pentru 100 de lei pupam pe oricine oriunde. In plus nu vad de ce ar trebui sa ne simtim protejat ca suntem in ue. Suntem in natu si in ue, dar in parlament se fura, se dau legi preferentiale, etc… Toate argumentele astea (comunism, nu avem bani, nu e profitabil) sunt aiurea rau, parca ar fi spuse de cineva care traieste intr-o lume paralele. Nu-mi spune tu ca in tot proiectul asta RMGC nu a dat nici o spaga nimanui si nu a incercat sa manipuleze macar 1 reprezentatn media. Toate posturile celor care au participat la intelnire sunt pro sau cel mult neutre, nu e nimeni impotriva lor. Si asta “cam pute”, adica o campanie reusita si realista e cu oameni pro si cu hateri (ca e la moda), ori cand toti sunt ingaduitori cu subiectul, deja e suspect. Iar scuzele de genul “nu avea nevoie bloagarul X de bani” sunt si ele slabe, oricand, oricine are nevoie de bani… sau bloagarul X e atat de instarit incat are propria lui firma si nu munceste 8 ore pentru altcineva pe bani ? Pe mine de ce nu m-a contactat RMGC ? Sau de ce nu au aflat de blogul meu atunci cand strangeam ajutoare si bani pentru copii ? E tara nostra, daca nu o iubim suntem 0.
serios acum, m’ai citit sa vezi ce articole am scris de Rosia Montana? .. ca asta nu e primu’ articol 😉
Citeste ala cu astenia de primavara.
De unde plm sa stiu de ce nu te’o chemat pe tine? …
Nu ti se pare destul de “lame” ca toti aia care nu or fost invitati, ii acuza pe cei care au participat ca s’au vandut… serios … si ca si idee, eu lucrez cu 25 euro pe ora plus TVA … asta asa pentru info’ul tau, sa stii pe viitor daca ma mai acuzi ca m’am vandut pe o excursie sau … da’mi voie sa rad, 100 de ron …
Timpu’ liber inca nu ti’am spus cu cat il facturez, deci nu mi te arunca in presupuneri inutile … ia si tu o gura de apa, si respira adanc 😉
Te comporti ca un taran. Fi mai diplomat in discutiile in contradictoriu. Si legat de cat castigi, am zis ca mereu e nevoie de bani, oricati ai avea… sau poate tu esti printre putinii blogeri care ai fi mers exclusiv pe banii tai sa stai un weekend la Rosia Montana, sa vorbesti cu oamenii si sa faci un articol; sau ai donat din banii tai multi saracilor… A inceput campania electorala vad. Atat mai am de zis, ma retrag din discutie.
ma radhoo io nu contest ca ma comport ca un taran, doar ca nu inteleg ce te’o deranjat .. adica ma acuzi ca pup undeva pe orice, si apoi te ataci cand iti spun ca nue chiar asa … si eu nu stiu sa port o discutie in contradictoriu?
No’, in fine … om’ trece peste toate.
Bafta!
@Dan Ciulea: man, daca e sa discutam de “raposatu”, imi poti spune ce s-a intamplat cu cei care munceau inainte de revolutie? sau era numai Ceausescu cel care muncea? sa fim seriosi, ce “arme secrete” detinea el? ordinea si strictetea ti se par lucruri comuniste? e o democratie prost inteleasa! fiecare face ce vrea si ce il taie capu’! te simti mai bine acum ca, vorba ta, nu suntem in stare sa zugravim cat o construit el?!?! sa-ti spun ceva: NOI TOTI AM AJUNS SA FIM NISTE PUTORI ORDINARE!!! stam si ne uitam la televizor sa vedem ce vom face maine.
Daca tot ai adus vorba de autostrada, tu ai vazut rapoarte si comparatii cu autostrazile care se construiesc in tarile din jurul nostru? Sa-ti spun o treaba: in Romania se plateste de cel putin 10 ori mai mult decat oriunde in lumea asta! De ce? Pentru ca se poate! Pentru ca se merge pe spaga! Te-a interesat vreodata cati kilometrii de drum prin munti se facea pe vremea lui Ceausescu? Iti spune eu: de cel putin 10 ori mai multi kilometrii decat se fac acum.
Daca nu ne vom trezi si daca nu vom constientiza ca daca nu suntem seriosi si daca nu ne facem fiecare cel putin treaba pentru care suntem platiti, va fi in continuare jale de tara noastra!
Romania nu a avut datorii externe dupa revolutie. Tot ce a fost s-a furat! Si nu au venit extraterestrii sa ne fure, ci tot romanii au fost. Eu am fost prea mic sa pricep lucrurile astea, dar ai mei erau ingrozitit. Si eu sunt acum cand ma uit unde am fost si unde am ajuns! HALAL TARA, HALAL POPOR!
asta e cu totu’ alta discutie 😉 … si in mare parte sunt de acord cu tine .. dar e o alta discutie.
asta cu “nu ne vindem tara” e un fasssssssssssss. Acum 15 ani la fel gandeam si eu. Am zis ca nu ne vindem si ne-am vandut pe 2 lei.
De ce sa nu ne vindem, pe bani multi? E mai bine sa te vinzi unui rahat de roman pe care il cheama Prigoana, Patriciu, Catarama, Vantu etc pe 2 lei ca ei sunt romani, decat unuia care vrea sa faca ceva? Daca cineva vrea sa faca, o face bine (nu stiu daca e cazul aici, vorbesc in general) de ce sa nu-i vinzi? Ca are pasaport german sau francez sau american?
De aia suntem unde suntem acum pentru ca acum 20 de ani strigam in gura mare ca nu ne vindem tara, si ne-am vandut lui iliescu si Basescu apoi pe o punga de zahar.
felicitari pt. articol. nici eu nu sunt de acord cu furtul care se petrece la Rosia Montana, dar avand in vedere ca traim in Romania, am eu o impresie ca pana la urma cei de la RMGC o sa isi atinga obiectivele lor vazute si nevazute. banii lor o sa ajunga pste tot. banuiesc ca si avizule asta de la Ministerul culturii, tot cu bani multi s-a cumparat.
Imi pare rau sa spun dar totul are un pret. E frumos asta cu patrimoniul, cu UNESCO, cu galeriile romane. Dar galeriile romane nu cred ca umplu matul rosienilor. Cu asta ce mai faci?
PRoiectul o sa se faca, vine un an electoral , da bine daca spun ca au facut locuri de mucna si reabiliteaza zona. Foarte putini oameni sunt impotriva complet
“Socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ” – buna vorba asta din batrani. Daca ma intrebi ce vreau , ce imi doresc pentru mine, ptr copiii mei, pe care inca nu ii am, nu cred ca ma opresc tare repede 😛 …dar trebuie sa fim si realisti si sa vedem care din aceste dorinte pot fi si sustinute … fie de noi fie de altii ( si cand zic altii nu ma refer la RMGC neaparat…) ; imi place cum inchei la fiecare argument cu : ” respecta-mi decizia! ” eu una o respect! dar sa nu uitam si de o alta regula veche care spune ca minoritatea se supune majoritatii.
ps nu sunt nici pro nici contra RMGC…sa se stie 🙂
minoritatea se supune majoritatii dar pana acolo unde incepe proprietatea privata. daca majoritatea vecinilor tai decid sa faca in casa ta o sala de sport pentru bloc, aia nu inseamna vor si face acest lucru 🙂
Intr-un context in care statul roman nu reuseste sa faca niciun proiect de bun simt, cred ca nu e cazul sa mai defilam cu acest fals nationalism. Nu o sa fure nimeni aurul, statul este actionar si are de castigat sume serioase fara sa investeasca vreun ban. Daca nu exista investitori romani si statul nu are resurse de ce sa nu acceptam acest parteneriat cu un investitor strain?
ei, lasa, ca nici statul roman nu merita vreo lauda. a exploatat in trecut la rosia montana si a lasat locul ala in paragina si oamenii fara locuri de munca. si nu a mai facut nimic ca sa readuca la linia de plutire acel loc. din punctul meu de vedere, statul nu va fi niciodata capabil sa faca ceva responsabil si de apreciat la rosia montana. acum exista sansa reabilitarii mediului, a relansarii economice si a dezvoltarii unui zone de agrement. de ce sa ne opunem?
Desi vorbesti pe inteles eu nu te pot pricepe.
@Sorana, cu tot respectul, eşti plictisitoare. am înţeles, dacă oamenii ăia nu vor să vândă nu se va demara proiectul. altceva nu ştii? nici dacă recitesc de 10 ori nu găsesc încă 1 argument, ca să fie 3.
@radhoo văd că ai terminat un master în business la FSEGA, şi în contextul ăsta mi se pare că fraza “nu ne vindem ţara” nu ţi se potriveşte deloc. România este o piaţă de desfacere, right? A avut parte de revoluţie pt că trebuia să devină o piaţă de desfacere, lucru pe care-l putem afirma şi pt întrarea în UE. De aia nu avem producţie proprie, da?
Proiectul RMGC nu se va realiza pentru ca nu este realist.
Argumentatia folosita in favoarea exploatarii e de cele mai multe ori de tip emotional (bogatii lumii cu aere ecologiste reuniti intr-o „firma de caritate” vin sa dea „painea de toate zilele” si-asa saracitilor deja locuitori ai Rosiei Montane), cea de tip rational fiind foarte evaziva si doar de tip declarativ (cea mai moderna, sub limitele admise, tehnologie speciala pentru fiecare zona etc.) e ca in reclamele la detergenti cu cel mai alb si mai parfumat dintre toate.
RMGC nu are in domeniul de activitate exploatarea. Compania are un segment de operare: achizitia, explorarea si dezvoltarea de proiecte de metale pretioase localizate in Romania:”The Company has one operating segment: the acquisition, exploration and development of precious metal projects located in Romania”. RMGC nu a facut niciodata exploatare miniera si reabilitare ecologica si nu este o fundatie de caritate , iar in eventualitatea obtinerii licentei de exploatare si a acordului de mediu ar putea foarte bine sa vanda afacerea.
Promisiuni ambalate frumos si multi bani investiti in publicitate. Gabriel Resources nu a venit in Rosia Montana sa-i scape pe locuitori de saracie si de „horrific pollution”. Dacă multi dintre romanii nostrii nu curata dupa ei, cu atat mai mult nu o vor face strainii, mai ales după ce si-au umplut bine buzunarele pe seama resurselor romanesti.
RMGC se pretinde o „companie respectabila”, dar nu poate sa prezinte nici o activitate anterioara care sa-i sustina bunele intentii declarate, mai mult a dovedit deja lipsa de interes pentru patrimoniu si faptul ca prin activitatile sale incalca legislatia .Deci „proiectul” este un „fassss” cu cifre care se schimba de la un an la altul facut de catre o companie care se plange de lipsa banilor (cititi rapoartele anuale ale companiei)
Si care este alternativa, Sorana? Statul nu dispune nici de tehnologie, nici de infrastructura, resurse si asa mai departe pentru a salva Rosia Montana. Patrimoniul o sa dispara, oamenii traiesc in continuare din adunat de fructe, dar noi ne batem in piept ca resursele sunt ale statului. Oamenii aia calca pe aur si mor de foame. Sa fim realisti!
Locuri de cazare in Rosia Montana:
La Gruber http://www.lagruber.rosiamontana.ro/Contacts.html
La Eugen David http://www.ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/eugendavid_casadeoaspeti.pdf
Asta, desigur, daca nu vrei sa te dai din nou in barci cu Goldul.
ba Ciulea nu mai bine stateai tu acasa si refuzai invitatia asta… ia, numai ti-ai facut hateri si e cam naspa… bun venit in lumea mea 😀
avem hateri ma… doamne da-le sanatate :))))))
Ce treaba “buna” face RMGC: http://www.cotidianul.ro/print-125860/
Superb!
Tot respectul. Când lumea devenea pesimistă cu privire la proiect, cineva a mai adus puțintică strop de optimism.
Serios, îmi place ce-ai scris. Pălăria jos.
Nici nu trebuie să cedăm. Trebuie să luptăm împotriva candienilor care au în vedere doar aurul, nu și oamenii.
Felicitări încă o dată!